Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya14 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Oynaklığın azalmasını bekliyoruz”
20 Şubat 2019 Çarşamba 14:56

“Oynaklığın azalmasını bekliyoruz”

Ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan DenizÖzel Akdeniz Yatırım Merkezi Bölge Müdürü Harun Erbey, seçimlerden sonra ülkelerin risk birimini ölçen verilerde Türkiye adına gerileme olmasının ve oynaklığın daha da azalmasının beklendiğini söyledi.

DenizÖzel Akdeniz Yatırım Merkezi Bölge Müdürü Harun Erbey, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Finansal piyasalarda sakin bir dönemin yaşandığını belirten Erbey, bir önceki yıla göre 2018’de cari açığın gerilemesinde turizm ve taşımacılık gelirlerindeki artışın etkili olduğunu söyledi. 31 Mart yerel seçimleri sonrasına ilişkin öngörüde de bulunan Erbey, Türkiye’nin risk verilerinde gerileme beklendiğini kaydetti.

 

“TURİZM VE TAŞIMACILIK GELİRLERİ CARİ AÇIKTAKİ GERİLEMEDE ETKİLİ OLDU”

Finansal piyasalarda oldukça sakin bir dönem geçirildiğini söyleyen Erbey, 2018 yılı cari açık rakamlarına dikkat çekti. “Aylık bazda Aralık ayı cari açığımız 1.4 milyar dolar olarak gerçekleşti ve 2018 yılı toplam cari açığımız 27.6 milyar dolara gerilemiş durumda. Bu rakam 2017 yılında 47 milyar dolar civarındaydı” diyen Erbey, 2018 yılında net turizm gelirleri ve taşımacılıkta yaklaşık 20.6 milyar dolarlık bir gelirin söz konusu olduğunu kaydetti. Erbey, net turizm gelirleri ile taşımacılıkta artan gelirlerin cari açık rakamlarında yaşanan gerilemeye katkısının olumlu olduğunu vurguladı. Altın ithalatı ve enerji dışarıda bırakıldığında cari dengenin 20 milyar dolar artı verdiğine dikkat çeken Erbey, “Bu Türkiye ekonomi tarihinin en yüksek rakamlarından birisi. Biz altın ithalatı ve özellikle enerjiye ödediğimiz tutarı düşük tuttuğumuzda cari dengede fazla verdiğimizi görüyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“FİNANSAL İSTİKRAR AÇISINDAN ÖNEMLİ”

Bankaların Merkez Bankası’nda bulundurdukları zorunlu karşılıklarda indirime gidilmesinin hem piyasada likidite hem de finansal istikrarı sağlamak açısından önemli olduğunu ifade eden Erbey, Merkez Bankası’nın enflasyonda ikna edici bir gerileme söz konusu olduğunda faiz oranlarının aşağı doğru gelebileceğinin mesajını verdiğini söyledi.

 

“OYNAKLIĞIN AZALMASI BEKLENİYOR”

31 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlere az bir süre kaldığına işaret eden Erbey, yerel seçimler sonrasında bir ülkenin risk birimini ölçen verilerde Türkiye adına gerileme olması ve oynaklığın azalmasının beklendiğini belirtti. Para takasının yapıldığı Takas Swap piyasasında da önümüzdeki döneme dair faiz indirimlerinin fiyatlandığının söylenebileceğini dile getiren Erbey, hem Amerika hem de Avrupa Birliği’yle olan ilişkilerin gelişmesinin dış ticaret rakamlarını destekleyici olacağına işaret etti.

 

"YORUM VE TAVSİYELER GENEL NİTELİKTE" UYARISI

Son olarak, yaptığı yorum ve tavsiyelerin genel nitelikte olduğunun altını çizen Erbey, “Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir” uyarısında bulundu. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 2625 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim