Bugün 27 Nisan 2024 Cumartesi
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2440.177
    %0.51
  • Dolar
    32.4575
    %-0.23
  • Euro
    34.7559
    %-0.63
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
“Tarımdaki destekleme amacına ulaşmıyor”
01 Mart 2018 Perşembe 06:00

“Tarımdaki destekleme amacına ulaşmıyor”

2016 yılında 38 bin ton olan nohut üretiminin destekleme olmasına rağmen 2017 yılında 22 bin tona düştüğüne dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, girdi ve ürün destekleri yerine gelişmiş ülkelerde olduğu gibi fiili olarak tarımla iştigal edenlerin, kırsal

2016 yılında 38 bin ton olan nohut üretiminin destekleme olmasına rağmen 2017 yılında 22 bin tona düştüğüne dikkat çeken ATB Başkanı Ali Çandır, girdi ve ürün destekleri yerine gelişmiş ülkelerde olduğu gibi fiili olarak tarımla iştigal edenlerin, kırsal kalkınmanın, kır nüfusunu koruyarak geliştirmenin ve üretici projelerinin desteklenmesini önerdi.

ŞEHİTLER ANISINA SAYGI DURUŞU

Antalya Ticaret Borsası (ATB), Şubat ayı olağan Meclis Toplantısı, dün sabah Borsa toplantı salonunda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan’ın başkanlığında yapılan toplantı, şehitler anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ülke ve bölge güvenliği için Suriye’de gerçekleştirilen Zeytin Dalı Harekatı’na desteklerini dile getirerek, şehitlere rahmet, yaralılara şifa, askerlerimize başarı diledi. Üyelere yönelik bir konuşma gerçekleştiren Çandır, ekonomiye ve tarım sektörüne dikkat çekti.

sam_0397.jpg

“NAKİT SIKIŞIKLIĞININ HAFİFLEMESİNİ BEKLİYORUZ”

2017 yılının sıkıntılı geçtiğine işaret eden Çandır, açıklanan ve iş dünyasının içinde bulunduğu zorlukları aşmasında kolaylık sağlayacak olan ‘Yeni istihdamda 6 ay sizden 6 ay bizden, birikmiş KDV iadesi, önceliklendirilmiş Kredi Garanti Fonu kredileri ve çok zor durumda bulunan işletmelerin kamu borçlarının yeniden yapılandırılması’ gibi ekonominin geneline yayılmış uygulamaların piyasadaki nakit sıkışıklığını hafifletmesini beklediklerini söyledi.

sam_0392.jpg

“MALİYET ARTIŞLARINI SATIŞLARIMIZA YANSITAMADIK”

Stratejik olan tarım sektöründe 2017 yılının istedikleri ve bekledikleri performansta geçmediğini ifade eden Çandır, “Sektörümüzde geçmişte her küçülme döneminin ardından Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme gerçekleşmiştir. Ancak 2016 yılındaki daralmaya rağmen 2017 yılında Türkiye ortalamasının altında bir büyüme yaşadı. Çünkü bizler maliyet artışlarını satışlarımıza yansıtamadık. İhtiyaç duyduğumuz nakdi Türkiye ortalamasının iki kat üzerinde bir taleple krediye yüklenerek karşıladık. Edindiğimiz bu kredileri yatırıma dönüştürmek yerine, varlığımızı koruyabilmek için cari harcamalarımızda kullandık” dedi.

“TALEPLERİMİZİN DİKKATE ALINMASINDAN MEMNUNUZ” 

Devletin de yaşanılan bu durumu iyi bilip takip ettiğini dile getiren Çandır, raporlar ve yazılı talepler olarak ilettikleri görüşlerinin dikkate alınmasının kendilerini memnun ettiğini söyledi. Rapor ve taleplerinin Antalya Yaklaşımı” kapsamında belirlenmiş olsa da bunların önemli bir bölümünün Türkiye ve sektör geneline yaygınlaştırılarak uygulaya konduğunu kaydeden Çandır, uygun maliyetli ilave finansman kolaylığı sağlama, vergi ve sosyal güvenlik yükümlülüklerini öteleme, asgari ücrette yaşanan ciddi artışın sektöre yüklediği aşırı maliyetin hafifletilmesi, Hazine arazilerinin tarımsal amaçlı yatırım tahsisini sağlama taleplerinin çeşitli yollarla hayata geçirilmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirdi.
“TIBBİ AROMATİK BİTKİ ÜRETİMİNDE PİLOT ÜRETİM BAŞLIYOR” 
Hazine arazilerinin tarımsal amaçlı yatırım tahsisini sağlama taleplerinin tıbbi aromatik ve süs bitkileri alanlarında uygulamaya geçmesi için geçtiğimiz hafta Korkuteli Kaymakamlığı ve üniversite başta olmak üzere kurumlarla birlikte hareket ederek yaklaşık 300 dekarlık bir alanda pilot bölge üretimine başlayacaklarını bildiren Çandır, Bu üretimi Korkutelili üreticilerle de yaygınlaştırarak orta vadede 10 bin dönümün üzerine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

sam_0400.jpg
“ANTALYA’NIN KÜMELENMESİ İÇİN ARAŞTIRMALARA BAŞLADIK”
Tarımsal üretim ve ticarette kümelenmeyi teşvik etme taleplerinin, Tarıma dayalı ihtisas organize bölgeleri yönetmeliğiyle uygulamaya geçirildiğini belirten Çandır, bu konuda örtü altı tarımın merkezi konumunda bulunan Antalya’nın kümelenmesi için ilgili araştırma faaliyetlerine başladıklarını söyledi.
“KDV ALACAĞI SORUNU ORTADAN KALKACAK”
İş dünyası için birikmiş KDV iadesinin yapılması taleplerinin ise, Maliye Bakanlığı’nın gündemine alındığını ve TBMM’ye sevk edildiğini hatırlatan Çandır, “Özel sektörün devletten 140 milyar lira birikmiş KDV alacağı var. Bizim borçlarımıza faiz yüklenirken, alacağımıza yüklenmiyordu. Meclisten çıkacak kararla iş dünyasının birikmiş KDV alacağı gibi bir sorun gelişmiş ülkelerde örnekleri olduğu gibi ortadan kalkacaktır. Yine tarım ve gıda ürünlerinde uygulanan KDV oranlarındaki farklılıkların üretici ve tüketici lehine düzenlenmesini de umut ediyoruz” diye konuştu.

“DESTEKLER AMACINA ULAŞMIYOR, SAĞLIKLI BİR TARIM SAYIMI ZORUNLU”

2018 yılında yapılacak olan tarımsal desteklemelere ilişkin uygulama kararının 1 Ocak 2018 tarihinden geçerli olmak üzere açıkladığını hatırlatan Çandır, toprak analizi, mazot ve gübre gibi desteklerin yanı sıra tarım havzaları üretim modeli destekleme listesinde yer alan, arpa, buğday, zeytinyağı, pamuk, nohut, patates ve kuru soğan gibi 14 farklı ürünün Antalya’da destekleneceğine işaret etti. Desteklemeyle ilgili olarak nohutu örnek gösteren Çandır, TÜİK verilerine göre 2016 yılında Korkuteli ve Elmalı ilçelerinde 218 bin dekar alanda nohut üretilirken, geçtiğimiz yıl yine TÜİK rakamlarına göre 194 bin dekar alanda üretim yapıldığını hatırlattı. 2016 yılında 38 bin ton üretim yapılırken, geçtiğimiz yıl 22 bin ton üretim yapıldığına dikkat çeken Çandır, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Destekleme olmasına rağmen 26 bin dekar alanda nohut üretiminden vazgeçilmiş ve buna karşılık verim düşüşüne de bağlı olarak nohut üretimi 16 bin ton azalmıştır. İlan edilen bu sonuçlara göre rakamların doğruluğunu kabul edersek, üretimin artırılması ve sürdürülebilirliğin sağlanması gibi amaçlarla yapılan destekleme ödemelerinin amacına ulaşmadığı, üreticiyi motive etmediği, aksine üretimin destekleme kapsamında olmasına rağmen azaldığı görülmektedir. Ayrıca, üyelerimizle yaptığımız görüşmelerden de edindiğimiz bilgilere göre her iki ilçemizde de o miktarda bir nohut üretimi yapılmamaktadır. Dolayısıyla verilere göre belirlenen desteklenecek ürünler de bir anlam ifade etmemektedir. Bu nedenledir ki öteden beri talep ettiğimiz sağlıklı bir tarım sayımı zorunluluk haline gelmiştir.”

“KIRSAL KALKINMA DESTEKLENMELİ”

Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası üretim ve ticareti düzenleyen kurumların, rekabeti bozucu etkisi dolayısıyla girdi ve ürün desteklerini ortadan kaldırıcı tedbirler almakta olduklarına dikkat çeken Çandır konuşmasında, “Gelişmiş ülkeler girdi ve ürün destekleri yerine, kırsal kalkınma, kır nüfusunu koruma ve geliştirme, fiili olarak tarımla iştigal edenleri doğrudan destekleme, üretici projelerini destekleme politikalarını öne çıkmakta ve motive etmektedirler. Bizimde bu yönde adımlar atmamız gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

“TARIMSAL KREDİLERE İLİŞKİN KARARIN 3 YILLIK AÇIKLANMASI ÖNEMLİ”

Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin tarıma verdiği düşük faizli krediler yoluyla tarım sektörüne sağlanan desteğin uluslararası kurumların da motive ettiği yönde atılmış bir adım olduğunu söyleyen Çandır, bu yıl ilk kez 1 yıllık yerine 3 yıllık açıklanmış olmasının önemli bir adım olduğunu kaydetti. Çandır, kararın hayvancılıkta, sera modernizasyonunda ve yurtiçi sertifikalı tohum, fide ve fidan üretimi gibi tarımsal alanlarda yatırım iştahını artıracak bir başlangıç olduğunu sözlerine ekledi.

“MASA BAŞI HABERLER ÜRETİCİNİN EMEĞİNİ ÇÖPE ATIYOR”

Masa başında hazırlanan haberlerle üreticinin 1 yıllık emeğinin çöpe atıldığını dile getiren Çandır, “Sektörün tamamının öfkeyle karşıladığı ve magazinsel yaklaşımla masa başında yapılan birkaç dakikalık haber, üreticinin emeğini ve alın terini çöpe atmaktadır. Bu konuda yapılacak olan haberlerde, üreticinin ve konuyla doğrudan ilgili bilim insanlarının görüşlerinin alınmasını temenni ediyoruz. Komitelerimizden de gelen talepler doğrultusunda bu olumsuz algının değiştirilmesi için iş geliştirme ve çalışma grubumuz çalışmaktadır” ifadelerini kullandı.

İLERLEME KAYDEDİLMEYEN TALEPLERİNİ YİNELEDİ 

Talep ettikleri bazı konularda ilerleme kaydedilemediğini söyleyen Çandır, geçici vergi mevzuatının kaldırılması, istihdam ve sosyal güvenlikte tarım sektörüne özgü bir model geliştirilmesi, tarımsal faaliyetlere ilişkin yatırım teşvik politikalarında Antalya lehine düzenlemeler yapılması, tarımsal üretim ve ticaretteki veri derleme yöntemlerinin ve büyüklüklerinin gerçekçi düzeye getirilmesi taleplerini yineledi.

ÜRÜN İHTİSAS BORSASI’NA ORTAK OLUNACAK

ATB Meclisi’nde ayrıca Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından kurulacak Ürün İhtisas Borsası A.Ş’ye 750 bin lira sermaye payıyla ortak olunması kararı da alındı. Ürün İhtisas Borsası’nın önümüzdeki dönemde borsacılığın evrileceği yer açısından önemli olduğunu belirten Çandır, borsacılığın tek çatı altında toplanacağı bir şirket olacağını kaydetti. Meclis Başkanı Kayan da ortaklığın olumlu olduğunu dile getirdi. HABER: YUSUF KATRAĞ

Bu haber toplam 8220 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim