Bugün 26 Nisan 2024 Cuma
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2435.681
    %0.33
  • Dolar
    32.5203
    %-0.13
  • Euro
    34.8906
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Türel’den Kırcami müjdesi
21 Kasım 2017 Salı 02:58

Türel’den Kırcami müjdesi

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kırcami İmar Uygulamaları Bilgilendirme Toplantısı’nda vatandaşlarla bir araya geldi.

 Güzeloluk Anadolu Lisesi Spor Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, bölge sakinleri büyük ilgi gösterdi. Salonu tıklım tıklım dolduran vatandaşlar, bekledikleri müjdeyi alınca Türel’i ayakta alkışladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a, Kırcami konusunda gösterdikleri gayretten dolayı teşekkür etti.

KIRCAMİ SİYASETE ALET EDİLDİ

Alkış ve tezahüratlar eşliğinde kürsüye çıkan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Kırcami’de gelinen son noktayı vatandaşlarla paylaştı.  Sorunun otuz yıldan fazla bir sorun olduğuna dikkat çeken Türel; “Kırcami sorununun tarihi uzun. Ben diyeyim 30, siz deyin 40 sene. Daha siyasetten çok uzakken, bir gazeteci olarak bu memlekete hizmet etmeye çalışıyorken; ticaret ve sanayi odası başkanlığımız, sonrasında ilk dönem belediye başkanlığımız, milletvekili olduğumuz dönemde, Kırcami’nin imar sorunu, benim hep gündemimin ilk üç maddesi içerisinde yer aldı” dedi.  Kırcami sorununun çözümü konusunda, samimiyetin gerekliliğine vurgu yapan Türel, sorunun geçmişte siyasete alet edildiğinden bahsetti.

KIRCAMİYİ KADERİNE TERK ETMEDİK

Kırcami sorunun kaderine terk edilmesini hiçbir zaman kabul etmediklerini ve bu uğurda kapı kapı dolaşıp çözüm aradıklarını dile getiren Türel; “Maalesef senelerce Kırcami imarı çözülecek diye sizin duygularınızla oynandı. Bu mesele siyasi istismar konusu oldu. Ancak 2004 yılında seçildiğim dönemde, sorunun çözümleneceğine dair sözler vermiştim. O dönemde hatırlarsınız Kırcami imar planıyla ilgili yapılması gereken bütün adımları atmak suretiyle imar planlarını tamamlamıştım.  Kırcami’nin imar planı olması için öncelikli olarak ne gerekiyor, Toprak Koruma Kurulu Kararı. Toprak Koruma Kurulu Kararı yetmiyor, bununla beraber kamu yararı kararı da alınması gerekiyor.  İlk dönemimde hem Toprak Koruma Kurulu kararını hem de kamu yararı kararını almak suretiyle imar plan çalışmalarını tamamlamıştık. Ancak maalesef bu sürecin bir yargıya taşınması ve yargıda değerlendirilmesi kaçınılmaz bir gerçekti. Ama biz yaptığımız işten emindik. Yaptığımız işin hukuki olduğunu sonuna kadar savunuyorduk. Toprak Koruma Kurulu kararını aldık, imar planlarımızı 2008 senesinin içerisinde, seçimlere 1 yıl kala 25 bin ve 5 bin planları tamamladık” diye konuştu.

KAPI KAPI GEZİYORUZ, KONUNUN TAKİPÇİSİYİZ

Senelerce Kırcami meselesinin çözümü konusunda çalıştıklarını dile getiren Türel; 2009 senesi öncesi ve sonrasında yaşananları hatırlattı. Türel; “Binlik planlar, ilçe belediyesinin sorumluluğundaydı. Sizden rica ediyorum, gerekiyorsa o dönemki belediye başkanınızın kapısında yatın, 2009 seçimlerine kadar şu binlik planları tamamlasınlar dedik. Tamamlamayacaklarsa yetkiyi bize versinler, biz 1 günde tamamlarız dedik. Gidip ilçe belediye başkanına o dönem şu işi bitir dediklerinde olumlu cevap alınamadı. Seçimlerden sonra hallederiz dediler. Yapmayın, bu işi siyasi malzeme haline getirmeyin dedik. Toprak Koruma Kurulu Kararı ve Kamu Yararı kararı için en az 20 kurumun onayı gerekiyordu. Bu kararları almak o kadar kolay olmadı.  2009’dan sonra bizim hizmet etme imkânımız olmayınca, meseleyi kendi meselesi gibi savunamadılar. Sorun doğru izah edilemedi. Bugün bu sorun niye çıkmıyor? Çünkü kapı kapı geziyoruz. Sizlerin davasının takipçisiyiz.  Bunu bir siyasi istismar malzemesi yaparsan netice alınamıyor. Biz bütün samimiyetimizle kararımızı ortaya koyarken, Kırcami’de hep birileri Mış gibi yaptı.  Yani yapıyormuş, ediyormuş, çözüyormuş gibi gözüktü.  Biz seçimi kaybettiğimizde, bizim gösterdiğimiz kararlılık olmayınca, Toprak Koruma Kurulu kararının yargıda iptaliyle 5 senelik emeğim yerle bir oldu.  Biz görevi devrettikten sonra Kırcami meselesi seçimler gelince hatırlandı. O dönemin belediye başkanı Kırcami’de imar yok derken, sonradan seçim gelince imarı hatırladı.  2014 seçimlerinde yeniden görev sizler tarafından bana tevdi edilince, bizler bıraktığımız yerden imar çalışmalarına tekrar başladık” diye konuştu.

KAPI KAPI DOLAŞTIK, İSTEDİKLERİNİ ALAMADILAR

Kırcami sorununu milletvekili olduğu dönem olan 2012 yılında da takip ettiğini, sorunun çözüme kavuşturulması için çaba gösterdiğini söyleyen Türel, o dönemdeki yapılan çalışmalara Ak Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin’in de şahit gösterdi.  “Sizlerin oyları ile Ankara’ya gittiğimde de, Kırcami meselesini hep gündemimde tuttum.  Geçenlerde Bursa’ya gittim. Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığını devir teslim alır iken Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, beni gördüğünce Kırcami sorunu bitti mi dedi. Çünkü onlar da mecliste Kırcami sorununu en az benim kadar biliyorlardı” diyen Türel, konuşmasına şöyle devam etti: “Milletvekili olduğum 1 Şubat 2012 tarihinde Toprak Koruma Kurulu Kararını aldık, 8 Ekim 2013 tarihinde Kamu Yararı kararını aldık. Antalya Büyükşehir Belediye başkanlığı görevi bize teslim edildiğinde, Büyükşehir ölçeğinde 25 binlik ve 5 binlik planları tamamladık. Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak 8 Aralık 2015 tarihinde 1092 1091 iki sayılı karar ile 1/25 bin ve 1/5 bin nazım imar planlarını onayladık. Bunların çalışmaları tamamlandıktan sonra her zaman alışık olduğumuz yargıya itiraz etmek suretiyle, sizin mutsuzluğunuzu kendilerine mutluluk sananlar aynı yolu denemeye başladılar. Toprak Koruma Kurulu kararına itiraz ettiler. Ama biz kapı kapı dolaşarak anlattık. Benim görevde olmadığım bir sürede toprak koruma kurulu kararını iptal etmeyi başaranlar, bizim olduğumuz dönemde istediklerini alamadılar. 29 Haziran 2016’da toprak koruma kararı ile ilgili red talepleri reddedildi. Bundan sonra bu kararın bozulması durumu ortadan kalktı. Şimdi Danıştay süreci var.  Orayı da takip ediyoruz. Orayı da neticelenmek için kapı kapı dolaşacağız.  Planlarımız dimdik ayakta. Yola devam ediyoruz”

İPTAL ETMEK İSTEYENLER HALA GÖREV BAŞINDA

Kırcami’deki 30 yıllık sorunun devamını etmesini isteyenlerin, bu hala görev başında olduğuna vurgu yapan Türel, isim vermeden eleştirilerine devam etti.  Türel; “Bizim açtığımız planlara yargıya itiraz edip iptal etmek isteyenler hala görev başında. Kırcami’de 30 senedir meselenin haklılığını savunan bizim gibiler olmadığı için iptal ettirebilir miyim diyenler var ama sükutu hayale uğrayacaklar. Daha sonra yürütmeyi durdurma davaları açıldı. 2 ya da 3 tane açılmış iptal davasında yürütmeyi durdurma kararı ile ilgili bir sorun yok.  Mahkeme de bize yola devam dedi. Yürütmeyi durdurma taleplerini reddetti. Bu karar, 29 Temmuz ve 18 Mayıs 2017 ‘de verildi. Mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verseydi yine elimiz kolumuz bağlı kalacaktı. Biz üst ölçekli planları tamamladıktan sonra Muratpaşa Belediye meclis kararı ile 1/1000 ölçekli imar planı 1 Nisan 2016 tarihinde uygun bulundu.  Daha sonra Büyükşehir Belediye Meclisinde 1/1000’lik planı onaylanarak süreci tamamlanmış olduk. Yol ve donatı alanlarına ilişkin plan tadilatlarını tamamladık. ve 1 Temmuz 2016 tarihinde büyükşehir meclis kararı ile birlikte, Muratpaşa belediye meclis kararı kabul edildi. İtirazlar safhasına geldik. İtirazların haklı olanlarını kabul edip olmayanları reddederek planlarımızı kesinleştirdik” ifadelerini kullandı.

UYSAL’A BİR TEŞEKKÜR, BİR SİTEM

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Muratpaşa Belediyesi’nin çok hızlı hareket ederek süreci 19 Temmuz 2016’da bitirdiğini söyleyen Türel, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a teşekkür etmeyi unutmadı.  Bundan sonra 18 denilen imar uygulamaları ile tapu tescil meselesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Türel, gayretlerinden dolayı Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’a teşekkür etti.   Antalya Büyükşehri Belediye Başkanı Menderes Türel; “Bundan sonra 18 dediğimiz imar uygulamaları ve tapu tescil meselesi gerekliydi.  Tapu tescili için Muratpaşa belediye başkanımız sürecin hızlandırılması konusunda beni aradı, tapu kadastro müdürüyle konuştum tüm tapu tescillerini tamamladık. 2017 senesinin Şubat Mart, Nisan ayı içerisinde tapu tescillerini yaptık. Bunu yaptıktan sonra 18 dediğimi imar uygulamaları vardı.  Bu uygulamalar ilçe belediye başkanımız yetkisindeydi. Başkanımız bu sürecin hızlı tamamlanması için gayret gösterdi. Muratpaşa Belediyesi’nin de binlik plan ve imar uygulamaları kokusunda gösterdiği gayrete buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Muratpaşa Belediyesi İmar uygulamaları tamamlayarak bundan bir hafta önce Büyükşehir belediyemize teslim etti. Biz Kırcami için gerekirse 24 saat çalışır rekorlara imza atarak gereğini yapar bekletmeden çözeriz. 18 uygulamasının Muratpaşa ’da tamamlanmış olması son nokta değil.  Büyükşehir’in kanun gereği onayı gerekiyor. Geçtiğimiz hafta Büyük bir toplulukla 18 imar uygulamaları Muratpaşa belediye yetkilileriyle birlikte belediyemize teslim edildi. Keşke benden randevu alınıp gelseydi. Ben de sizleri belediyede ağırlamak çok isterdim. Bu çalışmanın ne kadar süratli tamamlanacağını sizle paylaşırdım. Sizleri ağırlayamamanın üzüntüsü içerisinde vatandaşımızın ayağına gider en güzel müjdeyi paylaşırız dedik.  Bu toplantıyı tertip ettik.  7 – 8 ayda tamamlanan 18 imar uygulamalarını normal bir süreçte inceleme gene bir o kadar süre gerektirir. Muratpaşa Belediyemize teşekkür ederim. Çok hızlı bir şekilde bu uygulamaları tamamladı. Bu incelemeyi yapıldığı süre kadar incelememiz gerekiyordu. Biz gerekirse uyumayız, Kırcami sorununu bekletmeyiz dedik. Ön hazırlıklarımızı bir taraftan yürütüyoruz” diye konuştu.

DANIŞTAY KIRCAMİ’NİN ÖNÜNÜ AÇTI

Salonu dolduran kalabalığa bir müjde daha veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Bugün buradan size bunun da müjdesini vermeye geldim. 7-8 ayda biten 18 imar uygulaması çalışmalarını Büyükşehir belediyesinde 7-8 günde tamamlayarak bu perşembe günü encümende tamamlayarak onaylayacağız. Biz bu hizmetleri dünya rekorlarına imza atacak kadar hızlı bitiriyoruz. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Kırcami deyince akan sular durur. Bunları uyguladıktan sonra tapu tescili yapılacak ve ilçe belediyesi tarafından ruhsat verme süreci başlayacak. Daha işimiz bitmedi. Sizin için bu konuyu en yakından takip etmeye devam ediyoruz, edeceğiz. Çok önemli bir müjdeyi daha sizinle paylaşmaya geldim. İmar plan iptallerine ilişkin davalar bir taraftan devam ediyor.  Bu davalardan bir tanesi de idare mahkemesi öncelikli olarak plan iptali istemine karşılık talebi reddetti. Böylelikle idari mahkemesi kararı verdi. Olay Danıştay aşmasında yeninden incelendi ve birkaç gün önce elime gelen bir tebligatla Danıştay 6’ncı dairesi de Kırcami ile ilgili plan iptali konusunda açılan davanın idare mahkemesi lehine kararıyla Kırcami’nin önünü tıkamadı. Önünü açtı Danıştay idaresinde ilk defa ret kararı çıkmamış oldu”  (Haber: Eyüp KOÇAK)

 

 

 

Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim