

ASIRLARDIR KULLANILAN ŞİFA NOKTASI: UYUZ PINARI ÇEŞMESİ
Kahramanmaraş'ın Dulkadiroğlu ilçesi İsa Divanlı Mahallesi'nde yer alan Uyuz Pınarı Çeşmesi ve Hamamı, yaklaşık 4 asırlık geçmişi ve kapalı bölmeden akan doğal suyu ile günümüzde hâlâ çeşitli hastalıklara şifa olduğuna inanılan tarihi bir yapı olarak ilgi görüyor.
Kahramanmaraş'taki tarihi kayıtlarda, yapının inşa sürecine ilişkin iki ayrı görüş öne çıkıyor. İlk görüşe göre hamam, Sultan II. Selim döneminde Hicri 978 / Miladi 1570 yıllarında yaptırıldığı belirtiliyor. Diğer görüşte ise yapının Osman Çelebi bin İsa Divan tarafından 1550 yılında bölgeye kazandırıldığını aktarılıyor. Her iki tarihleme de yapının 16. yüzyıla dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu gösteriyor. Uyuz Pınarı Hamamı'nın bulunduğu noktanın, tarih boyunca Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Selçuklular, Dulkadiroğlu Beyliği ve Osmanlı dönemlerinde şifa amaçlı kullanıldığı ifade ediliyor. Özellikle Dulkadiroğlu Beyliği döneminde bölgenin, cüzzam ve cilt hastalıklarının tedavisi için kullanılan önemli bir alan olduğuna da dikkat çekiliyor.
Kapalı yapı içinden sürekli akan doğal kaynak suyunun, yüzyıllar boyunca uyuz, cilt rahatsızlıkları ve benzeri hastalıklar için tercih edildiği bilinirken 20 yıl önce gerçekleştirilen yenileme çalışmaları sayesinde hala ayakta duruyor.
Mahalle sakinleri ise hamamdaki suyun yıllardır hiç kesilmeden aktığını söyledi. Vatandaşlardan Emine Küçük, "Bizim sularımız yaz mevsiminde 3-4 gün kesildi ancak bu su hiç kesilmedi" dedi.
Vatandaşlardan Hamza Çuhadar da "Eskide uyuz hastalığına yakalanan vatandaşlar buraya gelip banyo yapınca iyileştiğini biliyorum" derken Salih Akyol, "Bu pınar ben bildim bileli uyuz olanlar burada yıkanır dedeler ve babalarımızın zamanından beri var. Benim de arkadaşım vardı getirdim yıkandı ve uyuzluğu gitti" ifadesini kullandı.
Vatandaşlardan Nizam Bolat ise "Bu çeşmeden akan su aslında şifa. Özellikle hasta olmanıza gerek yok gelip banyonuzu yapabilirsiniz" diye konuşurken Hamit Uğurlu da, "Geçmiş tarihi milattan öncesine kadar uzandığı söyleniyor. Sedef ve benzeri deri hastalıklarına özellikle uyuz hasatlıklarına iyi geldiği ifade ediliyor" ifadelerini kullandı.


Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8

- TRAFOLARDAN KABLO HIRSIZLIĞI YAPAN 2 ŞÜPHELİ YAKALANIP TUTUKLANDI
- HAMAM BÖCEĞİ YEDİRİLEN GENCİN DOSYASINDA KARAR: YAĞMADAN BERAAT, HÜRRİYETİ TEHDİTTEN 6 YIL 12 AY CEZA
- ELEKTRİK KABLOLARINDA YAŞANAN PATLAMA GECEYİ GÜNDÜZE ÇEVİRDİ
- KEPEZ BELEDİYESİ’NDE PERSONELE SOLUNUM SAĞLIĞI EĞİTİMİ VERİLDİ
- ASIRLARDIR KULLANILAN ŞİFA NOKTASI: UYUZ PINARI ÇEŞMESİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
































