- IMKB
% - Altın
6537.53
%0.7 - Dolar
47.5693
%0.02 - Euro
55.0934
%0.16
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 23:58 - ANTALYA’DA FUHUŞA ARACILIK OPERASYONUNDA 7 TUTUKLAMA
- 23:58 - HAYATINI KAYBETTİĞİ GAZETELERİNİ ALMAYINCA ANLAŞILDI
- 23:28 - ESKİ BELEDİYE BAŞKANININ YEĞENİ MOTOSİKLET KAZASINDA HAYATINI KAYBETTİ
- 22:23 - KAHRAMANMARAŞ’TA 6 GÜNDÜR KAYIP YAŞLI ADAMIN BERKE BARAJI’NDA CANSIZ BEDENİ BULUNDU
- 21:38 - FİLİSTİN KONVOYU ADANA’DA DESTEK MİTİNGİYLE KARŞILANDI
- 21:38 - KAHRAMANMARAŞ’TA FABRİKA YANGINI
- 19:13 - PİKAP İLE MOTOSİKLET ÇARPIŞTI, MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
- 18:31 - YENİ PARTİ'NİN ANTALYA KADROSU AÇIKLANDI
- 18:15 - ANTALYA DENİZCİLEŞME PLATFORMU'NDAN DRON SALDIRISINA KINAMA
- 18:08 - KEMER BELEDİYESİ AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISINDA ARAÇ FİLOSUNUN GÜÇLENDİRİLMESİNE YÖNELİK KARARLAR ALINDI
- 18:03 - SEFERLERİ DURDURULAN NOSTALJİ TRAMVAYINA YANICI MADDE ATILDI: O ANLAR KAMERADA
- 17:33 - FIVB PLAJ VOLEYBOLU ANTRENÖRLÜK KURSU ALANYA’DA BAŞLADI
- 17:23 - ALTIN PORTAKAL’DA ULUSAL UZUN METRAJ JÜRİ BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ DERVİŞ ZAİM YAPACAK
- 16:53 - JANDARMADAN YAYLACILARA DOLANDIRICILIK UYARISI
- 16:13 - HAVA SICAKLIĞININ 34 DERECE ÖLÇÜLDÜĞÜ ANTALYA’DA DENİZ SUYU SICAKLIĞI 30 DERECEYİ GÖRDÜ
PROF DR RAMAZAN DEMİR / KONUK YAZAR


KARNELERDE ATATÜRK VE İSTİKLÂL MARŞI YOK!
Sosyal ve Duygusal Gelişim mi?
Özet
Türkiye’de ilkokul birinci ve ikinci sınıflarda geleneksel karne uygulamasının kaldırılarak “öğrenci gelişim raporu” na geçilmesi, ölçme ve değerlendirme anlayışında pedagojik bir dönüşümü ifade etmektedir. Ancak bu dönüşüm, yalnızca akademik kazanımların değil, öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimlerinin de kapsamlı biçimde ele alınmasını gerektirmektedir. Bu bağlamda, öğrenci gelişim raporlarında Mustafa Kemal Atatürk ve İstiklal Marşı’na yer verilmemesi, çocukların aidiyet, kimlik ve değer gelişimi açısından önemli bir eksiklik olarak değerlendirilir. Bu çalışma, sosyal ve duygusal gelişim kavramını kuramsal bir çerçevede ele almakta; Atatürk ve İstiklal Marşı’nın bu gelişim alanındaki işlevini tartışmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Sosyal-duygusal gelişim, İstiklal Marşı, Mustafa Kemal Atatürk, vatandaşlık eğitimi, erken çocukluk eğitimi
*
Giriş
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan öğrenci gelişim raporları, not temelli değerlendirme anlayışının yerine, öğrencinin çok boyutlu gelişimini merkeze alan bir yaklaşımı benimsemektedir. Bu raporlar, öğrencilerin yalnızca bilişsel yeterliklerini değil; duygusal, sosyal ve davranışsal gelişimlerini de ifade (tasvir) etmeyi amaçlamaktadır. Ancak bu bütüncül yaklaşımın, ulusal kimlik, ortak değerler ve yurttaşlık bilinci gibi unsurları dışlaması, pedagojik ve toplumsal açıdan tartışmalı bir durum ortaya çıkarmaktadır. Bu davranış, eğitim psikolojisinden uzak bir yönetim anlayışının yansıması olmalıdır.
*
Sosyal ve Duygusal Gelişim Kavramı
Sosyal ve duygusal gelişim, bireyin kendisini tanıması, duygularını düzenleyebilmesi, başkalarıyla sağlıklı ilişkiler kurabilmesi ve bir topluluğa ait olma duygusu geliştirmesi sürecini ifade eder (Elias et al., 1997). Bu gelişim alanı, yalnızca kişilerarası becerilerle sınırlı olmayıp; değerler, kimlik inşası, ahlaki muhakeme ve toplumsal sorumluluk bilincini de kapsar.
Erken çocukluk döneminde kazanılan aidiyet duygusu ve “ben kimim?” sorusuna verilen yanıtlar, bireyin ileriki yaşamında toplumsal katılım ve yurttaşlık bilinci açısından belirleyici olmaktadır (Erikson, 1968). Bu nedenle sosyal ve duygusal gelişim, kültürel ve tarihsel bağlamdan bağımsız ele alınamaz.
*
İstiklal Marşı’nın Sosyal ve Duygusal İşlevi
İstiklal Marşı, yalnızca bir ulusal sembol ya da törensel metin değil; kolektif hafızayı, ortak kader bilincini ve onur anlayışını taşıyan kurucu bir marştır (Öztürk, 2015). Marşta kullanılan “ben” dili, bireysel bir sesi temsil ediyor gibi görünse de, bu ses toplumsal bir özneyi ifade eder. Böylece çocuk, kendisini tarihsel bir sürekliliğin ve ortak bir topluluğun parçası olarak konumlandırır.
Marşın merkezinde yer alan saygınlık (haysiyet) ve direniş vurgusu, pasif bir kaderciliği değil; zor şartlar altında onurlu bir duruşu yüceltmektedir. Bu yönüyle İstiklal Marşı, çocukların duygusal dayanıklılık, özsaygı ve etik tutum geliştirmelerine katkı sağlayabilecek güçlü bir metindir.
*
Mustafa Kemal Atatürk’ün Temsil Ettiği Değerler
Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu lideri olmanın ötesinde; egemenliğin kaynağını bireylerin iradesinde gören, akla ve bilime dayalı bir toplumsal düzen anlayışını temsil etmektedir (Zürcher, 2004). Atatürkçü düşünce sistemi, kör itaate değil sorgulamaya, ayrıcalığa değil eşit yurttaşlığa, durağanlığa değil ilerlemeye dayanmaktadır.
Bu değerler, çocukların sosyal ve duygusal gelişiminde temel rol oynayan öz-yeterlik, eleştirel düşünme ve sorumluluk alma becerileriyle doğrudan ilişkilidir. Dolayısıyla Atatürk’ün eğitimsel bağlamdan çıkarılması, yalnızca tarihsel bir figürün eksikliği değil; belirli bir değerler sisteminin de görünmez kılınması anlamına gelmektedir.
*
Tartışma ve Sonuç
Öğrenci gelişim raporlarının amacı, çocuğu bütüncül bir biçimde tanımak ve desteklemektir. Bu bütüncül yaklaşım, çocuğun içinde yaşadığı toplumun tarihsel ve kültürel referanslarını da kapsamalıdır. Atatürk ve İstiklal Marşı’nın bu raporlarda yer almaması, sosyal ve duygusal gelişimin değerler boyutunu zayıflatmaktadır.
Sonuç olarak, erken çocukluk eğitiminde kullanılan değerlendirme araçlarının, yalnızca bireysel becerilere değil; ortak değerler, aidiyet ve yurttaşlık bilincine de alan açması gerekmektedir. Atatürk ve İstiklal Marşı, bu bağlamda pedagojik açıdan işlevsel ve anlamlı unsurlar olarak değerlendirilmelidir. Onlarsız duygusal ve sosyal gelişim olmaz/olamaz. Milli Eğitim Bakanlığı büyük bir yanlışın içindedir. R. Demir (20/Ocak/2026)
*
Kaynakça
Elias, M. J. et al. (Ve arkadaşları). (1997). Promoting social and emotional learning: Guidelines for educators. Alexandria, VA: Association for Supervision and Curriculum Development.
Erikson, E. H. (1968). Identity: Youth and crisis. New York, NY: Norton.
Öztürk, F. (2015). İstiklal Marşı’nın toplumsal hafıza ve kimlik inşasındaki rolü. Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, 75, 45–60.
Zürcher, E. J. (2004). Turkey: A modern history. London: I.B. Tauris.
TARİH BİLGİSİ VE TÜRKİYE SOLUEŞREF URAL
YENİ ARAYIŞLAR ve SORUMLULUKLARALİ İHSAN DİLMEN
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
GAZALİ, DECARTES VE MALEBRANCHE’TA NEDENSELLİK SORUNUMUHARREM YELLİCE
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
ANTALYA DENİZCİLEŞME PLATFORMU'NDAN DRON SALDIRISINA KINAMA
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
OTLUK YANGININDA 100 DÖNÜM ZARAR GÖRDÜ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






