Bugün 06 Ekim 2026 Salı
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    6513.94
    %-0.43
  • Dolar
    49.1751
    %0.09
  • Euro
    55.1288
    %-0.23
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
SAYD'DAN TEPKİ
06 Ekim 2026 Salı 09:01

SAYD'DAN TEPKİ

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD), TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu gündemindeki “Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi”ne tepki gösterdi.

SAYD’dan dijital konaklama platformları teklifine sert tepki

“Korsan transferi bile denetleyemeyenler, Türk turizmini küresel platformlara teslim edemez”

SAYD Başkanı Mehmet Gem, teklifin yabancı platformlara haksız rekabet avantajı sağlayacağını, yerli seyahat acentalarını ve tüketici haklarını olumsuz etkileyeceğini savundu.

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD), Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu gündemine getirilen “Yabancı Dijital Konaklama Platformları Kanunu Teklifi” hakkında yazılı açıklama yaptı.

SAYD Başkanı Mehmet Gem imzasıyla yayımlanan açıklamada, kamuoyuna “kayıt dışılığı önleme, şeffaflık ve dijitalleşme” başlıklarıyla sunulan teklifin, Türk turizminin bağımsızlığı açısından ciddi riskler taşıdığı ileri sürüldü.

whatsapp-image-2026-10-06-at-09-04-31.jpeg

“KÜRESEL PLATFORMLAR NASIL DENETLENECEK?”

Açıklamada, yabancı menşeli dijital platformların Türkiye’de vergi dairesine kayıtlı olmadan ve Karayolu Taşıma Kanunu ile 1618 sayılı Kanun hükümlerine uymadan korsan transfer ve yolcu taşımacılığı yaptırdığı iddia edildi.

SAYD, yıllardır devam ettiği belirtilen korsan taşımacılığın önüne geçilemediğini savunarak, “Burnunun dibindeki korsan taşımacılığı dahi denetleyemeyen, sahada yasal taşımacısını ve seyahat acentasını korumaktan aciz bir idari anlayış; şimdi kalkmış bu kanun teklifiyle küresel platformları denetleyeceğini iddia etmektedir” ifadelerini kullandı.

Dernek, teklifin hayata geçmesi halinde Türkiye’nin turizm verileri, turizm gelirleri ve sektörde çalışan yüz binlerce kişinin istihdam güvencesinin nasıl korunacağının da yanıtlanması gerektiğini belirtti.

“5 MİLYON LİRALIK ÜCRET YETERSİZ”

Açıklamada teklifin 3. maddesine de dikkat çekilerek, yabancı platformlara Türkiye’de sermaye şirketi kurma zorunluluğu getirilmediği öne sürüldü.

SAYD’a göre, yalnızca bir irtibat kişisi veya adresi gösterilmesi ve iki yıl için 5 milyon lira belge ücreti ödenmesiyle faaliyet imkânı sağlanması, Türkiye pazarından yüksek komisyon geliri elde eden uluslararası şirketler açısından caydırıcı olmayacak.

Dernek, Türkiye’de faaliyet gösteren yerli acentaların ise vergi, SGK, denetim ve diğer yasal yükümlülüklerle karşı karşıya olduğunu belirterek, düzenlemenin yerli şirketler açısından haksız rekabet yaratacağını savundu.

“17 BİN SEYAHAT ACENTASI İÇİN HAK KAYBI”

SAYD, teklifin 1618 sayılı Kanun kapsamında A Grubu seyahat acentalarına münhasır olduğu belirtilen konaklama satışı ve uçak bileti operasyonlarına ilişkin mevcut yapıyı da değiştireceğini ileri sürdü.

Açıklamada, yabancı dijital platformlara başka bir işletme belgesi aranmaksızın otel ve uçak bileti satma yetkisi verilmesinin, Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 17 bin seyahat acentasını olumsuz etkileyeceği belirtildi.

“TÜKETİCİNİN PAKET TUR GÜVENCESİ ZEDELENEBİLİR”

SAYD’ın açıklamasında teklifin tüketici hakları açısından da önemli sonuçlar doğurabileceği savunuldu.

Teklifin 4. maddesinin 3. fıkrasında, yabancı dijital konaklama platformları üzerinden ulaştırma, konaklama ve bunlara bağlı olmayan hizmetlerden en az ikisinin birlikte satılmasının paket tur kapsamında değerlendirilmeyeceğinin öngörüldüğü belirtilen açıklamada, bunun tüketicilerin mevcut yasal güvencelerini zayıflatabileceği ileri sürüldü.

Dernek, paket tur kapsamında tüketicilere sağlanan seyahat sigortası, ayıplı hizmet halinde tazminat ve sözleşmeyi feshetme gibi hakların önemine dikkat çekerek, söz konusu düzenlemenin tüketiciyi mağduriyet halinde yabancı dijital platformların sistemleriyle baş başa bırakabileceğini savundu.

TBMM KOMİSYONU’NA ÇAĞRI

SAYD Başkanı Mehmet Gem, açıklamanın sonunda TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu üyelerine çağrıda bulundu.

Gem, mevzuat hazırlanmasının yabancı platformların pazar payını yasal güvence altına almak anlamına gelmemesi gerektiğini belirterek, teklifin komisyonda reddedilmesini ve geri çekilmesini istedi.

SAYD açıklamasında, “Yerli ve milli seyahat acentalarımızı yok edecek, tüketici haklarını ortadan kaldıracak ve Türk turizmini dijital sömürgeye dönüştürecek bu kanun teklifini derhal komisyonda reddedin ve geri çekin” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: HABER: GÜRSEL KAYA
Bu haber toplam 149 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim