Bugün 28 Nisan 2026 Salı
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    6701.94
    %-1.05
  • Dolar
    45.0493
    %0
  • Euro
    52.7718
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
AFŞİN’DE TERS LALELER AÇTI: KOPARANA 700 BİN TL CEZA
26 Nisan 2026 Pazar 12:48

AFŞİN’DE TERS LALELER AÇTI: KOPARANA 700 BİN TL CEZA

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde baharın gelişiyle birlikte ters laleler çiçek açtı.

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde baharın gelişiyle birlikte ters laleler çiçek açtı. Binboğa Dağları eteklerinde, kayalık alanların arasından çıkan bu nadide çiçekler doğaseverlere görsel bir şölen sunarken, yetkililerden önemli bir uyarı da geldi.

Her yıl nisan ayının ilk haftasında açmaya başlayan ters laleler, ay sonuna doğru çiçeklerini döküyor. Sarıdan turuncuya ve kırmızıya uzanan canlı renk tonlarıyla dikkat çeken bu çiçekler, parlak yeşil yaprak demetiyle de doğada kolayca fark ediliyor. Bölgeye özgü endemik türlerden biri olan ters laleler, korunması gereken doğal zenginlikler arasında yer alıyor.

Doğa fotoğrafçısı Mehmet Gören, ters laleleri görüntülemek için her yıl Afşin'e geldiklerini belirterek, "Bu çiçekler kısa süreliğine açıyor ve gerçekten etkileyici bir görüntü oluşturuyor. Ancak koparılmaması gerekiyor. Bulunduğu yerde güzel ve korunması şart" dedi.

Fotoğraf sanatçısı Yasin Mortaş ise ters lalelerin halk arasında "ağlayan gelin" olarak bilindiğini ifade ederek, "Bu çiçek başı eğik duruşuyla dikkat çeker. Utangaç bir görüntüsü vardır. Genellikle kuytu ve sakin alanlarda yetişir. Baharla birlikte açar ancak hüzünlü bir görüntüye sahiptir. Bu yüzden "ağlayan gelin" olarak anılır" diye konuştu.

Yetkililer, ters lalelerin koparılmasının yasak olduğunu hatırlatarak, bu endemik bitkiye zarar verenlere yaklaşık 700 bin TL'ye varan idari para cezası uygulandığını vurguladı. Doğal güzelliğiyle dikkat çeken ters laleler, hem bölge turizmine katkı sağlıyor hem de doğanın korunmasının önemini bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 164 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim