- IMKB
% - Altın
6873.55
%0.46 - Dolar
45.3492
%0.24 - Euro
53.2446
%0.01
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 00:43 - KÜBRA’YI HAYATTAN KOPARANLAR, SOSYAL MEDYA HESABINA GİRİP YAŞIYOR SÜSÜ VERMİŞ
- 00:43 - KAHRAMANMARAŞ’TA KAYIP VATANDAŞIN CANSIZ BEDENİ BULUNDU
- 23:20 - BAKAN GÜRLEK: "GÖKHAN BÖCEK ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANDI"
- 22:38 - İSKELE DÜŞTÜ İŞÇİLER HALATTA ASILI KALDI
- 22:38 - BAŞKAN BOLTAÇ: "DENETİMLERİMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
- 22:28 - BERBERDE TIRAŞ OLAN ŞAHSA SATIRLA SALDIRMIŞTI, O ANLARIN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI
- 22:18 - TARSUS’TA 6 BİN 167 SAĞLIKSIZ ÜRÜNE EL KONULDU
- 22:08 - DEPREMDE ZARAR GÖREN KAHRAMANMARAŞ ULU CAMİİ İBADETE AÇILDI, ANTAKYA ULU CAMİİ DE VATANDAŞLA BULUŞACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR
- 22:03 - ATLARA İŞKENCE KAMERADA
- 22:02 - ANTALYA RİSK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 21:48 - KÜBRA YAPICI’NIN KATİL ZANLILARI TUTUKLANDI
- 20:52 - KÜBRA'NIN CESET PARÇALARI BARAJDA BULUNDU
- 20:37 - ŞABAN TAT: "ŞEBEKE VE TESİSAT KAYNAKLI YANGIN RİSKİ BÜYÜYOR"
- 20:13 - KADIN KARAVANCILAR KOROSU HOLLANDA YOLCUSU
- 19:38 - TIRLA ÇARPIŞAN SEPETLİ MOTOSİKLETİN SÜRÜCÜSÜ HAYATINI KAYBETTİ
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


“ ANTALYA’DAKİ BELEDİYE UYGULAMALARINA FARKLI BİR BAKIŞ AÇISI”
Whatsapp’ta benim de üyesi olduğum “demokratlar” adlı bir grup var. Bu grubun en başat özelliği, pek çoğu Antalya’da yaşayan, farklı siyasi görüşlere sahip ve fakat yaşadıkları şehrin ve ülkenin sorunlarına duyarlı bilgili insanlardan oluşması. Gazeteci Mehmet Talay’ın ve sivil toplum önderlerinden İzzet Ünlü’nün koordine ettiği bu grupta çok kıymetli ve can yakıcı pek çok mesele cesur bir şekilde dile getiriliyor, tartışılıyor, gruptaki insanlar birbirlerine itiraz ediyorlar ya da destek oluyorlar. Yani kelimenin tam anlamıyla bir “demokratlar” grubu.
Geçen günlerde Erdal Yayıcı adlı bir grup üyesi, “Antalya’da Belediye Uygulamalarına Farklı Bir Bakış Açısı” başlığı altında son derece dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Paylaşıma geçmeden önce, paylaşımı yapan kişi hakkında çok kısa bir bilgi vereyim; efendim Erdal Yayıcı Antalya’nın tanınmış iş insanlarından birisidir ve şimdilerde CHP’nin Muratpaşa ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesidir. Ve şunu da ilave edeyim, tam bir Antalya beyefendisidir, ilkeli ve ahlaklı bir siyasetçidir.
Şimdi evvelâ belediye meclis üyesi Erdal Yayıcı’nın paylaşımını görelim ve bunun üzerinden biz de bir şeyler söyleyelim. Buyurunuz:
“Türkiye’de yerel yönetimlerdeki mevcut yapı, belediye başkanlarının geniş yetkilere sahip olması ve karar alma süreçlerinde belirleyici figür hâline gelmesiyle, şu anda belediye meclis üyelerini işlevsiz bir konuma itiyor. Meclis üyeleri, halkın taleplerini ve ihtiyaçlarını savunmak yerine, genellikle başkanın önerilerini onaylayan pasif bir rol üstleniyor. Bu durum, meclis üyelerinin kendilerini ifade edememesine ve bu alandan giderek uzaklaşmalarına neden oluyor.
Meclis üyelerinin etkisizliği, yerel yönetimlerde temsil edilen görüşlerin çeşitliliğini daraltıyor ve halkın iradesinin yansıtılmasını zorlaştırıyor. Bu süreç, yalnızca karar alma mekanizmalarının demokratikliğini zayıflatmakla kalmıyor, aynı zamanda meclis üyesi olmayı cazip bir görev olmaktan çıkararak bu göreve talip olan bireylerin kalitesini de düşürüyor. Halkın taleplerine duyarlı, alanında birikimli ve toplumsal sorunlara çözüm üretme motivasyonu yüksek bireyler, yerel siyasete katılma isteğini kaybediyor. Bunun yerine, kişisel çıkarlar veya sembolik roller nedeniyle görevi üstlenen kişiler, meclislerde ağırlık kazanıyor.
Meclis üyelerinin etkisizliğini tersine çevirebilmek için mevcut yapının değişmesi gerekiyor. Meclislerin karar alma süreçlerindeki yetkilerinin artırılması, belediye başkanlarının gücünün dengelenmesi ve meclis üyelerinin daha aktif roller üstlenmesi bu sorunu çözmenin ilk adımları olabilir. Ayrıca, halkın meclis üyelerinden beklentilerini artıracak ve onların hesap verebilirliğini güçlendirecek mekanizmalar geliştirmek gerekiyor. Mahalle düzeyinde meclis üyelerinin halkla düzenli buluşmalar yapması ve alınan kararlar hakkında bilgi vermesi gibi yöntemler, bu temsilcilik görevini daha anlamlı ve etkili hâle getiriyor.
Sonuç olarak, belediye meclis üyelerinin etkisizliği yalnızca bir sistem sorunu değil, aynı zamanda yerel siyasetin genel kalitesini düşüren ve halkın yerel yönetimlere olan güvenini sarsan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Bu sorun çözülmeden, yerel yönetimlerin daha demokratik, adil ve katılımcı bir yapıya kavuşması mümkün görünmüyor”.
Bu cümlelere katılmamak mümkün değil. Ve bu paylaşımı yapanı alkışlamamak da bize yakışmaz. İki nedenle; birincisi, bu paylaşımı yapan kişi hali hazırda fiilen meclis üyesi. Yani bizler gibi “eski meclis üyesi” falan değil. Ve görevdeyken bu görüşünü alenen ve bu açıklıkta ifade eden meclis üyesine pek rastlanmaz siyasette. Ve ikincisi; sayın Yayıcı mevzunun bam teline basmış bulunuyor. Buna tam olarak “kitabın ortasından konuşmak” denir. Yerel yönetimlerde yaşanan sorunların temeli, Belediye Meclis Üyesi Erdal Yayıcı’nın bu satırlarında ifadesini bulmuştur. Burada yapılan aslında tam bir sistem eleştirisidir. Yazılanların tamamına katılıyorum ve imzamı atıyorum.
Umarım belediye meclislerinde ve siyasi partilerde meseleye bu çerçeveden bakan başka namuslu insanlar da vardır.
ANNE OLMAK, ANNE KALMAKGÖZDE SARI
HAYATIN FIRTINALARINDA AYAKTA KALMA SANATIAHMET İLBARS
KUMLUCA TURİZMİ YÖRÜK ŞENLİKLERİNE SIĞMAZMUHARREM YELLİCE
BİR ANLAMI VARMIŞSÜLEYMAN EKİN
OĞUZHAN ÖZENCİ, ŞAKA MI BU?YAVUZ ALİ SAKARYA
BAŞKA TÜRKİYE YOK!..VEDAT GÜRHAN
İKLİM KRİZİ KAPIDA DEĞİL; İÇERİDE...CEM ARÜV
M. YELLİCE'NİN YAZISINA İSTİNADENM. ALİ ÖZDOĞAN
İÇİNŞENER METE
KONTRBASLA SAHNEDE DOLU DOLU 34 YILBİHTER GÖRDÜ
KADİM DİNLER VE BİLGELİKLER KİTABI ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
YİNE DE KENDİNE GİT/ŞERİF KUTLUDAĞNİNA ŞAHİN
SANAT DOLU BİR RÖPORTAJGAZANFER ERYÜKSEL
GERÇEK ALİM İLE SAHTE AYDIN ARASINDAKİ UÇURUMMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
68 DEĞİL, YETMİŞSEKİZLİLERTARIK ÇELENK
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BİR MARKET KURULUŞU MUDUR?HASAN YAKUP CANGÜVEN
MASLOW PİRAMİDİ'NİN BASAMAKLARINDABAHAR UYSAL HAMALOĞLU
CUMHURİYET VE DEVRİMCİLİKNURİ SEZEN
DUAYEN GAZETECİ MUSTAFA UYSAL'I KAYBETTİKYUNUS YAŞAR
ANTALYASPOR ALTYAPI BAŞARILIKAHRAMAN KÖKTÜRK
DİJİTAL GÜÇ: KADINLARIN SOSYAL MEDYADA YÜKSELEN SESİGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
LİYAKATMEHMET ZORLU
RUZ-I HIZIR GÜNÜ: KUANTUMDAN GÜL DALINA DİLEK YOLCULUĞUIŞIK YARGIN
ANTALYA NEDEN 'BURASI RADYO ŞARAMPOL’ Ü ISKALIYOR?NİZAMETTİN ŞEN
KADIN KARAVANCILAR KOROSU HOLLANDA YOLCUSU
KEPEZ'DE OTODRAG ŞAMPİYONASI HEYECANI
YARIŞLI GÖLÜ'NDE FLAMİNGOLAR HAYRAN BIRAKTI
‘ANNA KARENİNA’ DÜNYA PRÖMİYERİ İLE SAHNEDE!
ANTALYA, TİYATRO FESTİVALİNE HAZIR
ÖZBEK: "AVRUPA İLE ENTEGRASYON, GELECEĞİN STRATEJİK KALDIRACI"
YÖRÜK TÜRKMEN TOYU, 8-10 MAYIS'TA
EDEBİYAT DOSTLARI TOPLUMCU GERÇEKÇİLİĞİ TARTIŞTI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





