- IMKB
% - Altın
6023.535
%0.76 - Dolar
42.9336
%0.05 - Euro
50.5264
%0.19
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:19 - BU YILIN KAVRAMI DİJİTAL VİCDAN
- 21:48 - BETON BLOĞA ÇARPAN TOFAŞ HURDAYA DÖNDÜ: 1 YARALI
- 21:41 - AÜ HASTANESİ'NDE YENİ YIL COŞKUSU
- 21:23 - TIRDA 5 KİLO UYUŞTURUCU ELE GEÇİRİLDİ
- 19:13 - TIR İŞÇİ MİNİBÜSÜNE ÇARPTI: 2 YARALI
- 18:58 - GÜNEŞ HÜCRELERİYLE ÜRETİMDE YENİ DÖNEM
- 18:35 - AÜ'DE İHA TİCARİ PİLOT EĞİTİMİ
- 18:20 - ASKON İŞ DÜNYASI İSTİŞARE BULUŞMASI
- 17:20 - HAKİMLER HSK'YA ŞİKAYET EDİLMİŞ
- 17:18 - CİNAYET DAVASINDA İLK KEZ HAKİM KARŞISINA ÇIKAN SANIK: "MASANIN ÜZERİNDEKİ BARDAĞI ALIP BAŞINA VURDUM"
- 17:08 - GENÇ RESSAMIN HAYALLERİ RENKLENDİ
- 16:38 - TRENDYOL 1. LİG: ADANA DEMİRSPOR: 1 - İSTANBULSPOR: 5
- 16:33 - ANTALYA’DA SON 3 GÜNDE 189 ARANAN ŞÜPHELİ YAKALANDI
- 16:28 - GİRDİĞİ MARKETTE RAFTAKİ ŞİŞELERİ KIRDI
- 16:08 - TÜRKİYE KAR ESARETİNDEYKEN, ANTALYA’DA KAR MANZARASI EŞLİĞİNDE DENİZE GİRDİLER

BİNALİ EFE / KONUK YAZAR


Avrupa Alevileri
Yıl 1960.
Almanya, Türkiye’den geçici olarak vasıflı, vasıfsız işçi istedi.
Kimileri, korktu, endişelendi gitmedi.
Kimileri, Anadan, babadan, illede yardan uzak kalmayı göze alamadı!
Ama bazıları hiç düşünmeden “Ha ora ha bura” diyerek Almanya yolunu tutular.
Bunlardan biri de bendenizdim.
Almanya’ya gidenlerin çoğunluğu işsiz, güçsüz, vasıfsız, Türkiyenin en üçra yerlerinde doğup büyüyen ama hiç gurbet yüzü görmeyen fakir fukara insanlardan ibaretti.
Almanya’ya gidenlerin çoğunluğu Ülkesinde adam yerine konulmayan, kapı komşusu tarafından; ötekileştirilen, “Dinsiz imansız, gavur ve kafir” diye nitelendirilenlerdi!
Kimden veya kimlerden söz ettiğimi her halde anlamış almalısınız…
Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal ve hukuk devletinin aydın ve çağdaş yüzleri Aleviler’den başkası olamaz.
Ve aradan günler, haftalar, aylar ve seneler geçti.
Yıl 1993, aylardan 2 Temmuz, günlerden Cuma…
Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Etkinliği sırasında Madımak Oteli’nin Radikal İslamcı bir gurup tarafında Cuma Namazı sonrası, çoğunlukla Alevi 33 ozan, yazar, düşünür, şair ve edebiyatcı ila 2 otel çalışanını yakarak toplam 35 kişinin ölümüne sebep olmaları, Türkiye ve Avrupa yaşayan Alevilerin sabrını taşıran son damla oldu.
YIL 2022.
Yıllarca Almanya ve Avrupa’nın dört bir yanını gezerek Alevi Örgütlerine kuruculuk ve önderlik yapan, Avurpa Alevi Birlikleri Federyason (AABF) ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon (AABK) başkanlığını yapmış, şu an Türkiyede siyaset yapan Onursal başkan ünvanı, onur ve şeref madalyası gibi taşıyan, Turgut Öker Genel Seçimler’de seçilerek Milletvekilliği kazananmasına rağmen, bir şekilde hakı olan Milletvekilliği elinden alınan mağdurlardan biridir.
Onursal Başkan Turgut Öker, Başkanlığı sırasında Avrup’nın tüm ülke ve Eyaletlerinde Aleviliğin kendi başına bir din olması için vermiş olduğu amansız mücadele nihayeti meyvelerini vermeya başlad.
Başta Almanya olmak üzere, Belçika, Hollanda, İngiltere, İsviçre, İsveç, danimarka, Kanada, Amerika yanısıra Avusturya’da Aleviliği bir din olarak kabul etti.
Bunun anlamı şudur; Alevi inancı tüm diger inançlar gibi aynı haklara sahiptir. Tıpkı Hıristiyanlık veya Müslümanlık dinleri gibi…
Yani Avrupa’ daki Katolik, Ortadoks, Protestan kiliselerinin anayasal olarak hangi hak ve yetkiye sahip ise Aleviler de bundan sonra aynı haklara sahiplerdir.
Ancak bu mücadele’nin esas amacı; Ali’siz Alevilik gibi anlamsız, gereksiz ve aslı astarı olmayan kasten ve bilinçli olarak uydurulmuş dedi kudu’dan ibaret olduğunu, İşin uzmanı ve kaynağı olan Onursal Başkan Turgut Öker’le yapmış olduğum görüşme sonucu öğrenmiş oldum.
Asıl amaç; Avrupa’da ki dinci, kinci, radikal, tarikat, cemaatlar gibi gerici, yobaz ve radikal guruplar tarafından gasp edilen Alevi haklarını korumakdır.
Yani, Aleviler bundan sonra tüm devlet kurum ve kuruluşlarında doğrudan doğruya temsiliyet hakkını almış durumdalar.
Kısacası; Alevilik, Allah, Muhammet, Ali, On İki İmam, Yedi Ulu Önder gibi tüm öğretilerini öğretmiş olduğu sayılan Pir Hacı Bektaş-ı Veli’nin inancı doğrultusun da Alevi öğretilerini takip eden, kendi başına bir din’in kabulüdür.
Binali EFE
.
BÜYÜK ATATÜRK KOŞUSU, TÜRK OCAKLARI VE FATMA SÜLÜNHASAN YAKUP CANGÜVEN
SOSYAL MEDYA KÖLELİĞİAHMET GEDİKAĞAOĞLU
ATSIZ’IN REJİM KADROLARININ UYGULAMALARINA TAVIRLI OLUŞU ÜZERİNEALİ YILDIZ
MEHMET AKİF İTTİHATÇI, İSLAMCIMUHARREM YELLİCE
2026 HOŞ GEL NE OLUR...MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BENDE SAKLI KALMASIN-2OYA BOYSAN
USTA, ÇIRAK, KURGU VE RUHGAZANFER ERYÜKSEL
GÖRSEL ESTETİKNURİ SEZEN
KÜLTÜR SANAT VE YÖNETİMLERHALİL ERDEM
TURİZMDE İNSAN KAYNAKLARI ZİRVESİ VE YANSIMALARAYDIN ÖZDEMİR
ŞEMSİYEMİZ MARKALI MI?RAZİYE GÖK AKTAŞ
DURUM VAHİM AMA…ALİ İHSAN DİLMEN
28 BİN 75 TL: RAKAM BÜYÜK, HAYAT KÜÇÜKSÜLEYMAN EKİN
EĞER BENİ UNUTURSAN...BAHAR UYSAL HAMALOĞLU
CAMİLİ KABAĞI MI KIYAFET Mİ???KAHRAMAN KÖKTÜRK
DİSİPLİN Mİ ÖZGÜRLÜK MÜ?ŞÜKRAN KAYA
YILIN KELİMESİ/KAVRAMIŞENER METE
ŞEREF KAVRAMI VE İKİ YÜZLÜLÜĞÜN SIRADANLAŞMASIPROF DR SAMİ SELÇUK
İNTERNETTEN EKSİK ÜRÜN GELMESİAV İBRAHİM GÜLLÜ
ANTALYASPOR İÇİN VAKİTTURGAY ALP
CAMİANIN UMUDU TÜKENMİŞVEDAT GÜRHAN
KAPATIN DÜKKANI GİTSİN KARDEŞİM!GÜRSEL KAYA
AKADEMİK BAŞARISIZLIK VE ÖRTME YÖNTEMLERİPROF DR RAMAZAN DEMİR
ANTALYA TRAFİĞİ: KONTROLDEN ÇIKAN KRİZİN AYAK SESLERİERDOĞAN KAHYA
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim













