- IMKB
% - Altın
7170.56
%-0.18 - Dolar
48.0949
%0.05 - Euro
56.155
%0.03
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 13:08 - MANAVGAT BELEDİYESİ’NDEN ÇOCUKLARA ÇEVRE EĞİTİMİ
- 12:43 - ANTALYA’NIN YOLLARI COP31 İKLİM ZİRVESİ’NE HAZIRLANIYOR
- 12:43 - HATAYLI MİNİK RESSAM TEKNOFEST MAVİ VATAN’DA ELDE ETTİĞİ BAŞARIYLA GURURLANDIRDI
- 12:28 - BÜYÜKŞEHİR MEVLİT KANDİL’İNDE 19 İLÇEDE LOKMA İKRAM ETTİ
- 12:23 - ANTALYA’DA KAÇAK TÜTÜN OPERASYONUNDA 365 KİLO TÜTÜN ELE GEÇİRİLDİ
- 12:18 - MERSİN’DE 4 GÜNDÜR KAYIP OLAN KIZ ÇOCUĞU BULUNDU
- 12:13 - YALVAÇ’TA KAMYONLA ÇARPIŞAN MOTOSİKLETLİ, KASKI SAYESİNDE KAZAYI AĞIR YARALANMADAN ATLATTI
- 11:53 - AKDENİZ BELEDİYE SPOR YENİ SEZON ÖNCESİ MORAL DEPOLADI
- 11:43 - NAMAZ KILMAYA GELEN ÇOCUĞA İMAMDAN SICACIK DAVRANIŞ
- 11:33 - TARSUS’TA 16 CAMİDE KANDİL SİMİDİ İKRAM EDİLDİ
- 11:23 - JİNEKOLOJİK KANSER TEDAVİSİNDE 7 UZMANLIK ALANI AYNI MASADA BULUŞUYOR
- 11:09 - ATATÜRK DEVLET HASTANESİ'NDE YIKIM SÜRÜCE BAŞLIYOR
- 11:08 - ANTALYA’DA 13,5 MİLYON LİRALIK DOLANDIRICILIK OPERASYONU: 3 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 10:48 - ANTALYA’DA YÖRÜKLERİN ASIRLIK GELENEĞİ: PEYNİRLER KAR OBRUKLARINDA SAKLANIYOR
- 10:43 - ADANA’DA KARA KAZANLARDA SAĞLIK DEPOSU KIZILCIK ŞERBETİ MESAİSİ BAŞLADI
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


CHP’NİN 31 MART YORUMU VE SONUÇLARI
Haftalık hutbemize başlamadan evvel şu hususu bilhassa vurgulayalım; mevcut iktidarın politikalarından memnun olmayan ve hatta endişe duyan pek çok insanın ister istemez mercek tuttuğu bir siyasi partidir CHP. Nihayetinde milli mücadeleyi örgütleyen ve Cumhuriyet rejimini kuran bir kadrodan söz ediyoruz burada. Cumhuriyeti kuran kadroların tamamı İttihat ve Terakki içinde yetişmiş bir kuşaktır ve İttihatçılık 1919’dan sonra Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğinde bir başka noktaya, Kuva-yı Milliyecilik üzerinden Cumhuriyetçi bir çizgiye evrilmiştir. Bu günkü CHP ne derecede kurucu kadronun mirasına sahip çıkabiliyor bu ayrı bir tartışma konusudur, lakin, mevcut reelpolitik fotoğrafta muhalif halk kesimlerinin “mecburen” takip ettikleri, merak ettikleri bir parti var karşımızda.
31 Mart 2024 günü yapılan mahalli seçimler hiç kimsenin beklemediği bir sonuç doğurdu ve CHP hem muhafazakar seçmenin güçlü olduğu pek çok şehirde belediyeleri aldı hem de Türkiye’nin birinci partisi oldu! Ve bu tablo, bilhassa muhalif toplum kesimlerinde büyük bir iyimserlik rüzgarı esmesine sebep oldu. Evet, nihayet Ak Parti dönemi bitmiş, millet bizzat Tayyip Erdoğan’a; “”seninle işim bitti, benden bu kadar, iktidarı bırak” demişti!
Amma ve lakin, CHP merkez-i umumisi, (genel merkezi) milletin bu tavrını bu şekilde okumak yerine, “seçmen yumuşama talimatı verdi” diye yorumlamayı tercih etti. Ve bu yoruma bağlı olarak da, seçim akşamı büyük bir itibar kaybı yaşayan ve şaşkınlık geçiren iktidara, kelimenin tam anlamıyla “can simidi” fırlattı! Elbette bir siyaset cambazı olan Tayyip Erdoğan-Devlet Bahçeli ikilisi bu simidi kaptığı gibi kıyıya çıktı. Seçimden hemen sonra CHP Genel Başkanını Ak Parti Genel merkezinde misafir etti. Ve önce psikolojik üstünlüğünü, ardından da siyasi üstünlüğünü yeniden tesis ederek, sanki 31 Mart günü hiçbir şey olmamış gibi ve süreç içerisinde daha da güçlenerek, yoluna devam etti. Bu günkü siyasi tabloya baktığımızda çok açık görülmektedir ki mevcut iktidar, hem ülke içinde hem de Ortadoğu coğrafyasında ciddi bir oyun kurucu rolündedir. Kendisine küsmüş seçmeni yeniden geri kazanma sinyalleri vermektedir. Gündemi sadece iktidar belirlemekte, muhalefet bloku adeta oynanan oyunu seyretmekle yetinmektedir.
Peki neden böyle oldu? CHP neden ayağına gelen bu muazzam pası gole çevirmek yerine sahanın dışına atmayı tercih etti? Bu konuda hemen herkesin kendince bir yorumu var, ama işin aslı hâlâ tam olarak bilinmiyor. CHP Genel Başkanı Eczacı Özgür Özel, “seçmen bizden yumuşama istedi, biz bu şekilde Ak Parti oylarını alacağız” diye beyanatlar vermiş olsa da, bunlar pek de anlamlı ve ikna edici cümleler değildi. Ve bana göre işin aslı-astarı şuydu: Özgür Özel ve ekibi, pek de beklemedikleri bir anda parti içi iktidarı ele geçirdiler. Ve ele geçirdikleri bu partinin pek çok şehirde belediyesi vardı. Şu durumda yeni bir erken seçim talebi ve kazara erken seçime gidilmesi halinde, -Allah muhafaza- bir CHP’li Cumhurbaşkanı olarak seçilebilirdi. Seçilecek bu cumhurbaşkanının da kimler olacağı büyük olasılıkla belliydi; Ekrem İmamoğlu ya da Mansur Yavaş. İkisinden birisi. Peki Cumhurbaşkanının CHP’li birisinin olduğu bir siyasi tabloda CHP genel başkanını kim takar? Soru budur. Ve bu soru, yani bu ihtimal, Özgür Özel ve ekibi tarafından esaslı bir şekilde ele alınmış, bütün yönleriyle değerlendirilmiş ve “bu şartlarda erken seçim talebi bizim lehimize olmaz” kararı alınmıştır. Dikkat buyurunuz; “partimizin lehine” yahut “ülkemizin lehine” değil, “bizim lehimize olmaz” diye düşündüler.
Benim tahminim ve “siyasi okumam” bu yöndedir. Yanıldığımı sanmıyorum, çünkü dünya tarihinde bir muhalefet partisinin yapılan bir yerel seçimden birinci çıktıktan sonra, hemen genel seçim istemek yerine, “seçmen bizden yumuşama istedi” dediği görülmemiştir.
Hülâsâ, bu ülkenin geleceği için endişe duyan toplum kesimlerinin 31 Mart akşamı yeşeren umutları, birkaç hafta içerisinde, CHP Genel Başkanı ve etrafındaki sığ kadronun şahsi heveslerine kurban edilmiştir, hepsi bu kadar.
TARAFIM ENSAR, KAĞAN, MEVLÜTKAHRAMAN KÖKTÜRK
ATLAS HAN’IN ÇIĞLIĞIAHMET DİKİCİ
YEMEKTEKİ KIL KİME AİT?AV İBRAHİM GÜLLÜ
BAĞLAROYA ÖZGÜR
EDEBİYAT SİNEMASIZ OLUR AMA, SİNEMA EDEBİYATSIZ OLMAZ"YUNUS YAŞAR
KÜRESEL ISINMADAN İKLİM DİRENÇLİ GELECEĞEIŞIK YARGIN
HEGEL’DEN NİETZCHE’YE İNSAN TOPLUM KURTULUŞ SORUNUMUHARREM YELLİCE
VATANSEVERLİK DUYGULARINI SİLMEKNURİ SEZEN
YILDIZLARA BAKARKEN DÜŞENLER 3 : DOĞAN AVCIOĞLUEŞREF URAL
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-2NİZAMETTİN ŞEN
HAMLET'İ OMLET SANAN TURİZMTUGAY TOYDEMİR
YENİ PARTİ VE 677 SAYILI KAPATILMA KANUNUTARIK ÇELENK
TAŞ PLAKTAN ŞARKILARGAZANFER ERYÜKSEL
DAĞBELİ GÜNLÜKLERİBİHTER GÖRDÜ
KADIN GÜÇLENİRSE, TOPLUM NEFES ALIRGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
MANCACILARSERDAR YILMAZ
BEDENSİZ AKILDAN KORKUYORUZ; PEKİ YA AKILSIZ BEDENLERDEN?BAHAR UYSAL HAMALOĞLU
EMEKLİLİK BİR BİTİŞ DEĞİLMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
METRUK KONAKLAR VE AHŞAP KAPILARIN HİKAYESİAHMET İLBARS
BENZERLİKLER BAZEN İYİDİRALİ İHSAN DİLMEN
AKDENİZ'DE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYORİZZET ÜNLÜ
CANSEVER’İ UĞURLARKEN…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NİĞDE’NİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN GÜZELLİKLERİYUSUF YILDIRIM
KİRLİ ELLERİNİZİ ÇOCUKLARDAN ÇEKİN!GÖZDE DOLAYMAN
HEM KALAYCI HEM ŞAİR
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AFETZEDE ÜRETİCİNİN YANINDA
SICAK ÇARPMASINDA HAYATİ TEHLİKE
AFETLERE KARŞI DİRENÇLİ KENT İŞ BİRLİĞİ
DMD HASTASI TAHA MİRAÇ İÇİN ZAMAN DARALIYOR
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇEVRE HİZMET ÖDÜLLERİ AÇIKLANDI
YAZ GRİBİNDE 'ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİ' VE 'KLİMA' UYARISI
ANAHTAR PARTİ KONYAALTI İLÇE BAŞKANI KESEKLER'DEN ÇERÇEVE YASA'YA TEPKİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





