- IMKB
% - Altın
6942.65
%0 - Dolar
43.5991
%0 - Euro
51.57
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 20:23 - HATAY’DA OTOMOBİL TAKLA ATTI: 3 YARALI
- 18:43 - SEFER YILMAZ: "BU GALİBİYETİ TARAFTARLARA ARMAĞAN EDİYORUM"
- 18:33 - TFF 2. LİG: ISPARTA 32 SPOR: 1 - BURSASPOR: 1
- 18:28 - KUBİLAYHAN YÜCEL: "GELECEK SENENİN PLANLAMASINI YAPMANIN PEŞİNDEYİZ"
- 18:03 - TRENDYOL 1. LİG: ADANA DEMİRSPOR: 0 - BODRUM FK: 5
- 16:58 - DONDURMA BAHANESİYLE BULUŞTULAR, POMPALI TÜFEKLE ÖLDÜRDÜLER
- 16:03 - ASU KAYA GEDİK’TEN ZEYNEP GÜNEŞ AKGÜN’E YÖNELİK PAYLAŞIMLARA SERT TEPKİ
- 15:23 - HURMAN KALESİ KARLA BİRLİKTE MEST ETTİ
- 15:08 - GENÇLER ‘ANTALYA YEREL GENÇLİK FORUMU’NDA BULUŞTU
- 14:53 - "ELAZIĞ YÖRESEL TANITIM GÜNLERİ" YÜREĞİR’DE AÇILDI
- 14:28 - APARTMAN BAHÇESİNE SAKLADIĞI POMPALI TÜFEK POLİSİ ALARMA GEÇİRDİ
- 14:18 - YAZIN SERİNLİK, KIŞIN KAR: ZORKUN YAYLASI DÖRT MEVSİM İLGİ GÖRÜYOR
- 13:13 - ŞEHİT KARDEŞİNE KÜFREDEN MİLLETVEKİLİNE HAKARET ETTİ, DAVAYI KAYBEDİNCE ARACI HACZEDİLDİ
- 12:58 - ERDEMLİ, EMITT FUARI’NDA ZİYARETÇİLERİN İLGİ ODAĞI OLDU
- 12:53 - ANTALYA’DA ÖĞRENCİLERDEN GELECEĞE NEFES
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


GİRAY ERCENK’E MERSİYE
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir” diyor hadis, ne güzel.
Demek oluyor ki bir âlimin öte dünyaya göçmesi sadece bir insanın, sadece bir annenin, sadece bir babanın, sadece bir eşin ölümü değildir, bundan çok daha öte bir şeydir.
Zemherinin tam ortasında Antalya, aslında sadece Antalya şehri de değil, bütün Teke coğrafyası, bütün Toroslar, Toroslarda yaşayan bil cümle mahlukat, Toroslardan Akdenize kavuşan onlarca akarsu, salt bir alimi değil, vefalı bir kardeşini, sırdaşını, yoldaşını da uğurlamış oldu.
Kimdi bu Giray Ercenk namıyla bildiğimiz ve kendisini alim, aydın, münevver, kültür tarihçisi, yazar, araştırmacı gibi yüksek sıfatlarla tanımladığımız ademoğlu? Neydi Giray Ercenk’i bu dağlarda, bu ovalarda yaşayan yüz binlerce insandan farklı kılan? Kuşkusuz çok iyi bir kültür tarihçisiydi, kuşkusuz iyi bir araştırmacıydı, evet. Ama Giray Ağabeyi bu coğrafyanın kalbine ebediyyen nakşeden şey bütün bunlardan daha öte bir “şeydi”. Bana göre Giray Ercenk, tarihçilerin “Teke Eli”, coğrafyacıların ise “Batı Toroslar” dedikleri bu bölgeye gerçekten aşıktı! Her şeyiyle ve her şeyine aşıktı; dağlarına, sularına, insanına, tarihine, bugününe, yarınına, su sarnıçlarına, mağaralarına, ağaçlarına… Onu hepimizden farklı kılan aslında bu yanıydı.
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir” diyor hadis, ne güzel.
Ama o nasıl bir bilgece duruştu öyle Giray Abi yahu! Yani bir insana alim olmak, aydın olmak bu kadar mı yakışır? O nasıl bir sükunet, o nasıl bir vakarlı duruştu öyle! İnsanda hiç mi kibir olmaz? Neredeyse bir ayaklı kütüphane olduğunu hepimiz bilirdik, ama pekala Kapalıyol’da bir ağacın gölgesinde herhangi bir insanla dostça sohbet ederken görürdük. Görürdük ve fakat hiç şaşırmazdık. Çünkü Giray Ercenk böyle bir aydındı. Dediğim gibi, O, Antalya’nın, Teke bölgesinin ve Torosların her şeyine aşıktı, insanlarına bile!
Giray Abi’nin ölümü üzerine sevenlerinin sosyal medya paylaşımlarında onun ilk önce siyasi yönü ve mensubu olduğu parti merkeze alınarak paylaşımlar yapıldığını gördüm. Oysa bu yaklaşım Giray Ercenk gibi ufuklu bir aydını son derece daraltan, eksilten bir yaklaşım idi. Hiç kuşku yok ki Giray Ercenk, her ne kadar bir siyasi partiye mensup olsa da, bir siyasi partinin, bir beşeri ideolojinin dar kalıplarına sığmayacak kadar geniş bir alim idi. Onu belki de hepimizden farklı kılan, hepimizden üstün kılan taraflarından birisi de bu yanıydı. Giray Ercenk salt bir siyasi partinin yahut siyasi düşüncenin değil, bütün Antalya’nın, bütün Torosların, bütün Teke coğrafyasının yiğit, çalışkan, ahlaklı, bilge bir evladı idi. Ve inanıyorum ki sonsuza dek hep bu özellikleriyle anılacak.
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir” diyor hadis, ne güzel.
Diyebilirim ki Teke coğrafyasını bu bölgede yaşayan insanlara, yani bizlere, Giray Ercenk sevdirdi. O sadece bir yerel tarih araştırmacısı değildi çünkü. Aynı zamanda bir kültür tarihçisi, aynı zamanda bir doğa tarihçisi idi. Damdaki Deve Sürüsü, Dünden Bugüne Döşemealtı, Dağ’ın Dili, Dünden Bugüne Teke Eli adlı eşsiz eserleri sayesinde bu dağları, bu toprakları, bu ovaları yüreklerimize bir nakış gibi işledi.
Şimdi tam da bu noktada, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etmek şart oldu. Çünkü ATSO, bu değerli aydınımızı bütün imkanlarıyla sahiplenerek, onun kıymetini bilerek, eserlerini yayımlayıp tanıtarak, bu şehre çok önemli bir hizmette bulunmuş oldu. Bu hususta hakkını teslim etmek gerekiyor.
Ve artık bu şehirdeki kamu yöneticilerine düşen görev, Giray Ercenk adını taşıyan bir kültür merkezi inşâ etmek olmalıdır. Giray Ercenk bunu hak ediyor. Ve elbette Antalya da hak ediyor.
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir”. Alimler ölünce değil, unutulunca ölürler.
EK BÜTÇE İSYANIAV İBRAHİM GÜLLÜ
BEN ŞİİRİN HAYSİYETİNİ VE NAMUSUNU KORUYORUMYUNUS YAŞAR
NEDİR BU ZORBALIKTAN ÇEKTİĞİMİZ! (2)YAVUZ ALİ SAKARYA
DEPREMLER, ZAMLAR, KAZALAR, KAYBETTİKLERİMİZ...ŞENER METE
ANTALYA'NIN WC'LERİ!..VEDAT GÜRHAN
ALİ NAİLİ ERDEM, TARIK ÇELENK'E KONUŞTUTARIK ÇELENK
EKSİK OKUNAN BİR SÜREKLİLİK: CUMHURİYET VE TÜRK KİMLİĞİMUHARREM YELLİCE
GECİKEN ADALET!..AV SÜLEYMAN ÖZDEMİR
ON DÖRT BİN YILIN HATIRLATTIKLARIALİ YILDIZ
DİYANET VAKFIAHMET GEDİKAĞAOĞLU
DİN, HAKİKAT VE MODERNLİK ÜZERİNE BİR İRDELEMEPROF DR RAMAZAN DEMİR
DİL POLİTİKALARI (UYGUR DÖNEMİ)DOÇ DR BEKİR DİREKCİ
BEŞYÜZ SENELİK LANET; MAKYEVELLİ VE PRENSEŞREF URAL
HAKKIMIZ HELAL OLSUN 'U 19'KAHRAMAN KÖKTÜRK
KADIN OLMANIN SESSİZ GÜRÜLTÜSÜGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
BERLİN’DE BİR FUAR, TÜRKİYE’DEN YÜKSELEN BİR İMZASÜLEYMAN EKİN
AHMAKLIĞIN TEORİSİ/DİRENİŞ TESLİMİYETALİ İHSAN DİLMEN
HIZLI YALNIZLAŞMA'NIN ONTOLOJİSİNİNA ŞAHİN
EMNİYET BÜNYESİNDE ÇEVRE POLİSİ ARTIK ZORUNLULUK HALİNE GELMİŞTİRCEM ARÜV
YERELDEN EVRENSELE YÖRÜK MÜZİĞİ VE ARPANATOLİA - 2HALİL ERDEM
YOL YÜRÜYEREK YAPILIRBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
BENDE SAKLI KALMASIN - 6OYA BOYSAN
YILDIZ SEÇEN YÖNETMEN HALDUN DORMEN (2)GAZANFER ERYÜKSEL
ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNEMEDİKLERİNURİ SEZEN
BURDUR'DA PSİDİA BÖLGESİ ELE ALINDI
ANTALYA, TÜRKİYE-ÇEKYA KİTABININ KAPAĞINDA
CORENDON AİRLİNES, İLHAM VERDİ
ALTYAPI ÇALIŞMASINDA KEMİKLER ÇIKTI
SUYU ÇEKİLEN GÖLDE İNSAN KEMİKLERİ
GEZERAVCI, ÜNİVERSİTELİLERLE BULUŞTU
RIZVANOĞLU: "EBER İÇİN ACİL VE BİLİMSEL EYLEM PLANI İSTİYORUZ"
VOLEYBOLUN GELECEĞİ ANTALYA'DA KONUŞULDU
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





