- IMKB
% - Altın
6477.37
%-0.23 - Dolar
47.586
%0.02 - Euro
54.9357
%-0.15
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 19:38 - ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA 2 ŞÜPHELİ SERBEST BIRAKILDI
- 18:48 - ALANYA’DA MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİNE KARŞI MÜCADELENİN STARTI VERİLDİ
- 18:38 - MERSİN ERDEMLİ ‘DE 3,4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM
- 18:03 - PASAJDA ÖLÜ BULUNAN EYÜP CAN DAVASI SÜRÜYOR
- 17:47 - YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
- 17:21 - EŞYALARI GÖTÜREN EŞE TAZMİNAT CEZASI
- 17:09 - SICAK VE NEM BUNALTTI
- 16:58 - MANAVGAT BELEDİYESİ’NDEN YAYLALARA KÜTÜPHANE DESTEĞİ
- 16:47 - DANIŞTAY'DAN KIRCAMİ KARARI
- 16:38 - MERSİN’DE PATLAYAN DOMATES KONSERVESİ 9 AYLIK BEBEĞİ YAKTI
- 16:38 - TÜRKİYE MUHTARLAR KONFEDERASYONU’NDAN BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN’E ‘YILIN EN BAŞARILI BELEDİYE BAŞKANI’ ÖDÜLÜ
- 16:33 - KAHRAMANMARAŞ’TA YANGIN VE KURTARMA TATBİKATI
- 16:22 - KIYILARDA MİKROPLASTİK ALARMI
- 16:07 - RÜŞVET SORUŞTURMASINDA 2 YENİ GÖZALTI
- 15:48 - BURDUR’DA GÖL VE GÖLETLER YAVRU SAZANLARLA BULUŞTU
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


GİRAY ERCENK’E MERSİYE
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir” diyor hadis, ne güzel.
Demek oluyor ki bir âlimin öte dünyaya göçmesi sadece bir insanın, sadece bir annenin, sadece bir babanın, sadece bir eşin ölümü değildir, bundan çok daha öte bir şeydir.
Zemherinin tam ortasında Antalya, aslında sadece Antalya şehri de değil, bütün Teke coğrafyası, bütün Toroslar, Toroslarda yaşayan bil cümle mahlukat, Toroslardan Akdenize kavuşan onlarca akarsu, salt bir alimi değil, vefalı bir kardeşini, sırdaşını, yoldaşını da uğurlamış oldu.
Kimdi bu Giray Ercenk namıyla bildiğimiz ve kendisini alim, aydın, münevver, kültür tarihçisi, yazar, araştırmacı gibi yüksek sıfatlarla tanımladığımız ademoğlu? Neydi Giray Ercenk’i bu dağlarda, bu ovalarda yaşayan yüz binlerce insandan farklı kılan? Kuşkusuz çok iyi bir kültür tarihçisiydi, kuşkusuz iyi bir araştırmacıydı, evet. Ama Giray Ağabeyi bu coğrafyanın kalbine ebediyyen nakşeden şey bütün bunlardan daha öte bir “şeydi”. Bana göre Giray Ercenk, tarihçilerin “Teke Eli”, coğrafyacıların ise “Batı Toroslar” dedikleri bu bölgeye gerçekten aşıktı! Her şeyiyle ve her şeyine aşıktı; dağlarına, sularına, insanına, tarihine, bugününe, yarınına, su sarnıçlarına, mağaralarına, ağaçlarına… Onu hepimizden farklı kılan aslında bu yanıydı.
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir” diyor hadis, ne güzel.
Ama o nasıl bir bilgece duruştu öyle Giray Abi yahu! Yani bir insana alim olmak, aydın olmak bu kadar mı yakışır? O nasıl bir sükunet, o nasıl bir vakarlı duruştu öyle! İnsanda hiç mi kibir olmaz? Neredeyse bir ayaklı kütüphane olduğunu hepimiz bilirdik, ama pekala Kapalıyol’da bir ağacın gölgesinde herhangi bir insanla dostça sohbet ederken görürdük. Görürdük ve fakat hiç şaşırmazdık. Çünkü Giray Ercenk böyle bir aydındı. Dediğim gibi, O, Antalya’nın, Teke bölgesinin ve Torosların her şeyine aşıktı, insanlarına bile!
Giray Abi’nin ölümü üzerine sevenlerinin sosyal medya paylaşımlarında onun ilk önce siyasi yönü ve mensubu olduğu parti merkeze alınarak paylaşımlar yapıldığını gördüm. Oysa bu yaklaşım Giray Ercenk gibi ufuklu bir aydını son derece daraltan, eksilten bir yaklaşım idi. Hiç kuşku yok ki Giray Ercenk, her ne kadar bir siyasi partiye mensup olsa da, bir siyasi partinin, bir beşeri ideolojinin dar kalıplarına sığmayacak kadar geniş bir alim idi. Onu belki de hepimizden farklı kılan, hepimizden üstün kılan taraflarından birisi de bu yanıydı. Giray Ercenk salt bir siyasi partinin yahut siyasi düşüncenin değil, bütün Antalya’nın, bütün Torosların, bütün Teke coğrafyasının yiğit, çalışkan, ahlaklı, bilge bir evladı idi. Ve inanıyorum ki sonsuza dek hep bu özellikleriyle anılacak.
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir” diyor hadis, ne güzel.
Diyebilirim ki Teke coğrafyasını bu bölgede yaşayan insanlara, yani bizlere, Giray Ercenk sevdirdi. O sadece bir yerel tarih araştırmacısı değildi çünkü. Aynı zamanda bir kültür tarihçisi, aynı zamanda bir doğa tarihçisi idi. Damdaki Deve Sürüsü, Dünden Bugüne Döşemealtı, Dağ’ın Dili, Dünden Bugüne Teke Eli adlı eşsiz eserleri sayesinde bu dağları, bu toprakları, bu ovaları yüreklerimize bir nakış gibi işledi.
Şimdi tam da bu noktada, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür etmek şart oldu. Çünkü ATSO, bu değerli aydınımızı bütün imkanlarıyla sahiplenerek, onun kıymetini bilerek, eserlerini yayımlayıp tanıtarak, bu şehre çok önemli bir hizmette bulunmuş oldu. Bu hususta hakkını teslim etmek gerekiyor.
Ve artık bu şehirdeki kamu yöneticilerine düşen görev, Giray Ercenk adını taşıyan bir kültür merkezi inşâ etmek olmalıdır. Giray Ercenk bunu hak ediyor. Ve elbette Antalya da hak ediyor.
“Alimin ölümü, alemin ölümü gibidir”. Alimler ölünce değil, unutulunca ölürler.
GAZÂLÎ’DEN AYDINLATMAYA: NEDENSELLİKMUHARREM YELLİCE
TARİH BİLGİSİ VE TÜRKİYE SOLUEŞREF URAL
YENİ ARAYIŞLAR ve SORUMLULUKLARALİ İHSAN DİLMEN
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
TÜKETİCİNİN PAZARDA ÜRÜNLERİ SEÇME HAKKI VAR MI?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CAZİBE YA DA SOSYAL ZARAFETAHMET İLBARS
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
TOPLUMSAL DUYARSIZLIĞIN SESSİZ SEMBOLÜ: YERE ATILAN İZMARİTMUSTAFA YALÇIN YALÇINKAYA
NİŞAN SADECE YÜZÜK TAKILAN GÜN DEĞİLDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NEYZEN TEVFİK (1879-1953)GAZANFER ERYÜKSEL
TEVAZU:HARCI TER, GÖZYAŞI, EMEK, BİLGİ, ZAMAN, SABIR, DİRENÇ VE İNANÇTANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
MÜTEDEYYİN MAHALLE VE DAVUTOĞLUTARIK ÇELENK
“HER DERGİ BİR GÜN BATMAK İÇİN ÇIKAR”YUNUS YAŞAR
ATATÜRK’ÜN İZİNDE OTELLERNİZAMETTİN ŞEN
HAYAT ŞİMDİ BAŞLIYOR: ERTELEME, YAŞA!DİLEK DEMİRKAN
ŞEYTANIN EN ŞIK ELBİSESİ: MAKYAVELİZMNADİRE SÖNMEZ
ORMANLARA DİKKAT!IŞIK YARGIN
DUMAN ÇÖKMEDEN ÖNCEGÖZDE SARI
TEŞEKKÜRLER LENOVO VE KOYUNCU ELEKTRONİKBİHTER GÖRDÜ
BAŞAKŞEHİR'İN AVRUPA KARNESİ: İMKÂN ÇOK, BAŞARI NEDEN YOK?KAHRAMAN KÖKTÜRK
ATSO SANKİ BALLI BÖREK!..VEDAT GÜRHAN
VİRAJDAKİ ÜLKE VE DİREKSİYONDAKİ GENÇLİKMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
IŞIĞIN RESSAMI: CLAUDE MONET'İ YENİDEN DÜŞÜNMEKPROF DR RAMAZAN DEMİR
YOĞUN BAKIMDAYKEN EŞİ TERK ETTİ
ANTALYA DENİZCİLEŞME PLATFORMU'NDAN DRON SALDIRISINA KINAMA
ÖZDEMİR, GÖKBEL GÜREŞLERİNE KATILDI
YAZIN BÖBREK TAŞINA KARŞI 4 ETKİLİ ÖNLEM!
ATB, TEMMUZ AYI HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
PİNE BEACH BELEK, TURQUALITY DESTEK PROGRAMI KAPSAMINA ALINDI
5 DÖNÜM ORMAN ZARAR GÖRDÜ
ATATÜRK DEVLET HASTANESİ 300 YATAKLI OLACAK
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim






