- IMKB
% - Altın
6476.58
%-4.58 - Dolar
43.4941
%0 - Euro
51.5822
%-0.06
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 12:03 - ADANA’DA İLK DERS ’BAYRAK SEVGİSİ’ TEMASIYLA İŞLENDİ
- 11:43 - BURDUR’DA BACA YANGINI KORKUTTU
- 11:43 - BURDUR’DA DAĞDA MAHSUR KALAN 4 KİŞİ KURTARILDI
- 11:43 - MURATPAŞA BELEDİYESPOR ÇIKIŞTA
- 11:39 - RIZVANOĞLU: "EBER İÇİN ACİL VE BİLİMSEL EYLEM PLANI İSTİYORUZ"
- 11:38 - BURDUR’DAKİ FECİ KAZADA HAYATINI KAYBEDEN ANNE OĞUL GÖZYAŞLARI İÇİNDE YAN YANA TOPRAĞA VERİLDİ
- 11:38 - KEDİ KURTARMA OPERASYONUYLA GÖNÜLLERİ FETHEDEN İTFAİYE EKİBİNE ALKIŞLI TEŞEKKÜR
- 11:28 - İŞ YERİNDE ESNAFIN CANSIZ BEDENİ BULUNDU
- 11:25 - KAYAK MERKEZİNE GİDERKEN CANLARINDAN OLDULAR
- 11:18 - KAHRAMANMARAŞ’TA HİBE PROGRAMLARI ANLATILDI
- 11:13 - OTOYOLDA KARŞIYA GEÇMEYE ÇALIŞTI, TIRIN ALTINDA KALIP ÖLDÜ
- 11:08 - YOLA DÜŞEN KAYALARI İPLE ARACA BAĞLAYIP ÇEKTİLER
- 11:07 - ANTALYA TİCARET BORSASI, OCAK HAL ENDEKSİNİ AÇIKLADI
- 10:58 - DEPREMDE EŞİNİ, 2 ÇOCUĞUNU VE BACAKLARINI KAYBEDEN ACILI ANNE, YAPTIĞI ALIŞVERİŞİN BORCUNU ÖDEYEMEYİNCE MAHKEMELİK OLDU
- 10:52 - BURDUR ŞEKER FABRİKASI'NDA KAMPANYA DÖNEMİ SONA ERDİ
MUHARREM YELLİCE / KONUK YAZAR


KIVILCIMLI ÜZERİNDEN KURULAN YENİ BİR MİTOLOJİ
Sayın Eşref Ural’ın Makalesi üzerine.
Bir düşünürü hapishane yıllarıyla, dramatik ölümüyle ya da “yerli” söylemiyle parlatmak kolaydır; zor olan, onun siyasal tezlerini egemenlik ve bağımsızlık açısından soğukkanlı biçimde tartışmaktır.
Türkiye entelektüel yaşamında geçmiş figürlerin dramatik yaşam öyküleri veya ideolojik sembolleri, tartışmanın analitik derinliğini gölgede bırakabiliyor. Hikmet Kıvılcımlı’nın hapishane yılları, kanserle mücadelesi veya hatıra mektupları anlatı değeri taşısa da; siyasal fikirleri duygusal portreler üzerinden meşrulaştırılamaz. Bir düşünürün değeri, ne kadar duygusal anlatıldığıyla değil, çözüm önerilerinin egemenlik, bağımsızlık ve toplumsal gerçeklik bağlamında tuttuğu yerle ölçülür.
Kıvılcımlı’nın Halk Savaşının Planları gibi eserlerinde, iç mobilizasyon kadar dış destek beklentisi (özellikle Sovyetler Birliği’nden) kritik bir faktör olarak öne çıkar. Bu, ne kadar yerli söylemlerle süslenirse süslensin, dış merkezli bir stratejiyi normlaştırma riskini taşır. Bir ülkenin siyasal dönüşümünü “başka bir jeopolitik merkeze” bağlamak; millî egemenlik söylemiyle çelişir. Kıvılcımlı anılan eserinde; devrim için iki koşul vardır. İç yedek güçler ki bunlar köylüler, işçiler öğrenciler ve devrime gönül vermiş dinamik güçlerdir. Bu güçler içeride devrimi başlatır , dış yedek güç olan Sovyetlerden yardım ister diye yazıyor. Böyle bir bakışın savunulabilir yanı yoktur.
Siyasal tartışmanın merkezinde soru açık olmalıdır: Türkiye’nin bağımsızlık hedefi ile bir devrimin veya siyasetin uluslararası güç dengelerine bağlanması nasıl bağdaştırılabilir?
Eşref Ural’ın yazısında, Mustafa İslamoğlu gibi İslamcı isimlerin Kıvılcımlı’ya yönelik olumlu değerlendirmeleri yer alır. Ancak bir İslamcı aydının takdiri, Kıvılcımlı’nın önerdiği siyasal modelin dış politika sonuçlarını ortadan kaldırmaz. Bir düşünürün şahsî erdemleri veya ahlaki duruşu, onun stratejik tezlerinin millî çıkar ve bağımsızlıkla bağını sağlamlaştırmaz.
Yazar Mustafa İslamoğlu Türkiye’de edebiyat ve fikir dünyasında bir figür olarak bilinir; Necip Fazıl ekolünden gelen bir yazardır. Ümmetçi kesimle, proletere algı siyasi bakış açısından benzerdir. İkisi de milli yapıya karşıdır. Bu bakımdan tenkit, fikirlerinin siyasal zemindeki anlamı ve güncel tartışmalarda nasıl kullanıldığı yönünüyle yapılmalıdır.
Bir entelektüelin geçmişte yaşamış olması, onu tartışmanın odağı hâline getirmek için yeterli değildir. Özellikle bu tartışma siyaset teorisinin uluslararası güç ilişkileriyle bağını maskelemek için kullanılıyorsa buna dikkat etmek lazım.
Ural’ın Kıvılcımlı–Nazım Hikmet polemiğini, Kıvılcımlı’yı “özgün sol”un temsilcisi olarak sunması, sol içi hizip tartışmalarını millî bir direniş kanıtı gibi göstermeye çalışır. Oysa bu tür polemikler, dönemin örgütsel ve ideolojik ayrışmalarının ürünüdür; doğrudan millî siyasetle ilişkilendirilemez.
Geçmişteki çeşitli aydınların, örneğin Mehmet Ali Aybar, Behice Boran, Sadun Aren ve Uğur Mumcu gibi, tek bir etiket altında idealize edilmesi, tarihin karmaşıklığını yansıtmaktan uzaktır. Bu kişilerin Sovyetler Birliği’ne ya da dış destek beklentisine dair görüşleri birbirinden farklıdır. Aralarındaki farkları yok saymak, geçmişi ideolojik bir senaryoya dönüştürür.
Hikmet Kıvılcımlı ve diğer figürler üzerine kurulan anlatılar, ne kadar duygusal bir dille yazılırsa yazılsın, siyasal stratejilerin bağımsızlıkla ilişkisi üzerine kurulmalıdır. Kıvılcımlı’nın tezleri, dış destek beklentisiyle doğrudan ilişkilendirildiği sürece, “yerli devrimci” imajı tutarlı olmaktan çıkar. Kıvılcılcımlı Sovyet ideolojisini benimseyen bir dogmatiktir. Düşünce hayatındaki yeri elbette tartışmaya değerdir. Ancak onu kusursuz devrimci figürüne dönüştürmek onun dış destek içeren tezlerini görünmez kılar. Erzurum kongresinde Amerikan mandacısı fazla olmasına rağmen Atatürk Manda ve himaye kabul edilemez hükmünü ayet gibi kongre zabıtlarına geçirdi. Kaldı ki Atatürk bir defa sol ve sosyalizm kelimesini siyasi manada kullanmadı.
Bugün ihtiyacımız olan şey, geçmişi romantize etmek değil, onu gerçekleriyle eleştirel ve tarihsel bir bağlamda yeniden okumaktır. Siyasal teorilerin değeri, egemenlikle ve toplumsal gerçeklikle kurdukları bağ üzerinden değerlendirilir, trajedilerle ya da dış takdirlerle değil.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KAYNAKLAR
1-Halk savaşının Planları. Çeşitli baskılar.
2-Eşref Ural.Yıldızlara Bakarken Düşenler.Son Haber
3-Nazım Hikmet.Anılar ve TKP.dönemi tartışmalarına ilişkin derleme metinler.
KIVILCIMLI ÜZERİNDEN KURULAN YENİ BİR MİTOLOJİMUHARREM YELLİCE
SERİKSPOR VE SADIKOV!..VEDAT GÜRHAN
YOL YÜRÜYEREK YAPILIRBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
BENDE SAKLI KALMASIN - 6OYA BOYSAN
YILDIZ SEÇEN YÖNETMEN HALDUN DORMEN (2)GAZANFER ERYÜKSEL
YILDIZLARA BAKARKEN DÜŞENLER: DOKTOR HİKMET KIVILCIMLIEŞREF URAL
ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNEMEDİKLERİNURİ SEZEN
GENÇLİK NEDEN BU KADAR YALNIZ?MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
HASAN HÜSEYİN KORKMAZGİL VE KAVELYUNUS YAŞAR
KAFESTEKİ PANTER VE BİZŞÜKRAN KAYA
EMLAK VERGİLERİ CEP YAKACAKAV İBRAHİM GÜLLÜ
İLLERİN YÖNETİMİNDE ÇOK BAŞLILIK VE FELAKETLERİN MEVZUATLA İLİŞKİSİCEM ARÜV
TÜRKİYE VE İSLÂM DÜNYASI'NDA DÜŞÜNEMEME SORUNUTARIK ÇELENK
TÜRKLER'İN YUNAN ADALARI TUTKUSU BİTİYOR MU?HÜSEYİN BARANER
YERELDEN EVRENSELE YÖRÜK MÜZİĞİ VE ARPANATOLİA -1HALİL ERDEM
BİR KADIN MESELESİ DEĞİL, BİR TOPLUM MESELESİGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
SAMİ UĞURLU VE GALİBİYETKAHRAMAN KÖKTÜRK
NE OLUYOR BİZE?SÜLEYMAN EKİN
İSLAMCI YAPILARIN BESLENDİĞİ PSİKOLOJİK ZEMİNALİ İHSAN DİLMEN
ANTALYA: MEDENİYETLERİN ZİRVESİNDEN, RANTIN ÇUKURUNA!DİLEK DEMİRKAN
KARNELERDE ATATÜRK VE İSTİKLÂL MARŞI YOK!PROF DR RAMAZAN DEMİR
SUÇLU ÇOCUK YOKTUR, SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK VARDIR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
LERMANTOV’UN İZİNDE KAFKASLARYALÇIN DUMAN
BAZI İNSANLARI UZAKTAN SEVERSİNİZ...ŞENER METE
RIZVANOĞLU: "EBER İÇİN ACİL VE BİLİMSEL EYLEM PLANI İSTİYORUZ"
VOLEYBOLUN GELECEĞİ ANTALYA'DA KONUŞULDU
BAŞKAN UYSAL TRABZON TANITIM GÜNLERİ'NDE
ERİŞKİNLERDE BU 6 AŞIYA DİKKAT!
ÖZTÜRK: "ANTALYA'NIN KAYBEDECEK ZAMANI YOK"
2026'DA TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI NASIL ŞEKİLLENECEK?
DERELERDE BİRİKEN ATIKLAR TEMİZLENİYOR
İKİ YIL SONRA TAZE FASÜLYE MUTLULUĞU
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





