- IMKB
% - Altın
6555.38
%0 - Dolar
50.1424
%0 - Euro
55.9074
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:03 - THOMAS REİS: "BUGÜN SAVAŞAN BİR TAKIM GÖRDÜM"
- 21:58 - JOAO PEREİRA: "MAĞLUBİYETE RAĞMEN TAKIMIMIN PERFORMANSINDAN MUTLUYUM"
- 21:42 - ALANYASPOR-TRABZONSPOR: 0-2
- 20:38 - TRENDYOL SÜPER LİG: CORENDON ALANYASPOR: 0 - TRABZONSPOR: 2 (MAÇ SONUCU)
- 19:38 - TRENDYOL SÜPER LİG: CORENDON ALANYASPOR: 0 - TRABZONSPOR: 2 (İLK YARI)
- 19:23 - TFF 2. LİG: ISPARTA 32 SPOR: 0 - ERBAASPOR: 1
- 18:18 - YÜREĞİR ZİRAAT ODASI BAŞKANI DOĞAN: "ÇİFTÇİ KAYIT DIŞI KAYITLARINA BAKILARAK YERİNDE TESPİTLER YAPILMALI"
- 18:08 - DALGALARIN ARASINDA KALAN KADINI SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİ KURTARDI
- 17:33 - BÜYÜKŞEHİR’DEN FİKRİYE NİNENİN İNEKLERİNE TIRNAK BAKIMI
- 17:16 - KEPEZ'DE OTODRAG ŞAMPİYONASI SÜRÜYOR
- 17:08 - TARSUS’TA ÇATIDAN DÜŞEN 2 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
- 17:08 - NAİME İSMİNİ TAŞIYAN BABAANNE VE TORUNU AYNI GÜN VEFAT ETTİ
- 16:52 - SOLAK KÖYÜ, COP31 YOLUNDA ÖRNEK OLUYOR
- 16:33 - BAKAN KURUM’DAN COP31 ZİYARETÇİLERİNE ÇAĞRI: "SOLAK KÖYÜNÜ GÖRMEDEN GİTMEYİN"
- 16:18 - TARSUS’TA FESTİVAL COŞKUSU SON GÜNDE DE DEVAM ETTİ
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


OĞUZ UYKUSU
Güya okur-yazar geçiniyoruz, güya “entelektüel” olma yolundayız, sözüm ona “bu toplumun aklı başında kanaat önderi” olma iddiasındayız. Ve fakat, heyhat! Böyle muhteşem bir deyimden, (Oğuz Uykusu) ancak bir ay evvel haberim oldu. Ve o günden beri de şoktayım! Bu nasıl isabetli, genç neslin argo deyimiyle söylemek istersem, “cuk oturan” bir deyim-tanımdır böyle! Oğuz uykusu.
Türk halk destanlarında kahramanların derin uykulara dalma ve onlar uykuda iken başlarına, obalarına, köylerine, boylarına büyük felaketler geldiği motifi sıkça işlenir. Oğuz Kağan Destanında, Dede Korkut Destanlarında ve dahi Köroğlu Destanlarında bu “derin uyku” sahnesine çok sık rastlanır. Zaten “Oğuz Uykusu” terimi de bu destanlardan zuhur etmiş görünüyor. Belli ki Oğuz Türkleri “uzun ve derin uykulara” dalmayı öteden beri pek seviyorlar. O kadar öyle ki, bu alışkanlıkları destanlarına, masallarına ve deyimlerine kadar yansımış. “Oğuz uykusu mu uyudun?” derlerdi çok uzun ve derin uykudan kalkanlara. Anadolu’da hâlâ “uyuz uykusu” olarak Yörük kültüründe yaşıyor. Oğuz uykusu, zaman içinde “uyuz uykusuna” dönüşmüş.
Masal ve destanlarda Oğuz yiğitleri çoğu zaman derin uykulara dalarlardı ve uyandıklarında hep büyük felaketlerle karşılaşırlardı. Ya düşmana esir olmuşlardır, ya obaları yakılıp dağıtılmıştır, ya sürüleri kırılmıştır veya askerleri öldürülmüştür… Bu motif destanlarda hiç değişmez. Belli ki Türklerin tarihinde buna benzer olaylar gerçekte çok sık yaşanmış olmalı ki, destanlar ve masallar eliyle çağlar boyunda bu konu dile getirilip durur.
Dede Korkut Destanında bu ifade açık bir dille, elbette bir eleştiri ve bir şikayet mahiyetinde, "Oğuz'un uykusu derindir, bıçak kemiğe dayanmadan uyanmaz" şeklinde pek veciz bir şekilde ifade ediliyor.
Peki bıçak kemiğe dayandığında uyanır mı? Ben bundan da emin değilim, ama Dede Korkut böyle buyuruyor.
Kurduğu devlet, (Osmanlı) 1500’lerin ilk günlerinden itibaren elinden alınırken uyandı mı?
Kendi İslam inancı Arap kültürüne teslim edildiğinde uyandı mı?
Ebusuud Efendi Oğuz Türkleri’nin geçen beş yüz senede oluşturduğu inanç sistemini lanetlerken uyandılar mı? “Sen ne diyorsun efendi, biz bunca senedir Müslüman değil miyiz” diye itiraz ettiler mi?
Yüzlerce yıl boyunca Türkçe itilip kakılırken, itibardan düşerken uyandılar mı?
Dünya bambaşka çağlara savrulurken, aydınlanma, bilimsel keşifler, modern dünya kavramları geliştirirken uyandılar mı?
Avrupa’da bir senede milyonlarca kitap basılıp okunurken uyandılar mı?
“Küffar” diye aşağıladıkları milletler bilimle, ilimle yepyeni zamanlara yelken açarken uyandılar mı?
Hepsini geçiyorum, Milli Mücadele’de uyandılar mı? Hani bıçak kemiğe dayanınca uyanırlardı? Ne diyordu İsmet Paşa yanındaki yaverine Eskişehir-Kütahya muharebelerinde bozgun yediğimizde; “herkes bize karşı, hatta millet bile bize karşı!”.
Peki Cumhuriyetten sonra uyandılar mı? İradesi askeri darbelerle “iç edilirken” uyandılar mı?
Peki onlarca yıl kendilerini “vatan, millet, mezhep, cemaat, yaşasın, kahrolsun” sloganlarıyla aldatanlar ve avutanlar karşısında uyandılar mı?
Hayır! Uyanmadılar. O pek tatlı gaflet uykusundan uyanmayı hiçbir zaman istemediler.
Bana göre Türkler, çok eskilere gitmek istemem ama son beş yüz senedir kesintisiz Oğuz uykusu uyumaktadırlar. Nasıl ki 18. ve 19. yüzyıllarda dünyada ve kendi ülkelerinde neler yaşandığını bilmeden ve görmeden o zamanları geçirdilerse, 20. ve 21. yüzyılları da aynı şekilde tüketmektedirler.
Türkler bugün ne dünyada olan bitenden haberdardırlar, ne de kendi ülkelerinde.
Bu hal dün de böyleydi, bu gün de böyle. Korkarım ki yarın da böyle olacak.
Artık bu “Oğuz uykusu” denen şey nasıl bir gaflet hali ise…
57 YILLIK BİR ÖMRE SIĞAN BİR CUMHURİYET…MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
BİR KADININ HAYATINDA İŞ, AİLE VE KENDİSİSİBEL ARSLAN
CUMHURİYETİ İNGİLİZLER Mİ KURDU?EŞREF URAL
UTANÇOYA ÖZGÜR
YAN YATMIŞ SEKİZİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
COP 31/2 TARIM VE TURİZM: AYNI GELECEĞİN İKİ TEMELİIŞIK YARGIN
BAŞARIYA KOŞANLAR: FEYZA DAĞALYA ŞAHİN
İNUİT MOĞOL TÜRK YURDU GRÖNLAND'DA BİR GÜNHÜSEYİN KARABULUT
SEZON BİTTİ, KİRAYI DA ASKIYA ALABİLİR MİYİZ?TUGAY TOYDEMİR
VEYSEL EFENDİ KAHVECİSİGAZANFER ERYÜKSEL
“KIRKMERDİVEN” EDEBİYAT DERGİSİ VE “ANSAN” 4YUNUS YAŞAR
YENİDEN ÇORUM’A GELDİMMERAL KILINÇ
STOKTA YOKSA SATMA! TÜKETİCİNİN PARASINI KASANDA TUTAMAZSIN!AV İBRAHİM GÜLLÜ
FİBONACCİ’DEN DOĞAL DENGEYEAHMET İLBARS
SUSMAK TARAFSIZLIK MI?DERYA DALMAZ
ANTALYASPOR KAYBETMEDİKAHRAMAN KÖKTÜRK
DİKKAT ÇAĞINDA DEĞERİNİ KAYBEDEN BİLGİMELTEM YUVARLAK
EKOLOJİK ADALET: ÇEVRE KRİZİNİN BEDELİNİ NEDEN EN AZ KİRLETENLER ÖDÜYORCEM ARÜV
EMLAK VE GAYRİMENKUL OFİSLERİ CAN ÇEKİŞİYORAHMET DİKİCİ
ÖLMEYE YATMAK ROMAN KAHRAMANI AYSEL, USTA ROMANCININ KENDİSİ MİYDİ?YALÇIN DUMAN
AZERBAYCAN-BAŞÖRTÜSÜ-OTORİTERLİK / BİR TUTUM OLARAK ÖZGÜRLÜKÇÜLÜKALİ İHSAN DİLMEN
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-12NİZAMETTİN ŞEN
ÖMÜR HANIM'IN SONBAHAR RİTÜELLERİBİHTER GÖRDÜ
BATI'DA MERAK, BİZDE MASLAHATTARIK ÇELENK
ANTALYA, AVUSTURYALILARIN SONBAHAR TERCİHİNDE İLK SIRADA
COP31'DE SIFIR ATIK SEFERBERLİĞİ
3. ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SERALARI SEL VURMASINA RAĞMEN SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE SANAT DOLU BEŞİNCİ GÜN
ÖZDEMİR, KADIN MUHTARLARA ANITKABİR GEZİSİ SÖZÜNÜ TUTTU
19 İLÇENİN PEYNİRLERİ ENVANTER ALTINA ALINIYOR
KIRMIZI HALIDA ŞIKLIK YARIŞI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





