- IMKB
% - Altın
6817.14
%0.07 - Dolar
48.8155
%0.02 - Euro
55.964
%0.02
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 23:00 - MÜZE İÇİN KARAYOLLARI ARAZİSİNE 'PLAN' TALEBİ
- 22:38 - ANTALYA’DA SAĞANAK TAŞKINLARA NEDEN OLDU
- 22:04 - HALI DOKUMA GELENEĞİNİ GELECEK NESİLLERE AKTARIYOR
- 21:43 - 'TARIM MALİYETİ TEMMUZ'DA REKOR DÜŞÜŞ GÖSTERDİ'
- 21:33 - GÜRCİSTAN UYRUKLU ADAM EVİNDE ÖLÜ BULUNDU
- 21:31 - MARKET ÇALIŞANININ BIÇAKLANMASI OLAYINDA 2 KARDEŞ TUTUKLANDI
- 21:25 - ANTALYA'DA SAĞANAK, TAŞKINA NEDEN OLDU
- 21:03 - AYŞEGÜL YAŞAR CİNAYETİ SORUŞTURMASINDA KATİL ZANLISI VE AİLESİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ
- 20:00 - ÖZ, TOPTANCI HALİ'NDE PROJELERİNİ ANLATTI
- 19:13 - TIRLA ÇARPIŞAN MOTOSİKLET ARDINDAN KAMYONETE ÇARPTI: 1 ÖLÜ, 1 YARALI
- 19:02 - BARO SEÇİMİNDE İKİNCİ ADAY
- 18:51 - CİNAYET ŞÜPHELİSİ: "YİNE OLSA YİNE YAPARIM"
- 18:44 - KUNDAKLAMA İDDİASIYLA GÖZALTINA ALINAN ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- 18:38 - KAHRAMANMARAŞ’TA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 10 GÖZALTI
- 18:37 - KIYAFETLERİ, KİMLİĞİ VE KEMİK PARÇALARI BULUNDU
ŞENER METE / KONUK YAZAR


ZAMANINI AŞAN SESLER TÜRK DİL KURUMU'NDA
Yıllarca onları dinlediniz. Ben de dahil olmak üzere belki çocukluğunuzdan itibaren, belki gençlik anılarınızdan birkaçında, belki de olgunluk çağınızda, bizim seslerimizle birlikteydiniz.
Biz sizinle büyümedik, siz bizimle büyüdünüz, olgunlaştınız. Bizim sesimiz, sizin yıllarınıza eşlik ettiyse bilin ki biz, hep aynı kaldık. Çünkü insanın en geç yaşlanan varlığı, genellikle sesidir.
Bizleri ekrandan tanıyorsanız evet bizler de yaş aldık. Yaşlar almak, kimine göre yaşlanmaktır kimine göre de ardışık ilerleyen sayılardır.
Ardışık sayılarını peşlerine takan, “zamanını aşan sesler” 16 ve 17 Şubat günlerinde Türk Dil Kurumunda idi. O salonlarda geçen 11 saati aşkın süre içinde Kurumun duvarları, radyo ve televizyon stüdyolarında yankılanan sesleri yansıtıyordu. Radyolardan, televizyonlardan tanıdığınız, programlarda, haberlerde, konserlerde, törenlerde, tiyatro oyunlarında seslerini duyduğunuz, belki de hepsini ayrı ayrı sevdiğiniz spikerler bir aradaydı. Böylece Türk Dil Kurumu, hayallerin ötesindeki seslere hayat veren bir diyar olacağını gösterdi.
Ekrem Tamer, kürsüye gelip de açılışı başlattığı zaman, Türk Dil Kurumu’nda çıt çıkmıyordu. Bir toplantı açılışının nasıl bir sesle yapılacağını, kulak dolduran o göz kamaştırıcı sesi adeta içimize doldurarak fark ettik.
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Büyükelçi Prof. Dr. Derya Örs ve Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, açılış sunumu ve konuşmasının da etkisiyle olsa gerek, muhteşem konuşmalarla hem bizleri yüreklendirdi hem de Türkçenin doğru ve güzel konuşulmasının örneklerini sunarken, her önüne gelenin diksiyon eğitimi vermesinin ve sıradan diksiyon kitaplarının sakıncalarını sıraladılar. Büyükelçi Derya Örs, telaffuz sorunlarının çözümünde kurumlarla iş birliğinin şart olduğunu, Türk Dil Kurumu'nun ise bu süreçte bilimsel zemini oluşturan çatı kuruluş rolünü koruyacağını kaydetti. TDK Başkanı Prof. Dr. Osman MERT ise çalıştay sonunda elde edilecek veriler ve ortaya konulacak sonuçların, konuşma dili alanındaki akademik ve pratik çalışmalara rehberlik edecek somut bir yol haritası olacağını belirterek hepimizi yüreklendirdi.
Daha sonra 30 yıl, 40 yıl, 45 yıl boyunca sizlere hitap eden, sabahleyin Günaydın programından başlayıp Gecenin İçinden’e kadar yüzlerce ayrı programda görev alan, binlerce kez haber okuyan, günde ortalama on bin kelimeye ses veren yılların spikerleri, kürsüye gelerek Türkiye’deki diksiyon eğitimlerini ve diksiyon kitaplarını masaya yatırdılar. Kimi, yetkin ağızlarla verilen ancak son zamanlarda bir kısmı deli saçması haline dönüşen diksiyon eğitimleriyle birbirinden kopyalanmış sayfalarla dolu diksiyon kitapları üzerinde, saatlerce süren bildirilerini sundular. Diksiyon eğitim süreçlerinin niteliği, uzun uzadıya tartışıldı ve hiçbir işe yaramayan Katılım Belgeleri veya sertifikaların, umut ticaretinden öteye geçmediği vurgulandı. Yapılan tartışmalarda, liyakat ilkesinin gözetilmediği, bazı eğiticilerin kendilerinin eğitime muhtaç olduğu örneklerle ortaya konuldu.
Sonuç bildirgesinin sunumunda görev alan Fulin Arıkan’ı, unutulmaz ve eşsiz sesiyle, haber bülteni dinler gibi dinledik. Bu konuda asla mütevazı olmayacağım. Ben de dahil olmak üzere çalıştaya davet edilen tüm yayıncılar, özel olarak seçilmişti. Çünkü özgeçmişlerinde en az 25 yıllık yayın tecrübesi vardı, kimi diksiyon kitapları yazmış, kimi kapsayıcı diksiyon eğitimleri vermiş, muhteşem sesleriyle pek çok kişiyi etkilemiş, sırf o sesler yüzünden aralıksız yıllarca süren programlar yayımlanmıştı. Türkiye’nin ilk telaffuz sözlüklerini yazdığım ve 45 yıl boyunca aralıksız her yayında görev aldığım için arkadaşlarımı çok yakından tanıyorum ve takdir ediyorum. Bu yüzden Türk Dil Kurumu’nun, Türkçe'nin güzel konuşulması için çok önemli bir adım attığına inanıyorum, sonuna kadar da bu adımın destekleyicisi ve bir neferi olacağımı da biliyorum.
Çalıştay, 24 Saat Gazetesi, Antalya Son Haber Gazetesi gibi bazı yayın organlarında halka duyuruldu. Ama zamanını aşan o sesler, çalıştay boyunca Türk Dil Kurumu’nun içinde kaldı. Şimdi artık ruhumuzu derinden etkileyen seslerin sahiplerinin yazacağı gerçek bir diksiyon kitabının ve seslendirilmiş halinin, Türkçe sevdalılarının eline ulaşmasını bekliyoruz.
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-6NİZAMETTİN ŞEN
BANA GÖRE DEĞİL, HAYATA GÖREMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
ŞAİRİN ÖLÜMÜ VE SONRASI: TEVFİK FİKRETGAZANFER ERYÜKSEL
BİLE BİLE GÖRMEZDEN GELMEKALİ İHSAN DİLMEN
DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR SİPARİŞ ETTİ, KUTUDAN MERMER ÇIKTI!AV İBRAHİM GÜLLÜ
ANTALYA'NIN TELEFERİĞİ NEREDE?VEDAT GÜRHAN
BEN BİR KIZ ÇOCUĞUYUM!MERAL KILINÇ
KURTLAR VADİSİ KOMÜNİTESİTARIK ÇELENK
12 EYLÜL’DEN BİR GÜN ÖNCEMUHARREM YELLİCE
GİRİŞİMCİ RUHLU KADINLARALYA ŞAHİN
ZAMAN VE TOPRAĞIN RİTMİIŞIK YARGIN
RESSAM MUSTAFA AYAZ VE ANSAN ÜZERİNEYUNUS YAŞAR
BEN Mİ HÜLYALI BİR ÇOCUKTUM YOKSA...OYA ÖZGÜR
BAŞARI KAÇ PUAN?PINAR TEYİN
EMEKLİ MAAŞLARINDAKİ ADALETSİZLİKAHMET DİKİCİ
SORUN BELLİ , ÇÖZÜM İÇİN BEKLEMEYELİMMEHMET YENİKAYNAK
ÇULYEDİEŞREF URAL
GÖKKUŞAĞININ SEKİZİNCİ RENGİ EVLATBİHTER GÖRDÜ
YAPAY ZEKÂ UYANIKKEN KANUN KOYUCU UYUYAMAZTUGAY TOYDEMİR
EKONOMİDE HEDEFLERE ULAŞILABİLİR Mİ?PROF DR MUSTAFA YILDIRAN
ULUS DEVLETNURİ SEZEN
YENİ BİR EĞİTİM ÖĞRETİM YILINA BAŞLARKENHASAN YAKUP CANGÜVEN
ESENLİĞE GİDEN YOL BAKTIĞIMIZ PENCEREDEBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
OSMAN ÖZKÖYLÜ ANTALYASPOR İÇİN DOĞRU HOCA MI?KAHRAMAN KÖKTÜRK
'TARIM MALİYETİ TEMMUZ'DA REKOR DÜŞÜŞ GÖSTERDİ'
ANTALYA'DA SAĞANAK, TAŞKINA NEDEN OLDU
HIDIRLIK KULESI’NDE GÜN BATIMI KONSERİ
BOZANER YENİDEN ADAY
BERKAY BAHAR, KADIN İŞİ DÜNYASININ BEKLENTİLERİNİ DİNLEDİ
OPERA VE BALE FESTİVALİ VERDİ’NİN GÖRKEMLİ OPERASI “ATTİLA” İLE BAŞLADI
GAZANFER ERYÜKSEL'İN GRAVÜRLER ŞİİR KİTABI ŞEY KİTAP'TA
MÜZİK TELİFİNDE 'TEK ÇATI, TEK FİYAT' TALEBİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





