Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.75
    %0.78
  • Dolar
    32.3712
    %0.12
  • Euro
    34.9966
    %-0.12

Gürsel Kaya

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Gürsel Kaya

ANTALYA BOĞULUYOR/MU?

28 Aralık 2021 Salı 03:24

 Her gün cilalayıp boyadığımız ve bir cazibe merkezi haline getirdiğimiz bu kent, her yıl binlerce göç alıyor. İnsanlar gelmiyor, âdeta koşuyorlar Antalya’ya. Ve nüfus da bu arada iki milyona koşuyor. Geçtiğimiz günlerde Emniyet Müdürlüğü’nde katıldığım bir toplantıda, kentte bir milyon iki yüz elli bin kayıtlı aracın olduğunu öğrendim. Ağzım açık kaldı.  Neredeyse kişi başına bir araç düşecek.

Olsun. Herkesin aracı olsun. Fena mı? Gelişmenin bir göstergesi. Ancak bu kadar aracın trafikteki durumunu düşünelim bir an. Hele yaz aylarında gelen iç turistlerin araçlarını da eklersek bu rakama. Vay ki vay! Antalya’nın haline. Kent merkezinde özellikle doğu batı aksanında yol yoksunu olan Antalya, maalesef şişti. Bu kadar trafiği kaldıramaz noktaya geldi artık. Yakında patlayacak. Lara’dan Konyaaltı’na ya da Konyaaltı’ndan Lara’ya araçla gitmek isterseniz; kırk beş dakikadan önce zor gidersiniz.

Trafiği rahatlatmak amacıyla yapılan alt ve üst geçitler de artık yeterli gelmiyor. Hele belli saatlerdeki tıkanıklık, sonra oluşan gürültü ve hava kirliliği. Şehir nefes almakta zorlanıyor.. Ve evet, Antalya boğuluyor. Akaryakıtın lira lira arttığı bu günlerde ekonominizi mi düşüneceksiniz, yollarda kaybolan zamanınızı mı, yoksa gün geçtikçe bozulan psikolojinizi mi? Bilmem! Bildiğim tek şey, artık bu yollar bu trafiği kaldırmıyor. Vatandaşın bile bildiği ve dillendirdiği çözüm yolları neden hayata geçirilmez acaba? Özellikle doğu batı aksanında yeni yollar açılsın diyor vatandaş. Üniversitenin ve Beach Parkın içinden geçen yollar başta olmak üzere bazı kapalı yolların kent trafiğine yeniden kazandırılmasını istiyor.

Sağlık Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Çakırlar, Sanayi, Kepez başı gibi birçok kavşağa süratle alt ve üst geçitler yapılmalı diyor. Hatta iki üç katlı viyadükleri konuşuyor. Özellikle tramvay altyapısı genişletilsin, toplu taşıma alışkanlığı kazandırılsın, bisiklet yolları düzenlensin ve bisiklet kullanımı özendirilsin diyor. Trafik lâmbaları ve trafik düzenlemesi, yoğunluğa göre güncellensin istiyor. Küçük araç kullanımı özendirilsin, otopark sorunu çözülsün diyor. Çok mu şey istiyor acaba? Vatandaş nefes alabilecek bir kent ve ulaşımını rahatça sağlayabileceği yollar istiyor…

Evet, Antalya maalesef boğuluyor. Bu haldeyken bile tüm güzelliklerini sunmaktan kaçınmıyor. Bir o kadar cömert, bir o kadar bahtsız güzelim şehir. Ona bir şeyler vermek yerine, her gelen ondan bir şeyler koparmaya çalışıyor. Bakalım ne kadar dayanabilecek?

Sağlıcakla kalın.

Bu yazı toplam 3154 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim