- IMKB
% - Altın
6811.86
%0 - Dolar
44.5989
%0 - Euro
52.3513
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 13:53 - KEPEZ’İN ER MEYDANINDA DESTE BOYLARINDA BÜYÜK MÜCADELE YAŞANDI
- 13:48 - SULAMA KANALINDA KAYBOLAN ÇOCUĞUN CANSIZ BEDENİ BULUNDU
- 13:23 - İSTANBUL VE ADANA’DA DEV SİLAH OPERASYONU
- 12:48 - SALDIRIDA HAYATINI KAYBEDEN ÖĞRENCİLERİN MEZARLARINA BIRAKILAN NOTLAR DUYGULANDIRIYOR
- 12:28 - DÜN TAŞLARLA SALDIRDILAR, BUGÜN SİLAHLARLA ATEŞ AÇTILAR: 6 GÖZALTI
- 12:18 - OSMANİYE’DE FIRTINA AHIRIN ÇATISINI UÇURDU
- 12:18 - HATAY’DA HEYELAN YAŞANAN YOL ULAŞIMA KAPANDI
- 12:03 - YOLU KISALTMAK İSTERKEN APARTMAN BOŞLUĞUNA DÜŞEREK HAYATINI KAYBETTİ
- 12:03 - EĞİTİM-BİR-SEN ADANA ŞUBE BAŞKANI SARIGEÇİLİ’DEN "DİJİTAL TERÖR" VURGUSU
- 11:58 - SULAMA KANALINDA KAYBOLAN ÇOCUK BULUNAMADI
- 11:33 - ADANA’DA "İHRACAT AKADEMİSİ EĞİTİMİ" BAŞLADI
- 11:23 - ÇOCUK KAMPÜSÜ KISA SÜREDE YOĞUN TALEP GÖRDÜ
- 11:23 - BÜYÜKŞEHİR’DEN ALANYA’NIN GELECEĞİNE 3,7 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
- 11:23 - KAVGA EDEN SOKAK KÖPEKLERİNE TÜFEKLE ATEŞ EDİP BİR KÖPEĞİ ÖLDÜRDÜ
- 11:23 - OKUL SALDIRISI HERKESİ DERİNDEN ETKİLEDİ, ’KENDİ ÇOCUĞUM VEFAT ETMİŞ GİBİ UYUYAMIYORUM’
YUNUS YAŞAR / KONUK YAZAR


BÜLENT ECEVİT İLE ANTBİRLİK DİRENİŞİNİ KONUŞTUK
Yıl 1978 yılı sonu ve 1979 başları. DİSK'e bağlı T.İ.S. (Türkiye Toprak-Su Tarım İşçileri Sendikası) Antalya Şube Başkanlığı, Akdeniz Bölge Temsilciliği'ni yürütüyorum.
Bülent Ecevit Başbakan. DİSK'e bağlı çoğu sendikalar Türkiye genelinde hükümetle yürüttükleri toplu-iş sözleşmelerinde tıkanma noktasına gelmiş; TARİŞ, FİSKO-BİRLİK, ÇİKO-BİRLİK ve ANTBİLRİK'te üretimi durdurarak direniş kararı almışlar.
ANTBİRLİK- Aksu İplik Fabrikası’ndaki direniş otuzuncu gününü çoktan aşmış. Fabrikada üretim durdurulmuş, üretimden gelen zarar büyük boyutlara ulaşmış.Makinaların bir kısmı tahrip edilmesi sonucu çalışmaz durumda. Fatura işçiye kesilmek isteniyor.
DİSK'e bağlı Antalya'daki sendikalar sık sık toplantılar düzenleyerek çözüm yolları aramakta. Dönemin Antalya milletvekili ve Enerji Bakanı Deniz Baykal'la görüşülüyor. Baykal, topu Başbakan Ecevit'e atıyor. Randevu alınması için aracı olunması konusunda ricada bulunuluyor. Bir süre sonra Deniz Baykal, Antalya DİSK Bölge Temsilciliği’ni arayarak; Başbakan Bülent Ecevit'in dönemin Romanya DevletBaşkanı Çavuşevski ile Antalya'da bir görüşme yapacağını, bu görüşme öncesinde ANTBİRLİK direnişi ile ilgili görüşülebileceğini söylüyor.
*
Türkiye genelinde benzin kıtlığı var. Sürekli ve Aksulular havaalanından şehringirişine değin yolun iki tarafına traktörleri dizmişler, kimi traktörlere atları ve eşekleri koşmak suretiyle benzin kıtlığını protesto ediyorlar. Bülent Ecevit havaalanından şehir girişine değin döviz ve pankartları okuyarak kalacağı Konyaaltı Caddesindeki DSİ Dinlenme tesislerine geliyor.
*
Akşam saat 21.00 sularında konuyu görüşmek üzere DİSK ve bağlı sendikalar; TEKSTİL, GENEL-İŞ, TOLEYİS ve T.İ.S. Sendikaları Şube Başkanları olarak D.S.İ misafirhanesine gidiyoruz. Bizi kapıda Rahşan Ecevit karşılıyor. Biz çaylarımızı içerken Rahşan Hanım yukarı çıkarak Ecevit'e haber veriyor. Bir müddet sonra beraber iniyorlar. Görüşme başlıyor.
ANTBİRLİK'le ilgili bütün sorunları kendisine aktarıyoruz. Dikkatle dinliyor. Bitti mi? diyor. Bitti diyoruz.
Ekonomik sorunlardan söz ediyor. Sermayenin hükümeti devirmek amacıyla gazından tuzuna, şekerinden yağına, benzininden mazotuna her şeyi stokladığını, piyasadan çektiğini anlatıyor. Şunu unutmayınız ki diyor; Türkiye'de iktidarları sermayedarlar kurar, sermayedarlar düşürür diyor. Biz yastık altındaki altınları piyasaya kazandırmak için sarraflara defter tutma zorunluğunu getirdik. Adamlar meclisin ortasına teraziler koydular. Bir kefesine altınlar, diğer kefesine milletvekilleri için ağırlığınızca altın var dediler. Bu ağır koşullar altında benim yapabileceğim fazla bir şey yok diyor.
Kısa bir şaşkınlık ve suskunluktan sonra söze giriyorum; Madem ki Türkiye'de iktidarları sermayedarlar kuruyor, sermayedarlar düşürüyor, biz dağlara taşlara,ovalara, yaylalara neden KARAOĞLAN diye yazdık? Sizi iktidara proletarya dediğimiz işçi, emekçi, köylü, esnaf kısacası yoksul vatandaşlar getirdi.
Sermayedardan aldığınız oy kaçtır ki, sizi iktidara onlar getiriyor ve onlar götürüyorlar? Konuşmalar.. tartışmalar..
*
Bir uzlaşma sağlanamadan ve ANTBİRLİK direnişine bir çözüm bulunamadan ayrılıyoruz.
SONUÇ MU?
Çözümü yine kendimiz buluyoruz. Toplumcu -gerçekçi şiirin öncülerinden, işçi sınıfının ve emeğin yılmaz savunucusu Hasan Hüseyin Korkmazgil'in büyük gayret ve çabalarıyla işi tatlıya bağlıyoruz.
Antbirlik’te yetkili sendika, işveren temsilcileri ile tıkanan görüşmelere yenidenbaşlıyor. Önce, Aksu İplik Fabrikası’ndaki grev çadırları sökülüyor. İşçi direnişi sonlandırıp işbaşı yapıyor.
Hasar görmüş makinalar onarılıyor. İşveren ile yetkili sendika arasındaki askıya alınan sözleşme müzakereleri yeniden başlıyor.
Bu uzlaşı; TARİŞ, FİSKO-BİRLİK ve ÇİKO- BİRLİK uyuşmazlıkları için de bir örnek oluyor. Buralarda da, yetkili sendikalar işverenle masaya oturarak sözleşmelerini bağıtlamış oluyorlar.
BİR NESLİ KİM CANAVARLAŞTIRDI?MÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
TAZE VE BAYAT MESELESİ!..VEDAT GÜRHAN
KADININ SİYASETTEKİ YERİ: TEMSİL Mİ, DÖNÜŞÜM MÜ?GÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
KUSURDAKİ GÜZELLİK: KİNTSUGİGAZANFER ERYÜKSEL
KUTSAL KALENİN ÇÖKÜŞÜ: AİLE, OKUL VE SİLAHGÖZDE SARI
BİR ÇINARIN GÖLGESİŞAFAK ÇELİK
TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARLARININ İCRASIAV CÜNEYT KARASU
TÜRK AİLE MAFYA YAPISINA HOŞ GELDİNİZBİHTER GÖRDÜ
NİÇİN KÖYLÜLÜK?TARIK ÇELENK
GELECEĞİN PUSULASIAHMET İLBARS
TAKSİ SORUNUNUN TÜKETİCİYE ETKİSİ VE BEKLENTİLERAV İBRAHİM GÜLLÜ
SEÇİLEN Mİ, SEÇEN Mİ?SÜLEYMAN EKİN
YÖRÜK- TÜRKMEN ADLARI ÜZERİNDEN YENİ KİMLİK KURGULARIMUHARREM YELLİCE
BENİ LEYLEKLER GETİRMİŞ OLAMAZ ANNE!GÜRSEL KAYA
MUSLUKTAN AKAN SU NE KADAR GÜVENLİ?CEM ARÜV
SAMUEL BALLET HEMEN SATILMALIDIRKAHRAMAN KÖKTÜRK
YENİDEN YENİDEN DOĞMAK VE MOLA HAKKINI GERİ ALMAKBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
İDİL VE URALLARDA TÜRK RUHUNURİ SEZEN
ZAMANIN ÇARKINDA YENİ BİR DÜNYA VE TÜRKİYEIŞIK YARGIN
MUHAFAZAKARLIK; ‘YERLİ ve MİLLİLİK’ ÜZERİNDEN BATI KARŞITLIĞIALİ İHSAN DİLMEN
GÖNÜLLÜ UYUMARAZİYE GÖK AKTAŞ
110 MİLYAR DOLAR BİR HEDEF DEĞİL, BİR ZİHİN DEVRİMİDİRHÜSEYİN BARANER
KAZANANI OLMAYAN, KAYBEDENİ ÇOK OLAN SAVAŞNİZAMETTİN ŞEN
ANKARAŞENER METE
ÇANDIR'DAN BELEDİYE BAŞKANLARINA YÖREX DAVETİ
MELİKE ÇAKIR, TÜRKİYE KUPASI ETABINDA BİRİNCİ
BAİB'DE YENİ YÖNETİM GÖREVE BAŞLADI
AKRA GRAN FONDO ANTALYA START ALDI
İSMAİL BAHA SÜRELSAN ANISINA ÖDÜL TÖRENİ
NAFAKA NEDENİYLE ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
HEM TEDAVİ GÖRÜYORLAR, HEM PARA KAZANIYORLAR
TÜRK TARIMI İÇİN STRATEJİK KAZANIM FIRSATLARI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





