Bugün 08 Aralık 2025 Pazartesi
  • Antalya11 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    5737.534
    %-0.11
  • Dolar
    42.5544
    %0.08
  • Euro
    49.5209
    %0.14

DİLEK DEMİRKAN / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
DİLEK DEMİRKAN / KONUK YAZAR

ÇOCUKLARIMIZ KİMLERE EMANET?

08 Aralık 2025 Pazartesi 20:03

Nutuk'a 'İngiliz Kemalin Kitabı Diyen Zihniyet ve Kutsal Mesleğe Gölge Düşüren İddialar

​Isparta’dan kamuoyuna yansıyan iki vahim iddia, öğretmenlik mesleğinin kutsallığına ve Cumhuriyet eğitiminin temel ruhuna derin bir gölge düşürmüştür. Söz konusu iddialar, toplumsal vicdanı yaralamış, "Çocuklarımızı kime emanet ediyoruz?" sorusunu yüksek sesle sordurmuştur.

​Bir yanda, Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde görevli bir öğretmenin, bir öğrencine taciz iddiaları, diğer yanda ise, benim de mezun olmaktan onur duyduğum (o yıllarda Anadolu Lisesi değildi) Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Anadolu Lisesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninin, elinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün eseri Nutuk’u taşıyan bir öğrenciye yönelik sarf ettiği iddia edilen o akıl almaz sözler:
“Kaldır o elindeki İngiliz Kemalin kitabını!”

​Bu iki olay, nitelik ve kapsam olarak farklı olsa da, temelde eğitim sistemimizin karşı karşıya kaldığı zihniyet ve denetim boşluğunu acı bir şekilde ortaya koymaktadır.

​ Atatürk’ün Işığında Öğretmenin Sorumluluğu

​Öğretmenlik, maaş karşılığı yapılan bir iş değil; milletin geleceğini inşa etme sanatıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bu mesleğe duyduğu saygıyı ve yüklediği misyonu şu veciz sözlerle ifade etmiştir:

​“Öğretmenler! Cumhuriyet sizden fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller ister.”
“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir.”

​Atatürk, öğretmeni yalnızca bilgi aktaran kişi olarak değil, özgür düşünceyi, bilimi, vicdanı ve ulusal ruhu yeşerten bir rehber olarak görmüştür.

​Peki, Nutuk’a “İngiliz Kemalin kitabı” diyebilme cüretini gösteren bir zihniyet, fikri hür ve vicdanı hür nesiller yetiştirebilir mi? Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu liderinin başyapıtına karşı bu düşmanca tavır, sadece bir öğretmenin kişisel görüşü olmaktan öte, Cumhuriyetin temel değerlerine ve ruhuna bir saldırıdır. Bu zihniyet, ne o kutsal mesleğin misyonunu taşıyabilir ne de Atatürk’ün emanet ettiği gençlere rehberlik edebilir.

​ İddialar Karşısında Beklenen Duruş: Açığa Alma Şartı

​Şehit Ahmet Hilmi Yiğit Lisesi’ndeki taciz iddiası ise, pedagojik formasyonun, okul ikliminin ve öğrenci-öğretmen ilişkisinin ne denli hassas bir dengeye dayanması gerektiğini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bir eğitimcinin, iddia dahi olsa, öğrencisiyle böylesine sınırları aşan bir duruma dair kamuoyuna yansıyan bir olayda adı geçiyorsa, eğitim ortamının güvenilirliği ciddi bir yara almıştır.

​Benzer şekilde, Isparta Şehit Ali İhsan Kalmaz Anadolu Lisesi’ndeki öğretmenin sadece başka bir okula görevlendirilmekle yetinilmesi, kamu vicdanını rahatsız etmektedir. Atatürk’ün Nutuk eserine hakaret eden bir kişinin, Milli Eğitim çatısı altında görevine devam etmesi, eğitim sisteminin kendi değerlerini koruyamadığı anlamına gelir. Eğitim, şüpheden arınmış bir güven alanı olmak zorundadır.

​Bir öğretmen hakkında taciz, kötü muamele ya da cumhuriyetin temel değerlerine aykırı düşecek nitelikteki bu tür iddialar ortaya çıktığında, temel prensip şudur: Başöğretmenimiz Atatürk’ün dediği gibi, ‘fikri hür’ nesillerin yetiştiği bu alanda, en ufak bir şüpheye yer verilmemelidir.

​ Bu öğretmenlerin, haklarında yürütülen soruşturma tamamlanıncaya kadar açığa alınmaları en doğru yaklaşımdır. Görevden uzaklaştırma, bir ceza değil, eğitim kurumunun ve öğrencilerin güvenliğini sağlamak adına alınan bir tedbir ve kamu vicdanına verilen bir güvencedir. Bu tür hassas konularda yapılan görevlendirme değişiklikleri, sorunu halının altına süpürmekten farksızdır.

Türkiye ​Cumhuriyet'ine ve Atatürk'ün emanetine yakışan, eğitimde sıfır tolerans ilkesini tavizsiz uygulamaktır. Kutsal mesleğe gölge düşüren bu zihniyetler ayıklanmalı, çocuklarımızın zihinleri ve vicdanları, Cumhuriyet'in değerlerine bağlı, ehil ellere emanet edilmelidir.

 
 
Bu yazı toplam 113 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim