Bugün 09 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2393.897
    %0.01
  • Dolar
    32.2094
    %-0.12
  • Euro
    34.6269
    %-0.16
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Doç. Dr. Korkut’tan "Gazze" Açıklaması: "Çok Uzun Yıllar Tedaviye İhtiyaçları Olacak"
08 Kasım 2023 Çarşamba 12:43

Doç. Dr. Korkut’tan "Gazze" Açıklaması: "Çok Uzun Yıllar Tedaviye İhtiyaçları Olacak"

İsrail-Gazze arasındaki çatışmalar sürerken bölge halkını bekleyen sıkıntılara yönelik konuşan Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç.

İsrail-Gazze arasındaki çatışmalar sürerken bölge halkını bekleyen sıkıntılara yönelik konuşan Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Semih Korkut, "Maalesef Gazze'de hiç görmediğimiz şeyler görüyoruz. Bu kişilerin çok uzun yıllar tedaviye, kritik bakıma ihtiyaçları olacak. Yaralanma olur o bölgeyi dikersiniz, belirli bir süreçte düzelir ama fosfor bombasının etkileri öyle değil, çok uzun yıllar boyunca devam edecek. Aynı Japonya'da radyasyondan etkilenenler yıllarca bu sıkıntıları çekti onun gibi" dedi.

Türkiye Acil Tıp Vakfı tarafından düzenlenen 5 Kasım'da başlayan 3'üncü Uluslararası Acil Tıp Kongresi son gününde çeşitli oturumlar ve toplantılarla devam ediyor. Antalya'da bir otelde gerçekleştirilen kongrede 17 ülkeden binin üzerinde katılımcı bir araya gelirken, alandaki güncel gelişmeler, afetlerde acil hekimliği, toksikoloji, kritik hasta bakımı gibi birçok konu da masaya yatırılıyor. Türkiye Acil Tıp Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniğinden Doç. Dr. Semih Korkut da afet eğitimlerinin önemi ve İsrail-Gazze arasında süren çatışmaların bölge halkının sağlığı üzerinde oluşturduğu etkiler üzerine konuştu.

"Bu kadar çok afet olan bir bölgede eğitimin artırılması gerekiyor"

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevinde de bulunan Doç. Dr. Semih Korkut, acil servislere yönelik, "Acil hastalar mutlaka geliyor, bizim acillerimize baktığımız zaman dünyanın birçok ülkesine göre bize daha fazla acil hastası geliyor. Toplumun bir alışkanlığı var, toplum yıllarca gündüz işi olduğu için akşam sağlık hizmetini bulabileceği neresi; acil servisler. Kronik rahatsızlıkları olsa da geceleyin hastaneye başvurabiliyorlar. Akşam 19.00-23.00 saatlerinde biraz bekleme süresi artıyor ama dünyadaki birçok ülkeye göre bizim bekleme süremiz oldukça kısa. Acil tıpçılar sahrada yer alıyorlar, askeri sağlık hizmetinde varlar. Bir deprem, afet anında oradalar, acil tıp eğitim müfredatında mutlaka afet yönetiminin olması, bizim arkadaşlara bunun eğitimin verilmesi lazım. Veriliyor ama bunun miktarının bu kadar çok afet olan bir bölgede eğitimin artırılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

"Çok uzun yıllar tedaviye, kritik bakıma ihtiyaçları olacak"

İsrail-Gazze arasında devam eden çatışmaların bölge halkına etkilerine yönelik açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Korkut, "Maalesef orada hiç görmediğimiz şeyler görüyoruz. Hastanelere, ambulanslara saldırılar, biz bunları savaşlarda bile görmüyoruz, bunlar çok üzüntü verici, insan çok üzülüyor. Bizim sahra hastaneleri hazır bir şekilde bekliyor. Eğitimli bir personelimiz var, dünyanın en iyi personellerinden bir tanesi, göreve hazırlar acil tıp uzmanları da başında. Kullanılan fosfor bombaları var, halkın sağlıklı su kullanamaması, ciddi yaralanmalar, travmalar var. Orada sağlıkla ilgili çok ciddi çalışmak lazım. Fosfor bombaları solunum sistemini hemen etkiliyor, bu kişilerin çok uzun yıllar tedaviye, kritik bakıma ihtiyaçları olacak. Yalnızca bir yaralanma gibi değil, bir yaralanma olur o bölgeyi dikersiniz, atele alırsınız, o belirli bir süreçte düzelir ama fosfor bombasının etkileri öyle değil, maalesef bu kişilerde çok uzun yıllar boyunca devam edecek. Aynı Japonya'da radyasyondan etkilenen kişiler yıllarca bu sıkıntıları çekti, onun gibi" dedi.

Bu haber toplam 1968 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim