Bugün 29 Nisan 2024 Pazartesi
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2439.282
    %0.00
  • Dolar
    32.4246
    %0.00
  • Euro
    34.6533
    %0.00

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Dondurma ve Tuz

28 Aralık 2020 Pazartesi 13:18

 Antalya da bir ilki gerçekleştiren ekibin içerisinde olarak bugün de önem verdiğimiz bir konudan bahsedeceğim.Sağolsun Antalyamızı ve Akdeniz Üniversitesini ön plana çıkaran Pastacılık ve ekmekçilik bölümünün açılması sırasında şahsen destek veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu sayesinde bölgemizdeki bir yüksekokul başka illerde olmayan bir bölüme kavuşmuştu.bu bölümün açılması sırasında özellikle danışman ekipleri ile de sürekli iletişim halinde idim. Kendileri özel bir gayret ile takip ettiler.Böylece Kemer ilçesinde bulunan Göynük Mutfak Sanatları Meslek yüksekokulu bölümüne açılan Pastacılık ve ekmekçilik bölümü yaklaşık olarak bu sene 40 öğrenci ile başladı.Üç tane arkadaşımız için de istihdam alanı oluştu akademik anlamda. Sadece bu kadar değil ayrıca tüm üniversitelerin gastronomi alanında oluşan yeni kadrolar demek bunlar. Detayları daha sonra da vermeye devam ederiz.

   Dondurma ve tuz başlığı ne anlama geliyor.Gelin onu inceleyelim.Benim de çok bilmediğim ama öğrenince şaşırdığım birşey.dondurma ve tuz ayrılmaz bir ikilidir. bu cümleyi okuyunca bende çok şaşırdım. Meğer Berat Çokal'ın da belirttiği gibi elektrikli dondurucular olmadan dondurmanın yapıldığı zamanlarda dağlardan toplanan buzlarla doğrudan dondurma yapmak mümkün değildir.Gerçek dondurmaya ulaşmak için tuz gerekliymiş.türkiye de dondurma yapımının başlangıcı hakkında kesin bir bilgi olmamakla beraber, 1900 lü yılların başında önce İstanbul daha sonra tüm ülkeye yayıldığı düşünülmektedir. 

 buzdolaplarının henüz yaygın olmadığı o yıllarda dondurmayı dondurma yapan tuzmuş. Tuzun dondurma makineleri işleyişinde kritik önemi varmış. İç içe geçmiş ahşap ve metal kapların arasına buz doldurulurmuş. kolla çalışan makineye doldurulan buza bol miktarda tuz eklenirmiş. Tuz doğru oranlarda eklendiğinde suyun donma sıcaklığını eksi yirmi dereceye kadar düşürür. tuzun bu özelliği kışın zaten özellikle İç anadolu ve doğu anadolu gibi bölgelerin haberlerinde karayolları tuzlama çalışması diye paylaşılır.

 Çözülmekte olan tuz, bir yandan buzları eritirken bir yandan da çektiği enerjiyle toplan sıcaklığı düşürdüğünü de öğrendik. Dıştaki ahşap kova yalıtım sağlarken içindeki dondurma karışımının olduğu metal kap iletkenliği ile ısının içeriden çekilmesini sağlıyor. Kolla sürekli karıştırırsak hem dondurmanın aniden buza dönüşmesi engellenir, hem de ara katmandaki buzla tuz sürekli karıştırılmış olur. dondurma yavaş yavaş donarak dilde eriyen kremamsı kıvamı alır. Bilgilerin çoğunu Berat Çokal paylaştı bende size aktarmak istedim.

 

Bu yazı toplam 1572 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim