Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Döşemealtı'nın Suyu Döşemealtı'nda Kalacak

15 Ekim 2022 Cumartesi 00:38
Antalya'nın yeni yaşam alanı Döşemealtı ve aslında Döşemealtı büyük bir ovanın genel adı. Tarihi Roma yolu Kovanlık köyünde ve bu yüzden yöreye Döşemealtı denir. Yazılarımızda Döşemealtı ilçesine pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Çünkü benim aslımın neslimin olduğu yer. Hafta içinde Kovanlık Köyü Muhtarı Nazım Doğan ve Kovanlık Köyü Sulama Kooperatifi Başkanı Serkan Çoban köyde bir toplantı yapıyorlar. Önce tüm köy muhtarlarını topluyorlar. Sonrasında da Çarşamba günü su ile ilgili eylem yapılmasına karar veriliyor. Dersim olması sebebi ile ben katılamadım.
 
Öncelikle şunu da belirteyeyim. Zaten yerliler olarak Karadon dediğimiz Selimiye de bizim çokta içimize sinmeyen bir Aksa Jeneratör fabrikası var. Su kaynakları üzerine kurulması içimize sinmemişti. Şimdi de Kovanlık Sulama Koop. Başkanı Serkan Çoban'ın "Asat suyumuzu götürmek istiyor. Seçim öncesi Muhittin Böcek bize Döşemealtı'nın suyu Döşemealtında Kalacak sözü vardı. Ama su için ihale yapılmış. Antalya Büyükşehir de yetkililerle görüşme talebimiz karşılanmıyor" dedi.
 
O gün dersim olması nedeni ile katılamadığım eyleme Döşemealtı İlçesi’ne bağlı 32 mahalle muhtarı, kooperatif başkanları, bölgedeki köylüler, Kovanlık girişinde traktörlerle ve araçlarla katıldı. Kovanlıklılar başta olmak üzere hemşehrilerim bölgelerindeki yeraltı su kaynaklarının başka yere içme suyu olarak götürülmesini protesto etti.
 
Köylüler ellerinde taşıdıkları ‘Götürdüğün Su Öldürdüğün Tarıma Değer mi?’, ‘Döşemealtı Çöl Olmasın!’, ‘Suyuma Dokunma!’, ‘Yarının Suyunu Bugünden Koru!’, ‘Köylü Milletin Efendisidir. M.K. Atatürk’dövizlerinin yanısıra ‘Döşemealtı’nın Suyu Döşemealtı’nda Kalacak’ afişi astılar. Basın açıklaması yapan köylüler, Antalya Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ASAT) Döşemealtı İlçesi’ne bağlı köylerden 36 adet sondaj kuyusu ile Kırkgöz yeraltı su kaynağının içme suyu olarak Antalya’ya götürülmesine tepki gösterdi. İlçeye bağlı 32 köy muhtarı adına basın açıklamasını okuyan Kovanlık Mahallesi Muhtarı Nazım Dohan, Döşemealtı suyunun başka yere verilmemesi için mücadelelerinin süreceğini belirtti. Kırkgöz su kaynaklarının beslendiği alanlarla ilgili bilgi veren Muhtar Dohan, “Burdur’un tamamına yakını ve Isparta’nın bir bölümüdür, buralara yağan karların eriyerek Çubuk boğazından dağların altından yer altı suyuyla Kırgöz kaynağını oluşturur ardandan Düden ve Kurşunlu Şelalelerine kadar uzanır. Kırkgöz su kaynakları ise Kovanlık, Karaveliler, Ahırtaş, Kızıllı, Killik, Camili, Ilıca, Ekşili ve göleti, Dereli, Karataş, Aşağıoba, Kevşirler, Selimiye, Bıyıklı, Kırkgöz, Kömürcüler, Yağca, Çığlık, Yukarıkaraman, Nebiler, Yeniköy, Yeşilbayır, Kepez ve elektrik santrali, Duraliler ve pompası Bahtılı, Ahatlı, Çakırlar, diğer taraftan Çıplaklı, Başköy, Odabaşı, Duacı, Düden kaynakları ve şelalesi, Kalabatlı, Topallı, Asikaraman, Kurşunlu ve şelalesini beslemektedir” ifadelerini kullandı.
 
“Tahribatı Büyük Olacak!” “Bu geniş havada yaşayan yerli halkın kendi sondaj kuyuları tamamen kuruyacak çünkü bu kuyuların derinliği azami 50 metredir” diyen Dohan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Aksa Enerji, 150 metre derinliğinde saniyede bin 500 litre su almaktadır. ASAT ise takriben 120 metre derinliğinde açıkları sondaj kuyuları, bu nedenle o bölgede büyük ve küçükbaş hayvancılığı bitirecek, tarımımda içinde olan mısır, buğday, arpa, yulaf, yonca ekimi yok olacak, narenciyede nar, portakal, elma, armut, avokado ve en önemlisi oksijen kaynağı zeytin bitecek.” “Tarihi Dokuya ve Doğal Güzelliklere Zarar Verecek!” Dohan, tarihi dokuya vereceği zarara ilişkin şunları kaydetti: “İpekyolu üzerinde bulunan Döşemeağzı Kovanlık Barajı’nda bulunan Roma İmparatorluğu’ndan kalma, o dönemin Askeri Garnizon Komutuna Maximilyanus’un açtırdığı tarihi kuyular ve Kırkgözhan’a ve Kırgöz’ün kurumasına, Düden Çayı ve Şelalesi’ne, Kurşunlu Şelalesi’ne zarar vererek doğal dokuyu bozacaktır.” Muhtar Dohan, konuya ilişkin, Döşemealtı İlçe Belediye Başkanı Turgay Genç’le, ASAT Genel Müdürü, DSİ 13. Bölge Müdürü, Antalya Organize Sanayi Bölgesi, Antalya Milletvekillerinden bazılarıyla görüşmeler yaptıklarını ve bir netice alamadıkları için mücadelelerine sonuna kadar devam etme kararı aldıklarını söyledi. “Kırkgöz-Düden-Kurşunlu Şelalelerini ve 32 Köyü Kurutacaklar!” DSİ’den emekli hidrolog Fethi Yıldız ise “Dünyada ve ülkemizde su kıtlığının olduğu malum. Burada 32 köyün yaşam kaynağı olan su çok önemli. Hayvancılık, tarım, sebze, meyve ve zeytincilik yok olacak. Yeraltındaki su rezervinin miktarı bilinmiyor. Bu rezervler karla beslenir. Karda yağmıyor ne olacak, su bitecek. Şu anda aylık ve yıllık ortalama debiler sürekli düşmektedir. Bu nedenle suyun yetmediği gibi kuruyacağı nettir. Bununla birlikte Kırkgöz-Düden-Kurşunlu şelaleleri ve 32 köy kuruyacaktır. Çanaktaki su biterse ötekine geçecekler, daha çabuk kurutacaklar” diye konuştu.
 
Kovanlık köyü her zaman misafirperverdir. Ben onların basına yansıyan açıklamalarını sizinle paylaşıyorum. Merak etmeyin sorunu yerinde dinlemek isteyen herkesi köyde misafir ederiz.
Bu yazı toplam 2168 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim