Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya10 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2246.262
    %0.08
  • Dolar
    32.331
    %0.09
  • Euro
    35.1881
    %-0.04
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Hamilelik Öncesi Folik Asit Kullanımı Beyin Omurilik Anomalilerini Engelleyebilir
25 Eylül 2022 Pazar 12:03

Hamilelik Öncesi Folik Asit Kullanımı Beyin Omurilik Anomalilerini Engelleyebilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, yapılan araştırmaların folik asit kullanımına hamilelikten önce başlanılması durumunda...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Selahattin Kumru, yapılan araştırmaların folik asit kullanımına hamilelikten önce başlanılması durumunda bebeklerde oluşabilecek bazı anomalileri önleyebildiğinin ortaya çıktığını söyledi.

Folik asidin DNA yapısındaki nükleik asitlerin yapımında ve kan hücrelerinin yapımı ve çoğalmasında etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Selahattin Kumru, bebeğin vücudunda ilk gelişen sistemlerden birinin sinir sistemi olduğunu ve folik asidin özellikle beyin omurilik sisteminin gelişiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı. Hamilelik döneminde folik asitten yetersiz beslenen gebelerin bebeklerinde sinir tüp bozukluğu (nöral tüp defekti) hastalığı olan spina bifida görülmesinin daha yüksek olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kumru, "Spina bifida, beyin ve omuriliği oluşturacak olan tüpün embriyonunun gelişimi sırasında düzgün kapanamaması sonucu meydana gelir" dedi.

Kumru konuşmasına şöyle devam etti:

"Nöral tüpün düzgün kapanamaması, yani nöral tüp defektleri durumunda defektin (omuriliğin açık bölgesi) olduğu bölgeden başlamak üzere sinir iletilerinde sorunlar gelişmekte, bu bebekler doğduktan sonra yürüme, koşma, idrar ve gaita kontrolü gibi durumlarda yetersizlikler yaşamakta, ayrıca beyin omurilik sıvısının dolaşımında ortaya çıkan sorunlar nedeniyle kafa içlerinde sıvı birikmekte (hidrosefali) ve bu durum da doğduktan sonra ilave cerrahi işlemleri zorunlu hale getirmektedir. Embriyonun nöral tüpünün kapanması hamileliğin ilk dönemlerinde gerçekleşir. Yapılan araştırmalar artık bunların tamamının olmasa da önemli bir kısmının önlenmesinin mümkün olduğunu göstermektedir."

"Gebe kaldıktan sonra kullanmak bazı gecikmelere sebep olabilir"

Folik asit kullanımına gebe kalmadan 2-3 ay önce başlanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Kumru, "Gebeliğin ilk 12 haftası boyunca sürdürülmelidir. Günlük 400 mikrogram (0.4 mg) folik asit alımı yeterlidir. Gebelikten 3 ay önce kullanılmayla başlanılırsa ve gebeliğin 12. haftasına kadar aynı şekilde devam edilirse beyin omurilik sistemindeki açıklıkları yüzde 50 oranında azalttığı ortaya konulmuştur. Gebe kaldıktan sonra kullanımının bu hastalıkların önlenmesi noktasında gecikmelere sebep olabilir" dedi.

"Mutlaka folik asit kullanmalarını tavsiye ediyoruz"

Anne adaylarına seslenerek bu konuda dikkat etmeleri gerektiğini ve özellikle planlı gebeliklerde önden kullanımının yararlarına değinen Prof. Dr. Selahattin Kumru, "Folik asit kullanımının ilk 4 haftada bebeğimizin beyin ve omurilik gelişimi tamamlandığı için bu süreçte yeterli düzeydeki folik asit kullanımı beyin ve omurilik gelişimindeki birtakım kusurları, anomalileri engellemektedir. O yüzden gebelik planlayan anne adaylarına da mutlaka folik asit kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Gebelik oluştuğu takdirde de yine ilk 12 hafta içinde folik asit kullanımına devam ediyoruz" dedi.

Prof. Dr. Kumru, folik asit takviyesi ile beyin omurilik defektlerinin azaltılmasının mümkün olduğunun anlaşılmasından sonra dünyadaki ülkelerin sulara ve günlük tüketilen gıdalara folik asit eklenerek ilaca gerek kalmadan günlük beslenme sırasında folik asit takviyesinin de gerçekleştirilmesi üzerinde çalışıldığını belirterek, bu amaçla önce Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'da unlu mamullere folik asit takviyesi gerçekleştirildiğini, sonradan bunun su ve pirinç gibi gıdalara folik asit eklenmesi ile yaygınlaştırıldığını ve günümüzde dünyada 50'den fazla ülkede günlük tüketilen gıdalara folik asit takviyesi yapıldığını söyledi.

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 2854 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim