Bugün 19 Mart 2024 Salı
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2233.211
    %-0.50
  • Dolar
    32.3346
    %0.08
  • Euro
    35.1091
    %-0.21
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kalp Hastalıklarında Risk Faktörlerine Dikkat Etmek Hayat Kurtarıyor
28 Eylül 2022 Çarşamba 10:43

Kalp Hastalıklarında Risk Faktörlerine Dikkat Etmek Hayat Kurtarıyor

Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, "Genetik etkenler, yaş ve cinsiyet haricinde kalp damar hastalıkları için risk oluşturan...

Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, "Genetik etkenler, yaş ve cinsiyet haricinde kalp damar hastalıkları için risk oluşturan faktörler düzelterek ölümleri azaltmak mümkün" dedi.

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kalp damar hastalıkları, dünyada tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Bu nedenle çok küçük yaşlardan ileri yaşlara kadar bütün yaş gruplarında ve her iki cinsiyette de görülebilen kalp hastalıkları konusunda gerekli koruyucu önlemleri çocukluk döneminden itibaren almak gerekiyor.

Tüm dünyada yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıklarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak için her yıl 29 Eylül tarihinde "Dünya Kalp Günü" olarak çeşitli etkinlikler gerçekleştiriliyor.

Medline Adana Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Tuna Katırcıbaşı, "Kalp damar hastalıkları kısaca, vücudumuzdaki istisnasız tüm organlara kan götüren yapılar olan damarların daralması, tıkanması veya kireçlenmesi sonucu ortaya çıkan sorunlardır" diyen Prof. Dr. Katırcıbaşı, Kalp ve damar hastalıkları ile mücadelede en önemli adım hastalıktan korunmaktır. Hastalık, bir takım risk faktörlerinin varlığında daha erken yaşta ortaya çıkmakta ve daha hızlı ilerlemektedir" dedi.

Kalp sağlığını olumsuz etkileyen risk faktörlerinin değiştirilebilenler ve değiştirilemeyenler olmak üzere 2 gruba ayrıldığını söyleyen Prof. Dr. Katırcıbaşı, bunları şöyle açıkladı:

"Yaş, cinsiyet ve aile öyküsü değiştirilemeyen risk faktörleri arasında yer alıyor. Yüksek LDL kolesterolü, yüksek kan basıncı, sigara tüketimi, şeker hastalığı, obezite, alkol kullanımı, hareketsiz yaşam tarzı ve stres ile depresyon ise değiştirilebilir risk faktörleri arasında yer alıyor."

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 2990 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim