- IMKB
% - Altın
6593.04
%0 - Dolar
49.7289
%0 - Euro
55.7169
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 12:38 - ANTALYA’DA YOL VE KALDIRIM İŞGALLERİNE MÜDAHALE
- 12:33 - ALANYA’DA YAZDAN KALMA GÜN: EKİM AYI SONUNDA DENİZ KEYFİ YAŞANIYOR
- 12:28 - 40 YILDIR BİBERLERİNİ BEBEK GİBİ BÜYÜTÜYOR, İLK HASADI BEKLİYOR
- 12:22 - ALTIN PORTAKAL'IN UNUTULMAZLARI
- 12:18 - UZMANINDAN KADINLARA MEME KANSERİNDE ‘ZAMAN’ UYARISI
- 12:18 - ANDIRIN’DA DOĞA BİLİNCİNE EĞİTİM DESTEĞİ: LİSELER ARASI ÇEVRE YARIŞMASIYLA GELECEĞE YEŞİL ADIM
- 11:59 - ANTALYA'DA ZEYTİNDE 'VAR YILI'
- 11:48 - CORENDON TENNİS WEEK 2026, ULUSLARARASI TENİS DÜNYASINI KEMER’DE BULUŞTURDU
- 11:38 - MURATPAŞA’NIN SULTANLARI, MANAVGAT KARŞISINDA
- 11:28 - ALTIN PORTAKAL KORTEJİ’NDE YILDIZLAR GEÇİDİ YAŞANACAK
- 11:28 - MERSİN’DE 40 KİŞİNİN TAHLİYE EDİLDİĞİ BİNADAKİ ÇÖKMENİN NEDENİ BELLİ OLDU
- 11:28 - KEPEZ’DE YATAĞA BAĞIMLI YAŞLI KADINA DESTEK ELİ UZATILDI
- 11:23 - BEŞİKCİ: "BASIN, YÖNETİCİLERİN HATAYA DÜŞMESİNİ ENGELLEYEN EN ÖNEMLİ GÜÇLERDEN BİRİ"
- 11:03 - TARSUS BELEDİYESİNİN 2027 BÜTÇESİ OY BİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ
- 10:48 - ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİNDE AİLELERE GÜVENLİ İNTERNET EĞİTİMİ
BİHTER GÖRDÜ / KONUK YAZAR


KONTRBASLA SAHNEDE DOLU DOLU 34 YIL
“Mayıs ayların gülüdür,
Taze bir çiçek dalıdır,
İçerim ateş doludur,
Mayıs’ta gönlüm delidir…
Göklere karşı yatılır,
Dertlerimiz unutulur,
Eski sevgiler atılır,
Mayıs’ta gönlüm delidir.
Uzakta kuşlar seslenir,
Gönlüm genişler beslenir,
Yaşamaya heveslenir,
Mayıs’ta gönlüm delidir.”
Evet benimde Mayıs’ta gönlüm delidir. Sevgili Sabahattin Ali dizeleriyle selam size sevgili okur. Güzelim Nisan ayını biraz sevimsiz bitirdim. Yokluğumu hissedenler için söyleyeyim. Geçen hafta mahallemizde yaşanan elektrik şebekelerinin yenilenmesi çalışmalarından ben de nasibimi aldım. Laptopum çöktü. Yüklü bir fatura çıkardı.
Yetkili servis bunun kullanıcı hatası olmadığını, garanti süresi dolmasa da garanti kapsamına girmeyen bir durum olduğunu, şehrinizdeki elektrik kurumuna başvurup oldukça yüklü tamir ücretini geri alabileceğimi söyledi.
İyi de ödeme sorununu da geçtim de kime nasıl güveneceğimi şaşırdım. Çünkü bizim bu memlekette yetkili servislerden çektiğimizi bir Allah bir biz biliriz. SEDAŞ’a başvurumu yaptım, inceleme sonucunu bekliyorum.
Diğer taraftan cep telefonum gitti gidiyor. Sürekli suni teneffüs yaptırarak onu hayata döndürmeye çalışıyorum. Sizin anlayacağınız gergin bir hafta geçirdim. Çünkü laptop ve cep telefonu benim uzvum gibi olmuş. Tabiki biliyorum dünyanın sonu değil ama sanırım ciddi ekran bağımlılığı bu yaşadığımız. İşte bu gerginlik ondan diye fark edip, ooo bitter neler neler geçmedi ki bu da geçer diyip, işte geldim huzurlarınızdayım.
Değerli laptopunu benimle paylaşan canım ahretliğime adıyorum bu yazımı. Neyse canım çok da duygusala bağlamamak lazım. Gelelim bugünkü konumuza. Takip edenler benim Devlet Tiyatroları sevgimi bilirler. Çünkü, 10 yaşındayken şehrimize yapılan “Kültür Sarayı” namıdiğer Orhan Asena Sahnesi benim evim olmuştu. Hala aynı hisle devlet tiyatrolarını takip ederim.
Meşhur Koku romanı ile kendisine hayran olduğum çağdaş Alman yazar Patrick Süskind tarafından 1980 yılında kaleme alınan Kontrabas oyununun bu yıl 34. yılında sahnelerde olduğunu görünce heyecanlandım. Hemen bir bilet aldım.
Hale Kuntay’ın çevirdiği, Metin Belgin'in hem yönetip hem oynadığı tek kişilik oyun, bir orkestrada Kontrabas çalan bir devlet memurunun hikayesi. Zaman zaman politik göndermeler, müziğe dair tespitler, cinselliğe ve hayata dair dedikodularla dolu keyifli bir 60 dakika geçireceksiniz. Tavsiye ederim.
"Gönüllü olarak başlamış değilim. Daha çok, bakire bir kızın çocuğu olması gibi, rastlantıdan. Esasen, kontrbas çalmaya gönüllü başlayana da rastlanmamıştır. Kullanışlı bir çalgı değildir ki kontrabas, çalgıdan çok insan yaşamına engeldir.
Taşıyamazsınız, sürüklemeniz gerekir, bir düşerse parçalanır. Arabaya ancak ön sağ koltuğu sökerseniz sığar. O zaman da doldurmuş olur zaten arabayı. Evde hep etrafından dolaşmak zorunda kalırsınız. Öyle… Öyle salak salak durur ortada…
Misafiriniz varsa hiç durmaz, hemen ön plana çıkar. Artık herkes ondan başka bir şeyden söz etmez olur. Hele bir de sevdiğiniz biriyle birlikte olmak isterseniz, tam bir fiyaskoyla sonuçlanır bu isteğiniz. Sürekli denetler sizi. Eğlenirmiş gibidir sevişmenizle.”
Yukarıdaki ifadelerden de anlaşılacağı üzere, oyun şikayetçi ama kontrabasına da aşkla bağlı bir sanatçıyı anlatıyor. Metin Belgin’in izole bir evde yaşadığını anlattığı kısım oyunun en etkileyici anlarından biriydi bence yaşamanız lazım.
İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye koyulan, Metin Belgin’in rolünde devleştiği tek kişilik, tek perdelik oyun bir harikaydı. Sahne tasarımını çok beğendim, buzdolabının içinde sadece içki şişelerinin olması, yerlerdeki nota sayfaları, kontrabasın yani hikayenin öznesinin sahnenin ortasında durması, o dağınıklık ve berduşluk, ayna bile dinleyeceğimiz hikayenin sessiz sedasız habercisiydi.
Aslında Kontrabasın yalnızlığını, mutsuzluğunu, platonik aşkını dinlerken kendimizle yüzleşiyoruz. Bir kontrabasçının kendi hayatına dair yakarışlarında ve ara ara size yönlendirdiği sorularla zaman içinde adeta kayboluyorsunuz. Hayat duruyor:
"Hiç ünlü kadın besteci tanıyor musunuz? Mozart gibi, Brahms gibi mesela?" Tanıyor muyuz acaba sevgili okur ne dersiniz? Tanımıyorsak neden tanımıyoruz acaba siz düşünedurun ben anlatmaya devam edeyim.
Hayatından memnun olmayan bu adamın beni en etkileyen sözleri ise şöyle;
"Bugünün seyircisi, daha fazla alkışlamazsa cezalandırılmış gibi hissediyor kendini. Şefe de alkışlar sunulur. Şef, konsermaysterin en az iki kere elini sıkar, bazen bütün orkestra ayağa kalkar. Kontrabasçılar olarak doğru dürüst ayağa bile kalkamayız, çünkü zaten ayakta sayılırız. Sözlerimi bağışlayın ama biz kontrabasçılar boktan muamele görüyoruz."
Diğer yandan kontrabasçı oyun sırasında Wagner'den çaldığı bir uvertürden bahsederek dinleyişi sırasında üstüne bir köpek balığının geliyormuş hissiyatını yaşadığını söylüyor. Ben de oyundan sonra o uvertürü açıyorum ve artık ben de her dinlediğimde o hissiyatla karşı karşıya kalıyorum.
Velhasıl kelam anı yaşamanız şart. Metin Belgin'i sahnede görmek bir keyif.
Devlet tiyatrolarında in-yer-face denemeleri yapmak, sahnede bira içmek, seks ve hükümet hakkında konuşabilmek, bir devlet memuru için oldukça iddialı hareketler.
İn-yer-face tiyatrosu da ne olaki diyenler varsa hemen söyleyeyim: 1990’ların bir akımı. Saf hayvani duygularla, seyircinin içgüdüsel duygularını kullanarak mesaj veren bir sanat olarak icra ediliyor. Görmeniz, hissetmeniz lazım. Kelimeler kifayetsiz.
Metin o kadar çarpıcı ve sağlam ki, sanki Alman yazar karşınıza geçmiş sizi sizden utandırıyor gibi hissediyorsunuz. Müziğin en köklü enstrümanlarından Kontrabas'ı merkeze alarak insan hayatından bir kesit sunan Süskind, aşkla nefreti, kalabalıkla yalnızlığı ve daha pek çok tezat duygu durumunu bir arada yoğuruyor ve ortaya tam bir şaheser çıkıyor.
Oyun bittiğinde suratınızda allak bullak bir ifadeyle koltuktan kalkmak istemiyorsunuz. Kendinizle ilgili de pek çok sorgulamaya gebe kalıyorsunuz, benden uyarması.
SOKAKLAR KONUŞUYORGÖZDE SARI
MAVİ SESRAZİYE GÖK AKTAŞ
BAŞARIYA KOŞANLARALYA ŞAHİN
BIRAKALIM ARTIK ŞU KOLTUKLARIAHMET DİKİCİ
23 EKİM… VAN’IN YARASI, HEPİMİZİN YÜREĞİNDE!OYA BOYSAN
ANTALYA'NIN GURURU, TÜRKİYE'NİN SANAYİ GÜCÜ: YÖRÜKOĞLUSÜLEYMAN EKİN
İSTANBUL’DA BALIK KÜLTÜRÜTALİP BAYRAM
HAZMEDEMİYORSAN, SODA İÇECEKSİN!..VEDAT GÜRHAN
ŞAİRİN ÖLÜMÜ VE SONRASI-7GAZANFER ERYÜKSEL
LAİK EĞİTİM, ÇOCUĞUN ÖZERKLİĞİ VE DİNÎ SİMGELERMUHARREM YELLİCE
AKDENİZ’DE JEOPOLİTİK ŞOK: MAVİ VATAN’DA TARİHİ TESCİL!İZZET ÜNLÜ
BİR GÜN ANLAYACAKSINIZ: KENDİNİZE AYIRDIĞINIZ ZAMAN DA HAYATTIRMELTEM YUVARLAK
DOĞANIN DİLİNİ NEDEN ANLAMAK İSTEMİYORUZ?AHMET İLBARS
KALEMŞÖRLERİN MANİPÜLASYONUNA DİKKAT!!!ALİ İHSAN DİLMEN
TAZİYE OYUNLARI İSLAM TOPLUMLARINDA ESKİ BİR GELENEKBİHTER GÖRDÜ
İNDİRİM ALGISINA DEĞİL, GERÇEK FİYATA BAKIN!AV İBRAHİM GÜLLÜ
TUNUS’TAN DÜN DÖNDÜMMERAL KILINÇ
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-10NİZAMETTİN ŞEN
EKOLOJİK ANAYASA: HENÜZ DOĞMAMIŞ ÇOCUKLARIN DA BU ÜLKEDE HAKKI VARCEM ARÜV
BİRAZ DA İYİ ŞEYLER İZLEMEK İSTİYORUZŞAFAK ÇELİK
BAZI İNSANLAR İŞ YAPAR, BAZILARI YOL AÇARERDOĞAN KAHYA
'DÜŞMAN YOLLARI KESTİ'BEKİR BÜLENT ÖZSOY
GALİBİYET ALDATMASIN!KAHRAMAN KÖKTÜRK
ÖĞRENİLMİŞ ÇARESİZLİKPROF DR RAMAZAN DEMİR
ALTIN PORTAKAL'IN UNUTULMAZLARI
'1915' DAMGALI ASKERİ SEDYEYİ TARİHE EMANET ETTİ
DÖŞEMEALTI HALILARININ HİKAYESİ CUMHURİYET MEYDANI'NDA
ÖZDEMİR'DEN ALTINTAŞ AÇIKLAMASI
XIX. VERONA AVRASYA EKONOMİK FORUMU İSTANBUL’DA DÜZENLENİYOR
SELİN YARATTIĞI OLUMSUZLUKLAR GİDERİLMEYE ÇALIŞILIYOR
EYLÜL'DE ANTALYA HAVALİMANI'NDA 5 MİLYON YOLCUYA HİZMET VERİLDİ
BERKAY BAHAR'DAN 'ATSO PAZAR' YAKLAŞIMI
Erbaş, Hacı Bayram Veli Camii’nde teravih namazı kıldırdı
Otomobilin yan yattığı kaza anı kameraya yansıdı
Samsun'da trafik kazası: 3 yaralı
ABD'de düzenlenen yarışmada dünya 2.'si oldu
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8

- BAKAN IŞIKHAN: 18 BİN 441 ÖĞRENCİMİZE TOPLAM 609 MİLYON LİRA ÖDENECEK
- ÇUKUROVA BELEDİYESİ SORUŞTURMASINDA MEVCUT BAŞKAN EMRAH KOZAY DAHİL 34 ŞÜPHELİ TUTUKLANDI
- MESEM OKULLARINA YÖNELİK ’DOLANDIRICILIK VE RÜŞVET’ OPERASYONU: 22 TUTUKLAMA
- PAYAS İLÇE JANDARMA KOMUTANLIĞI BİNASINDA SONA YAKLAŞILDI
- DÖRTYOL’DA İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 3 YARALI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
