- IMKB
% - Altın
6784.82
%0.72 - Dolar
47.8957
%-0.03 - Euro
55.4725
%-0.03
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 20:01 - PLASTİK ATIKLAR İÇİN ORTAK AKIL ÇALIŞTAYI
- 19:06 - İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI'NDAN DEPREM UYARISI
- 18:49 - JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ'NDEN 17 AĞUSTOS UYARISI
- 16:58 - ALANYA’DA GÖK GÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK ETKİLİ OLDU
- 16:47 - TUNCER: "17 AĞUSTOS'U UNUTMADIK, UNUTMAYACAĞIZ"
- 16:43 - ALANYA’DA PARK HALİNDEKİ TUR OTOBÜSÜNÜN MOTOR BÖLÜMÜ ALEV ALDI
- 16:43 - YUMURTALIK’DA KUR’AN KURSUNU TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLERE HEDİYE
- 16:43 - MANAVGAT’TA ÇOCUKLAR KENDİ KARİKATÜRLERİNİ ÇİZDİ
- 16:43 - ALANYA’DA EŞİNİ VE KAYINVALİDESİNİ BIÇAKLADIKTAN SONRA İNTİHAR GİRİŞİMİNİ CANLI YAYINLAYAN ŞAHIS TUTUKLANDI
- 16:28 - ISPARTA’DA İKİ ARAÇ ÇARPIŞTI: 5 YARALI
- 16:23 - MANAVGAT’TA İKİ OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 1 YARALI
- 16:23 - ALANYA’DA BALKONDAN DÜŞEN YAŞLI KADIN HAYATINI KAYBETTİ
- 16:23 - ANTALYA HAVALİMANI'NDA GECE YARISI BAGAJ ÇİLESİ
- 16:11 - ANTALYA, MAVİ BAYRAKTA DÜNYA BİRİNCİSİ
- 15:58 - EŞİNİ VE OĞLUNU ÖLDÜREN SANIĞA VERİLEN 2 KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET HAPİS CEZASI ONANDI
KAHRAMAN KÖKTÜRK / KONUK YAZAR


Kürşad Ayaklanması
Kürşad Ayaklanması eski Türk tarihine bir nebze ilgili olan herkesin duymuş olduğu bir olaydır. Fakat eksik bilgilerle anlatılması sebebiyle birçok yanlışa düşülmüştür. Hatta bu yanlışlar lise tarih kitaplarına bile sirayet etmiştir.Olayın gerçekleştiği tarihte Göktürk Hanedanlığı Çin'in esareti altında bulunmaktaydı.
Çin'in yıllarca uyguladığı politika sonucunda Doğu ve Batı Göktürkleri evvela birbirinden ayrıştırılmış, ardından da mağlubiyete uğratılarak esaret altına alınmıştı.630'lu yıllarda başlayarak 680'li yıllara kadar sürecek olan 50 yıllık esaret sürecine girilmişti.
Göktürk halkı Çin'in çeşitli bölgelerine yerleştirilerek kontrol altına alınmak istendi.Bazı soylular ve iyi askerler ise çeşitli rütbelerle Çin'in emri altına alınmıştı. Kürşad olarak anılacak olan Chie-shih-shuai da işte bu askerlerden birisiydi.İstihdam edilen bu adamların zamanla Türklük bilincinden uzaklaşarak Çinlileşecekleri düşünülüyordu. Fakat evdeki hesap çarşıya uymayacaktı.Göktürklerin büyük bir kısmı asla benliklerini kaybetmediler.
Hatta Türklük bilincini yitirmedikleri gibi esaret altına düştükleri ilk günden beri daima bağımsızlık planları içerisine girdiler. İşte bu zeminde 639 yılında bağımsızlık alevinin ilk kıvılcımları ateşlenecektir.Peki nereden çıktı bu Kürşad ismi?
Olayın ana karakterinin adı Çin kaynaklarında Chie-shih-shuai olarak geçmektedir. Zira Hüseyin Nihal Atsız, Bozkurtlar adlı romanı için bu karaktere Türkçe bir isim aramış ve Kürşad namını uygun bulmuştur.
Hikayenin romanda anlatıldığı günden beri Chie-shih-shuai Kürşad olarak hafızalara kazınmış ve bu tarihi şahsiyetin gerçek adı, bilhassa telaffuzunun da akılda kalması zor olduğu için, unutulmuştur. Olayın adı da o gün bugündür Kürşad Ayaklanması olarak kalmıştır.Chie-shih-shuai 629 yılında abisi T'uli Kağan ile Çin topraklarına gelmişti.
Abisi Göktürkler'in yıkılışını görerek önceden Çin'e teslim olmuştu. Bu sebeple olsa gerek Chie-shih-shuai ile abisi görüş ayrılığı içerisindeydiler.Bunun yanı sıra Chie-shih-shuai rütbesini birkaç yıl içerisinde yükselterek Çin'de saray muhafızlarının generali olmuştu.Uzun süreden beri bağımsızlık hareketini başlatacak ihtilalin planları yapılıyordu.
Chie-shih-shuai 40 kadar eski Göktürk beyleri ile birlik olduğu gibi abisi T'uli Kağan'ın oğlu Ho-lo-hu'yu da kendi safına çekmişti.Plana göre saraydan çıkıp dolaştığı sırada Prens Li Chih kaçırılacak ve onun vasıtasıyla saraya girilecekti. Daha sonra İmparator T'ai-tsung esir alınacaktı. Her şey yolunda giderse Ho-lo-hu Kağan yapılacak ve Göktürk Hanedanı yeniden tesis edilecekti.
Chie-shih-shuai ve 40 kadar adam Çin sarayının etrafında prensi beklemeye koyuldular.
Fakat tam o sırada hiç beklenmedik bir şey oldu. Muazzam bir fırtına patladı ve yağmur başladı.Havanın bozması sebebiyle Prens Li Chih saraydan çıkmadı. Ancak ihtilal ertelenemezdi, zira bu gizli planın açığa çıkma tehlikesi vardı. Chie-shih-shuai kararını verdi, saraya hücum edilip imparator kaçırılacaktı.Bu saatten sonra Çin sarayı tam bir savaş meydanına döndü.
Chie-shih-shuai ve takipçileri saray muhafızlarıyla teker teker çarpışıyorlardı. Öyle ki dört savunma hattını da başarıyla geçtiler.Çin imparatorunu ele geçirmeye çok az kalmıştı ki General Sun Wu-k'ai aniden saraya hücum etti.
Chie-shih-shuai ve adamlarının bu kuvvetler karşısında durması imkansızdıAhırda buldukları atlara binip Ötüken'e doğru dört nala koştular. Wei Irmağı kıyısındaki devriyelerle karşı karşıya geldiler. Çoğu burada yaşamını kaybetti, kaçmaya çalışırken, suları hayli yükselmiş olan ırmakta boğulanlar da oldu.Netice itibarıyla bu olay Türk tarihinde esarete karşı verilen ilk bağımsızlık mücadelesiydi.
Ayrıca bu ayaklanma Türklerin hiçbir zaman esaret altında kalamayacağının da bir göstergesiydi.Chie-shih-shuai ve 40 kadar adamı bağımsızlık mücadelesinde yaşamlarını kaybettiler. Onların icraatları, 'ya istiklal ya ölüm' sözünün Türk tarihinde daima mevcut olduğunun da mühim bir göstergesidir.
NE YAPMALI, NASIL YAPMALI?EŞREF URAL
BEDENSİZ AKILDAN KORKUYORUZ; PEKİ YA AKILSIZ BEDENLERDEN?BAHAR UYSAL HAMALOĞLU
EMEKLİLİK BİR BİTİŞ DEĞİLMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
AZİZ NESİN VE “BENİM DELİLERİM”YUNUS YAŞAR
MORA’DAN SEVR’E, SEVR’DEN ÇERÇEVE YASAYA- ETNİK SİYASETMUHARREM YELLİCE
METRUK KONAKLAR VE AHŞAP KAPILARIN HİKAYESİAHMET İLBARS
AKIL GÜCÜIŞIK YARGIN
BENZERLİKLER BAZEN İYİDİRALİ İHSAN DİLMEN
AKDENİZ'DE KARTLAR YENİDEN DAĞITILIYORİZZET ÜNLÜ
ÇÖPÜ MÜ AZALTACAĞIZ, FATURAYI MI ARTIRACAĞIZ?AV İBRAHİM GÜLLÜ
CANSEVER’İ UĞURLARKEN…HASAN YAKUP CANGÜVEN
NİĞDE’NİN GÖRÜNEN VE GÖRÜNMEYEN GÜZELLİKLERİYUSUF YILDIRIM
SİLAHI BIRAKMAK TERÖRÜ BİTİRİR Mİ?NURİ SEZEN
77-78’LİLERİN YARIM KALAN HİKÂYESİTARIK ÇELENK
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-1NİZAMETTİN ŞEN
KİRLİ ELLERİNİZİ ÇOCUKLARDAN ÇEKİN!GÖZDE DOLAYMAN
ANTALYASPOR-KEÇİÖRENGÜCÜ MAÇ SONUKAHRAMAN KÖKTÜRK
ULUSAL UMKE GÖNÜLLÜLERİ İYİ Kİ VARSINIZBİHTER GÖRDÜ
ÇOCUĞUNUZUN GELECEĞİNİ PLANLARKENPINAR TEYİN
EĞİRDİR’DE KOMANDOLARŞENER METE
NEYZEN TEVFİK-2GAZANFER ERYÜKSEL
YENİLENMİŞ ÜRÜNLER HAKKINDA YENİ YÖNETMELİK ve ESKİ DÜZENLEME İLE KARŞILAV CÜNEYT KARASU
ANTALYA'NIN İHTİYACI, BİR DENİZCİLİK MASTER PLANIDIRCEM ARÜV
MÜCEVHERİN GÜCÜ VE ÖNEMİSERDAR YILMAZ
YAZ GRİBİNDE 'ANİ SICAKLIK DEĞİŞİMİ' VE 'KLİMA' UYARISI
ANAHTAR PARTİ KONYAALTI İLÇE BAŞKANI KESEKLER'DEN ÇERÇEVE YASA'YA TEPKİ
ORGANLARI 7 HASTAYA UMUT OLDU
YARGITAY, KARARI BOZDU
GÖÇ YOLCULUĞUNDAKİ LEYLEKLERİN MOLASI
İNGİLİZ TURİSTLER KRUVAZİYERLE GELDİ
ELEKTRİK KAYNAĞIYLA HEYKEL YAPIYOR
EBER GÖLÜ'NDE SU SEVİYESİNDE AZALMA GÖZLENDİ
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





