Bugün 06 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2413.146
    %0.96
  • Dolar
    32.2664
    %-0.21
  • Euro
    34.8187
    %-0.11

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

LGS Sınavı ve Matematik Sorunu

12 Haziran 2021 Cumartesi 00:50


 Türkiye de ve Kore de yapılan bir araştırmada 4 yaşına kadar Türk çocuklarının matematik fen yetilerinin Koreli çocuklardan ileri düzeyde olduğunu okumuştum. Sonrasında ne oluyorsa matematik bu ülkede en nefret edilen ders haline geliyor.
   Ülkelerin kurtuluş reçetelerinden birisi de özellikle pandemi süreci gösterdi ki Fen ve Matematik alanında gelişmelere bağlı. Dünyada şu anda corono ile en büyük mücadeleyi yaptığı iddia edilen biontech aşısını bulanlar bile iki Türk. Demek ki sayısal alanlarda o kadar da kötü değiliz. Ama küçük yaşlardan itibaren çocuklarımızı sayısal alanlardan koparıyoruz.
  Ülkenin matematik öğretmenliği bölümü kazananların matematik netleri incelenmelidir. Bir Fizik öğretmenin ağzından şunu duymuştum. 1 tane fizik sorusu işaretlemeyen bir öğrencisi Fizik Öğretmenliğini kazanmış. Bu kadar hayati olan alanlarda görev alacak üniversite mezunlarının eğer denildiği gibi netlerle mezun oluyorsa gerçekten üzücü. Özellikle son üniversite sınavında matematik netlerinin ülke ortalaması 4 denirken düşünmemiz gereken çok şey var.
   Hafta sonu LGS sınavında matematik mağduru olduğunu iddia eden ailelerin sosyal medya isyanlarını okudum. En ilginci Abbas Güçlü'nün NASA eleman sınavı değil twiti idi. İki yıldır matematik soruları paragraf şeklinde oluyor. Böylece bizim dönemimizde ezberlenmek zorunda olan formüller aslında sorunun içinde veriliyor. Fakat bu sene ki LGS sınavı ile ilgili olarak paragraf içerisinde analitik tablo verdiklerini ve bunun bu seneki ders konuları içerisinde olmadığını iddia eden veliler sosyal medyada etkili idi. Ayrıca Abbas Güçlü'nün sosyal medyasında dile getirdiği sınav cevap kağıtları Ankara'ya ulaşmamışken bazı özel okulların Türkiye 1.liğini ilan etmeleri iddiası da ilginç. Ayrıca sosyal medyada soruların bir yayınevine ait olduğu iddiaları da var. Sosyal medyada aile ve bazı öğretmenler pandemi sürecinde son 45 gün içerisinde okula gidildiği ve bu süreçten hiç soru gelmediği iddia ediliyor.
   Ülke olarak herkesin kabusu haline gelen matematik sınavının bu kadar zor olması ne kadar mantıklı. Ülkenin fidanlarına bizler matematik ve fen bilimlerini sevdirmeliyiz. LGS sınavına giren çocuklar 1,5 yıldır okula doğru düzgün gidemiyor. Bütün ülkenin matematik kabusu yaşayarak sözel alanlara kaymasını çok mantıklı görmüyorum. Üstelik bu kadar zor sorular matematik öğretmenlerini de üzüyordur. Düşünsenize matematik sınav ortalamaları ülkede ve bakanlıkta onlara bakış açısını olumsuza çevirebilir. Ayrıca MEB de çalışmayan ama özel okullarda matematik öğretmenliği yapan herkesi öğrenci velileri ve okul yönetimleri karşısında zor duruma düşürür. 
   Sınavlarda belirleyici dersler sadece bir ders olmaz. Bunun yerine her derste birkaç belirleyici zor soru sorarsın ve çocuklar bir dersten nefret ederek büyümez. Gençlerin sözele kaydırılması gibi bir sonucun çıkması istenilmeyecek bir gelişmedir. LGS sınav sonuçlarının ülkemiz çocuklarının geleceği için hayırlı olmasını temenni ediyorum

Bu yazı toplam 1210 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim