Bugün 07 Kasım 2026 Cumartesi
- IMKB
% - Altın
6555.4
%0 - Dolar
50.1426
%0 - Euro
55.9077
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 15:13 - MERSİN ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ SAĞLIK TURİZMİNDE ULUSLARARASI HEDEFLERİNİ BÜYÜTÜYOR
- 15:08 - TARSUS FESTİVALİ 385 STANTLA KAPILARINI AÇTI
- 14:48 - MEZİTLİ’YE BİN 900 KİŞİLİK HZ. EBUBEKİR CAMİİ YAPILACAK
- 13:48 - OSMANİYE’DE CEP TELEFONU BATARYASI USTANIN ELİNDE ALEV ALDI
- 13:08 - BURDUR’DA MOTOSİKLET KAZASI: 21 YAŞINDAKİ SÜRÜCÜ HAYATINI KAYBETTİ
- 13:08 - 54 YILDIR KALAYCILIK MESLEĞİNİ YAŞATIYOR
- 13:03 - ‘OSMANLI’NIN MUKADDES EMANETLERİ’ SERGİSİ ADANA’DA KAPILARINI AÇTI
- 13:03 - JANDARMADAN UYUŞTURUCU OPERASYONU: 7 KİLO 108 GRAM ESRAR ELE GEÇİRİLDİ
- 12:48 - ADANA’DA KÜLTÜR YOLU HEYECANI BAŞLADI
- 11:58 - ÇÜRÜK DOMATES SATAN PAZARCIDAN AKILLARA DURGUNLUK VEREN ‘DOMATES PAHALI OLDUĞUN İÇİN SATIYORUM’ SAVUNMASI
- 11:53 - OSMANİYE’DE PARK HALİNDEKİ KAMYON ALEV ALEV YANDI
- 11:53 - DEBİNİN ARTTIĞI DEREDE YAŞANAN TOPRAK KAYMASIYLA AĞAÇ SUYA DEVRİLDİ
- 11:43 - OSMANİYE’DE HAFİF TİCARİ ARAÇ TIRA ARKADAN ÇARPTI: 2 YARALI
- 11:20 - KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE TARİH VE SANAT BULUŞMASI
- 11:13 - 5. ULUSLARARASI TARSUS FESTİVALİ RENKLİ KORTEJLE BAŞLADI
KAHRAMAN KÖKTÜRK / KONUK YAZAR


Roma Yolunu Yürüdük
30 Nisan 2025 Çarşamba 15:42
Döşemealtı adını Kovanlık köyü ile Dağbeli arasında bulunan antik Roma yolundan alır. Döşemealtı denmesinin sebebi insanların yolun üzeri ve yolun altı anlamında kullanmasından kaynaklanır. Döşemealtı adını da burada insanların Pazar Avdan ve Söbüce yollarında geçidi kullanmasından kaynaklanır. Döşemealtı köyleri Söbüce yaylasına hayvanlarını otlatmaya giderken göç yolu olarak bu yolu kullanırmış. Veya eski adıyla Pazar Avdan yeni adıyla Kızılkaya olan ve civar köylerin tarımsal ürünleri satmak için kurduğu pazarda ürünlerini satmak için bu antik Roma yolunu tercih ederlermiş.
Romalılar döneminde ticaret yolu olarak kurulan bu yolun kalıntılarını en son şu anda 5M Migros AVM noktasında bulunuyor. Romalılar tarafından günümüz tabiriyle Arnavut kaldırımlarını andıracak şekilde kurulmuş. Kovanlık da Balıklar mahallesi veya Kaleler denilen yerde öncesinde bir kontrol garnizonu olduğunu düşünüyorum. Tarihi kalıntıların bende uyandırdığı imaj budur. Biz çocukken kalıntıların önünde küçük bir göl vardı. Yerde yatan aslan heykelleri sizi karşılıyordu. Şu anda aslan heykelleri Antalya müzesinde sergileniyor. Yerlileri tarafından Orta Ova denilen mevkide yine bir denetleme garnizona olduğunu düşündüğüm kalıntılar karşılıyor. Orta Ova şu anda Dağbeli Mahallesi sınırları içerisinde kalıyor. Dağbeli eski adıyla Hafızbey mahallesi oluyor. Hafızbey Osmanlı Padişahlarından birisine isyan eden bir paşanın şimdilerde Bucak ilçesi sınırları içerisinde bulunan Karaot köyüne yakın yerde konaklaması ile kurulduğunu biliyoruz.
Kamuda Döşemealtılılar diye Attila Yılmaz tarafından oluşturulan bir whatsapp grubumuz var. bu grubun içerisinde kamuda çalışan ve ilçenin farklı mahallerinden olan kişiler var. Özellikle TRT emeklisi Muhammet Irmak ile beraber grubu oluştururken önemli çaba harcadılar.
Geçtiğimiz hafta sonu Kovanlık köyünden döşeme yürüyüşü olarak Atilla Yılmaz tarafından organize edilen yürüyüşümüz vardı. Muratpaşa Belediyesi otobüs ile Kovanlık mahallesine gelenleri Dağbeli Ortaova'ya bıraktı. Döşemealtı Belediye Başkanı Menderes Dal yürüyüşe katılanlar arasındaydı. Daha önce Bucak Hikmet Tolunay MYO da çalışırken öğrencilerim ile iki defa bu yürüyüşü yapmıştım. Menderes Dal'a ilk defa bir belediye başkanı galiba bu yolu yürüdü dedim. Sanırım öyle oldu.
İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. İsmail Koyuncu ve ailesi, Kepez Hastanesi Başhekimi Dr. Ramazan Gürkan ve ailesi,Döşemealtı Belediyesi eski başkan yardımcılarından Cevat Yanar,Maliye Bakanlığına bağlı olarak üst düzey görev yapan Orhan Zingal ve ailesi ile Döşemealtı Doğa Sporları Kulübü üyeleri yürüyüşe katıldı. Kahvaltı hazırlıklarını Kovanlık'ta markette işleten Ahmet altun ve ailesi hazırladı. Menderes Dal ile sohbet ederken sponsorlar arasında bulunan Serkan Kuşkonar yol talebini dile getirdi.
Bu arada yıllar önce elim bir kaza sonucu denizde boğularak yaşamını yitiren kuzenimiz Ahmet Şahin adına da ana sınıfı düzenlemesini kuzenleri olarak bir araya gelerek yaptırmıştık. O zamanlar daha ortaokul öğrencisi olabilir sevgili Elif Duman da Konyaaltı İlçe Sağlık Müdürlüğü doktoru olarak yanımızdaydı. Antalya Dostlar Meclisi grubu üyesi Fethi Avşar ve ailesi de bizimleydi. Manavgat ilçesinde görev yapan Sabriye Atmaca da yürüyüşe katıldı.
Kovanlık bisiklet takımının başarılarını tekrardan hatırlatıyorum. Kovanlık bisiklet takımı ve Tarık hocalarına Antalyaspor maç bileti sözüm var. Ayrıca dün gece Kanal V ekranlarından da başarılarını dile getiren Şifa Çiçek, İhsan Çoşkun ve Konyaaltı sanayici İş Adamları Derneği Başkanı İlhami Kaplan'a teşekkürler
Bu yazı toplam 1429 defa okunmuştur.
“KIRKMERDİVEN” EDEBİYAT DERGİSİ VE “ANSAN” 4YUNUS YAŞAR
COP 31 BAŞLARKEN İKLİM KRİZİ DEĞİL, YAŞAM KRİZİIŞIK YARGIN
YENİDEN ÇORUM’A GELDİMMERAL KILINÇ
STOKTA YOKSA SATMA! TÜKETİCİNİN PARASINI KASANDA TUTAMAZSIN!AV İBRAHİM GÜLLÜ
FİBONACCİ’DEN DOĞAL DENGEYEAHMET İLBARS
SUSMAK TARAFSIZLIK MI?DERYA DALMAZ
ANTALYASPOR KAYBETMEDİKAHRAMAN KÖKTÜRK
DİKKAT ÇAĞINDA DEĞERİNİ KAYBEDEN BİLGİMELTEM YUVARLAK
EKOLOJİK ADALET: ÇEVRE KRİZİNİN BEDELİNİ NEDEN EN AZ KİRLETENLER ÖDÜYORCEM ARÜV
EMLAK VE GAYRİMENKUL OFİSLERİ CAN ÇEKİŞİYORAHMET DİKİCİ
ÖLMEYE YATMAK ROMAN KAHRAMANI AYSEL, USTA ROMANCININ KENDİSİ MİYDİ?YALÇIN DUMAN
AZERBAYCAN-BAŞÖRTÜSÜ-OTORİTERLİK / BİR TUTUM OLARAK ÖZGÜRLÜKÇÜLÜKALİ İHSAN DİLMEN
ATATÜRK'ÜN İZİNDE OTELLER-12NİZAMETTİN ŞEN
ÖMÜR HANIM'IN SONBAHAR RİTÜELLERİBİHTER GÖRDÜ
BATI'DA MERAK, BİZDE MASLAHATTARIK ÇELENK
HARF İNKILABI ÜZERİNE (1 KASIM 1928)DOÇ DR BEKİR DİREKCİ
ÇOCUKLARIMIZ EKRANA HAPSOLURKEN BİZ NEREDEYİZ?PINAR TEYİN
TÜRK SANATÇI SÜLEYMAN SARI'YA YARATICI METAMORFOZ ÖDÜLÜGÖZDE SARI
TOPLUMUN DEĞİŞİMİNDE KADIN DAYANIŞMASININ GÜCÜALYA ŞAHİN
SİYASİ PARTİLERE VE PARTİLİLERENURİ SEZEN
HATIRALARIN SESSİZLİĞİOYA BOYSAN
BAĞCI DÖVMEYELİM, ÜZÜM YİYELİM!..VEDAT GÜRHAN
ANTALYA SADECE TURİZM ŞEHRİ DEĞİL, GELECEĞİN ŞEHRİ OLMAK ZORUNDA!MEHMET YENİKAYNAK
TURİZMİN GELİRİ KASAYA, FATURASI VATANDAŞIN MUTFAĞINA!TUGAY TOYDEMİR
SPOR
3. ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI FESTİVALİ BAŞLIYOR
SERALARI SEL VURMASINA RAĞMEN SEBZE FİYATLARI DÜŞTÜ
KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ'NDE SANAT DOLU BEŞİNCİ GÜN
ÖZDEMİR, KADIN MUHTARLARA ANITKABİR GEZİSİ SÖZÜNÜ TUTTU
19 İLÇENİN PEYNİRLERİ ENVANTER ALTINA ALINIYOR
KIRMIZI HALIDA ŞIKLIK YARIŞI
ATSO MECLİS BAŞKANLIĞI'NDA DEVİR TESLİM
ALTIN PORTAKAL'DA DOPDOLU PROGRAM
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





