Bugün 22 Haziran 2026 Pazartesi
- IMKB
% - Altın
6276
%1.15 - Dolar
46.4681
%-0.02 - Euro
53.2212
%-0.23
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 17:18 - KAYMAKAM ÖZAYDIN, ERZİN’E VEDA ETTİ
- 17:08 - OKKALI: "ANTALYA, HİZMETTE ÖRNEK KENT OLMALI"
- 16:48 - ÜST GEÇİTTE 4 ARAÇ BİRBİRİNE GİRDİ: 1 YARALI
- 16:43 - BURDUR’DA OTOMOBİL İLE HAFİF TİCARİ ARAÇ ÇARPIŞTI: 5 YARALI
- 16:43 - DEPREMİN ARDINDAN YENİDEN İNŞA EDİLEN ANTAKYA’NIN KALBİNDE TİCARET YENİDEN BAŞLADI
- 16:33 - ANTALYA’DA ELEKTRİK TRAFOSUNDA ÇIKAN YANGIN KOKUTTU
- 16:28 - MUT’TA DOĞA MÜZESİ AÇILDI
- 16:08 - POZANTI’DA DOĞAYA 300 KINALI KEKLİK SALINDI
- 15:48 - İŞ SANAT ANADOLU SERGİLERİ, EĞİRDİR’DE
- 15:43 - AKSU’DA ZABITA EKİPLERİNDEN DİLENCİ DENETİMİ
- 15:28 - ANTALYASPOR YÖNETİM KURULUNDA GÖREV DAĞILIMI BELİRLENDİ
- 15:23 - ’DUR’ İHTARINA UYMADI, YAŞANAN KOVALAMACININ ARDINDAN YAKALANDI
- 15:18 - ADANA DEMİRSPOR’A YEREL BASINDAN 100 BİN LİRALIK DESTEK
- 15:18 - MERSİN’DE SAĞLIK ÇALIŞANLARI MOTİVASYON ETKİNLİĞİNDE BULUŞTU
- 15:08 - DAİMFED AKADEMİK ÇALIŞMA KOMİSYONU BAŞKANLIĞINA DOÇ. DR. İLYAS SARIBAŞ ATANDI
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


SOLCULUK VE MİLLİYETÇİLİK ÇELİŞİR Mİ?
22 Kasım 2024 Cuma 15:47
Bazı solcu dostlarımın “yazılarında milliyetçi bir ton var, bu senin siyasi anlayışına uygun düşmüyor” diye eleştirel görüş beyan etmeleri üzerine bu hususta bir şeyler yazmak istedim. Yani aslında eleştirinin özü şu; “sen bir solcusun ve milli söylemler bir solcuya uymaz!” Uyar mı, uymaz mı, uyarsa neden, uymazsa neden? Bakalım bakalım.
Şu soruyu formüle ederek başlayalım; Fransız devrimi tam olarak milli bir ihtilal değil midir? İhtilalin mottosu “Fransa”, “Fransa’nın bağımsızlığı” ve “Fransız halkının özgürlüğü” değil midir? Evet, hiç kuşkusuz. Peki Fransız ihtilali başından beri ve hâlâ, geniş anlamda sol düşüncenin benimsediği, önemsediği ve ilkelerine sahip çıkmaya gayret ettiği bir isyan değil midir? Yani eşitlik, kardeşlik, özgürlük, cumhuriyetçilik, laiklik gibi kavramlar bu gün hâlâ sol’un esaslı kavramları değil midir? Ve bu kavramlar Fransız İhtilali ile siyasi arenadaki şanlı yerini almamış mıdır? Cevap: Evet, evet, evet…
Şimdi meseleyi ülkemiz özelinde tartışmaya devam edelim ve Cumhuriyet’le başlayalım. Cumhuriyet’in Altı Ok ilkesi hangi siyasi kavramları sembolize ediyor sayalım; Cumhuriyetçilik, Milliyetçilik, Laiklik, Devrimcilik, Halkçılık, Devletçilik. Çok açık görülüyor ki ilk üç kavram Fransız İhtilalinden, diğer üç kavram da Sovyet Rusya pratiğinden etkilenmiş ya da alınmış siyasi kavramlardır. Ve siyaseten kendilerini sosyalist, hatta Marksist/Leninist olarak tanımlayan 68 Kuşağı’nın önder kadrolarının, bilhassa Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan’ın, bu kavramlara itiraz etmemelerinin ve hatta belli oranda sahiplenmiş olmalarının sebebi de aslında budur.
Şimdi tarihsel süreci bir kenarda bırakalım ve günümüze yaklaşalım. Esasen bu meseleler ülkemizde 1960’lı yıllarda çok kapsamlı ve detaylı tartışılmıştır. O günün Türkiyesinde aydınlar ve gençlik önderleri genel anlamda sol-sosyalist düşüncenin milliyetçilik ile fazla sorunu olmadığına inanan kadrolardı. O günlerin gazetelerine ve dergilerine bakın, göreceksiniz ki ister TİP, ister Milli Demokratik Devrim ve isterse de öğrenci gençlik hareketleri bu hususta hemfikirdirler; milli bir zemin üzerinde sol pekala anlamlıdır ve bu duruş solun temel felsefesi ile çelişmez!
Peki ne oldu da 1980’lerden ve 90’lardan sonra Türkiye’de genel kabul gören bu anlayış terkedildi ve milliyetçilik sol mahfillerde bir tür “veba” muamelesi görmeye başladı? Bana göre en önemli sebep 1970’lerde başlayıp 1980’lerde hızını arttıran Kürt siyasi hareketi ve esasen Kürt meselesi! Kürt siyasi hareketinin (başta PKK ve diğerleri) “emperyalizm” kavramını somutlaştırırken Batı ve ABD Emperyalizminden ziyade bizzat Türkiye’yi sömürgeci bir devlet ve Türk halkını da “sömürgeci halk” olarak kabul etmesiyle solun geleneksel insicamı bozuldu. Ve bu konuda “liberal-sol” aydınların bu paraleldeki etkili yazıları ve kitapları da süreçte çok belirleyici oldu. Artık bu aydınlar tarafından “millet” ile “ırk” aynı anlamda kullanılıyor ve sunuluyordu. Oysa bu yanlış bir yaklaşımdı, çünkü millet, farklı ırklardan ve sosyo-kültürel yapılardan müteşekkil bir toplumu ifade ediyordu. Ama bizim sola etki eden yazarlar ve aydınlar bu gerçeği biliyor olmalarına rağmen bilmezlikten geliyorlardı.
Uzun lafın kısası, Sol’un milli zeminden tümüyle koparak toplumun tamamına seslenen bir anlayıştan koparak ve ağırlıklı olarak başta Kürt sorunu olmak üzere çevre, kadın sorunları, cinsiyet meseleleri gibi daha spesifik/marjinal alanlara yönelmiş olması, kısa sürede Anadolu şehirleri ve büyük kentlerin varoşları ile ilişkisinin tümüyle kesilmesine sebep oldu. Ve böylece, toplumun tamamı “hedef kitle” olmaktan çıktı ve solun hitabet alanı epeyce daraltılmış oldu. Artık “millet, milliyet, milli, milliyetçilik” gibi çok güçlü ve bu topraklarda hâlâ çok etkili kavramlar milliyetçi-muhafazakar siyasi partilere terkedilmiş oldu. Ve onlar da bu nimetin yanına en az millet kadar kuvvetli olan “din” kavramını ekleyerek, hiç yorulmadan ve fazla zahmet çekmeden, yaklaşık 30 yıl içerisinde devleti ve toplumu kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmeyi başardılar.
Oysa milliyetçilik, millilik gibi kavramlar esasen modern kavramlardı, asla ırkçılık gibi akraik kavramlarla bir yakınlığı yoktu ve pekâlâ sol düşünce dünyası içinde anlamlı bir üslup dairesinde yer bulabilirdi; ama bu yapılmadı. Ve gördüğüm kadarıyla bizim sol, bu süreçten pek de rahatsız değil. Yani ortada böyle bir sorun da görmüyor. Peki ortada hiç sorun yoksa sol neden koskoca Anadolu coğrafyasında yok? Neden varoşlarda yok? Neden yoksul semtlerde yok? Neden küçük şehirlerde, kasabalarda yok? Neden sadece gariban Alevi/Kürt/Zaza gençlerin dışında solcu derneklerin ya da partilerin kapısını çalan yok? Sanırım artık bu soruları soran ve kafa yoran da yok. Pek yazık.
Bu yazı toplam 958 defa okunmuştur.
AZİZ'İ NEDEN YÖNETİME ALMADIN?VEDAT GÜRHAN
HAYAT KISA, MUTLU OLMAYI İHMAL ETMEAHMET İLBARS
CHP’Yİ İŞLEVSİZLEŞTİRMENİN BEDELİ?TARIK ÇELENK
TAHSİN KURTBEYOĞLU-BİR KAYMAKAMIN OBJEKTİFİNDEN ANADOLUHASAN YAKUP CANGÜVEN
YELKOVANIN UCUNDA MI ASILI ZAMANSIZ ZAMANBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
DEVRİDAİMGAZANFER ERYÜKSEL
OĞUZ UYKUSUEŞREF URAL
DİJİTAL RAF ETİKET SİSTEMİAV İBRAHİM GÜLLÜ
BİR FABRİKADAN FAZLASISÜLEYMAN EKİN
MEVLİD’E DEĞİL, DEVLETİN MEZHEP TERCİHİNE İTİRAZMUHARREM YELLİCE
DERİNLİKSİZ SANAT ÇAĞINDA KAYDIR BEĞEN VE TÜKETGÖZDE SARI
BABALAR GÜNÜ: SESSİZ KAHRAMANLARIN GÜNÜGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
MEYVEYİ DALINDAN YEMEKŞEBNEM YAPA ÖZTOPRAK
GELECEĞİN MİMARLARIIŞIK YARGIN
FAKİR BAYKURT 97 YAŞINDA (15 Haziran1929- 11 Ekim 1999)YUNUS YAŞAR
GÖBEKLİTEPE'Yİ 20 YIL ÖNCE BULDUK; DÜNYAYA ANLATABİLDİK Mİ?NİZAMETTİN ŞEN
DELİLER GEMİSİ YENİDEN YOLA ÇIKARKENMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
YAŞAR EVCEN İLE ENİNE BOYUNA: YAŞAR EVCEN KÜLTÜR EVİYUSUF YILDIRIM
DİL POLİTİKALARI BAĞLAMINDA MUHAKEMET'ÜL-LUGATEYN VE DİL ŞUURUMUZDOÇ DR BEKİR DİREKCİ
BARIŞIN GÜCÜ VE TURİZMHÜSEYİN BARANER
YARGININ DİLİ NEREYE DAYANMALI?PROF DR RAMAZAN DEMİR
NADİA COMANECİ HEP 10 TAM PUAN ALIYOROYA ÖZGÜR
TÜRK MUHAFAZAKARLIĞI ve NURETTİN TOPÇU ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
YA, YAPAY ZEKÂ SİZİ YANILTIRSA…ŞENER METE
SPOR
ADİLE TEYZE MERKEZ YUVADA YIL SONU COŞKUSU
MUSTAFA ERGÜN, ANTALYASPOR A.Ş. BAŞKANLIĞINA SEÇİLDİ
AKRA CAZ'DA GENÇ PİYANİST SU YAVUZ RÜZGARI ESTİ
ÖZBEK: 'KALICI ÇÖZÜM YAPISAL REFORMLARDA'
DOKTOR HATASINI KANITLAYIP TAZMİNAT DAVASI AÇTI
ATSO'DA HATİCE ÖZ ADAYLIĞINI AÇIKLADI
16.ŞİİR ve KOMPOZİSYON YARIŞMASININ ÖDÜL TÖRENİ EĞİTİM FAKÜLTESİNDE YAPILDI
EBER GÖLÜ'NÜ KAYIKLA GEZDİLER
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





