Bugün 28 Mart 2024 Perşembe
  • Antalya17 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2308.811
    %1.45
  • Dolar
    32.3404
    %0.28
  • Euro
    35.0923
    %0.02
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık: “30 Hafta Altında Doğan Prematüre Bebeklerde Durum Çok Riskli”
16 Kasım 2021 Salı 11:38

Uzm. Dr. Aşkın Güra Bayık: “30 Hafta Altında Doğan Prematüre Bebeklerde Durum Çok Riskli”

Çocuk ve Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Bayık, 30 hafta altında doğan prematüre bebeklerde çok kısa süreli oksijensiz...

Çocuk ve Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Bayık, 30 hafta altında doğan prematüre bebeklerde çok kısa süreli oksijensiz kalma, hipotermi, tansiyon düşüklüğü gibi birçok metabolik durum yaşandığını ve bunun akciğer ile beyin kanamasıyla sonuçlanabileceğini bildirdi. Bayık, böyle bir durumda bebeklerin acil olarak solunum cihazlarına bağlanıp takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Memorial Antalya Hastanesi'nden Çocuk ve Yenidoğan Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aşkın Güra Bayık, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu. Gebeliklerin yaklaşık 3'te 1'inin prematüre olarak dünyaya geldiğine dikkat çeken Bayık, bu bebeklerin yoğun bakıma alındığını ve sürecin aileler için stresli geçtiğine işaret etti. Bayık, anne karnındaki transportun prematüre bebekler için önemli bir konu olduğuna vurgu yaparak, "Eğer bir bebek çevre hastanelerde doğup oradan ambulansla sevk edilirse eğer, yoğun bakımlara gelene kadar yolda transport sırasında istemediğimiz sonuçlarla karşılaşabiliyoruz. O nedenle gerek hekimlerin, gerek hastaların erken doğan bebeklerde yaşanacak sorunlar konusunda farkındalıkları olursa eğer, bu konu ciddiye alınıp anne karnında transportu sağlanarak 3. düzey yoğun bakım ünitelerinde bu bebeklerin daha risksiz bir şekilde takipleri sağlanabilir. Transport sırasında yaşanacak sıkıntılar ortadan kalkmış olur" dedi.

"Akciğer ve beyin kanamasına neden olabiliyor"

37 hafta ve altında olan bebeklerin prematüre olarak tanımlandığını aktaran Bayık, 30 hafta altında doğan bebekler için durumun çok riskli olduğuna değindi. Bayık, şunları söyledi:

"Bu bebeklerde çok kısa süreli oksijensiz kalma, hipotermi dediğimiz soğuğa maruz kalma, tansiyon düşüklüğü gibi birçok metabolik durum, çok hızlı bir şekilde akciğer ve beyin kanamasına neden olabiliyor. Bu bebeklerin çok hızlı bir şekilde stabilizasyonu sağlanarak solunum cihazlarına bağlanıp takip edilmesi gerekiyor. Bu tür geri dönüşümsüz ciddi sakatlıklara maruz kalmamaları için bu işlemler şart."

Antalya Son Haber

Bu haber toplam 4726 defa okunmuştur
DİĞER HABER BAŞLIKLARI
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim