Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya19 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2395.066
    %-1.33
  • Dolar
    32.3403
    %-0.46
  • Euro
    34.7603
    %-0.24

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Yeğenim Avrupa 1.si

21 Mart 2022 Pazartesi 13:01

 Döşemealtı topraklarında Düden Şelalesinin doğduğu Kırkgöz vardır. Kırkgöz'ün ilk döküldüğü yerde Rumlardan kalan değirmen bizim yöreye özellikle bizim ailemize çok büyük bir acı bırakmıştır. Mübadele sırasında Rumlar değirmenin su akışı ile oynayarak değirmenin işleyişini bozmuş uzun yıllardır ticaretle uğraşmayan köylülerde oynanan yerin nasıl düzeltilebileceğini çözememiştir. Bu nedenle de değirmen taşı üç defa yerinden çıkmıştır. Bu taşın yerinden çıkmasından dolayı iki aile büyük acı çekmiştir. Birisi benim dedem rahmetli Ahmet Köktürk'ün vefatıdır. Diğeri de Kovanlıklı meşhur Ali Kaya'nın babasının vefatıdır.

 İşte aynı zamanda akrabamız ve yaşı farkı çok olmasına rağmen yol arkadaşım olan  rahmetli Ali Kaya'nın torunu Gülşah Doğan  ürettiği similasyon roketle Avrupa da birinci olarak ülkemizi ABD de düzenlenecek yarışmada temsil etme hakkını kazandı. bu birinciliği alır almaz dedemin daha çok sevineceğini düşünerek seninle paylaşmak istedim dedi. Telefonda özellikle dedesinden bahseden Gülşah'ın başarısıyla bende gurur duyuyorum. Rahmetli Ali amca ile köylerde kırtasiye malzemelerini dağıtırken beraber gezerdik. O yıllarda ilkokul ortaokul öğrencileri olan çocuklarımız yeğenlerimiz öğrencilerimiz şimdi kocaman genç kızlar delikanlılar oldu. Şimdi de onların arasından çıkan bir yakınım yaptığı roket similasyonu ile Avrupa birinciliğini aldı.

 Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği öğrencisi Gülşah’ın kurucu başkanlığını

yaptığı Havacılık Teknolojileri ve Uygulamaları Topluluğu (HAVTEK) geliştirdiği özgün

savunma sanayii projeleri ile uluslararası yarışmalara katıldılar.

HAVTEK Roket Takımı Dünyanın en büyük roket yarışması olarak kabul edilen “The

Experimental Sounding Rocket Association (ESRA)" tarafından ABD’de gerçekleştirilen ve

NASA UTAH Konsorsiyumu tarafından desteklenen "The Intercollegiate Rocket Engineering

Competition (IREC)" yarışmasında SRAD-SolidMotors 10K kategorisinde “The Future” roketi

ile 2. Finalist olmuş. Diğer yandan "Portugal Space " ve "Municipio Ponte Sor" tarafından

düzenlenen "European Rocketry Challenge (EUROC) " yarışmasına da aynı takım ve "The

Future" roketi ile SRAD-SolidMotors 10K kategorisinde katıldı. Gülşah'dan öğrendiğim kadarıyla Avrupa'nın ilk roket yarışması olan bu etkinlikte yer alan ilk ve tek Türk takım olmanın gururunu yaşamaktalar. bu bizim içinde övünülecek bir olay.

 Sevgili yeğenim ve takım arkadaşları projeleri için de çok özel bir isim seçmiş.HAVTEK Roket Takımı tasarladığı özgün roket projesine “The Future (İstikbal)” ismini vermiş, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ün "İstikbal Göklerdedir (The Futureis in the skies)" diyerek gösterdiği hedefi kendine amaç edinmiş.. Katı yakıtlı roket kategorisine giren ve 10 bin feet irtifaya sahip olanbir tasarım. The Future Roketi’ nin tüm tasarımları başta Kovanlık köyünün gurur duyacağı HAVTEK Mühendisleri tarafından yapılmış olup, %93 yerlilik oranı ile dikkat çekmekte

HAVTEK Roket Takımının Ülkemizin son yıllarda uzay ve havacılık alanında yaptığı

atılımdan güç alarak katıldığı ulusal ve uluslararası yarışmalardaki en büyük amacı,

tasarımından üretimine ve testlerine kadar tamamen milli ve yerli olan çalışmalar ile ülkemizi

başarıyla temsil etmeye devam etmektir. Şimdi de Amerika Birleşik Devletleri ülkesinde düzenlenen bir yarışmada Avrupa birincisi olarak ülkemizi temsil edecekler.

Kendi adıma şunu söylemek istiyorum.HAVTEK Danışmanları Ankara Üniversitesi Fizik Mühendisliği Araştırma Görevlileri Prof.Dr. Ömer Yavaş ve Doç. Dr. Yeşim Moğulkoç başta olmak üzere, HAVTEK başkanı GülşahDOHAN ve tüm takım arkadaşlarını tebrik eder, başarılarının devamını diliyorum.

Bu yazı toplam 2034 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim