Bugün 29 Nisan 2024 Pazartesi
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2439.282
    %0.00
  • Dolar
    32.4246
    %0.00
  • Euro
    34.6533
    %0.00

Kahraman Köktürk

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kahraman Köktürk

Zeytinin Faydaları nelerdir

18 Aralık 2020 Cuma 03:29

   Şimdi sizlerle paylaşacaklarımı ben değil de sağlıklı beslenme ve hastalıklar konusunda ezber bozan açıklamalarıyla gündemden düşmeyen Prof. Dr. Canan Karatay hocadan dinleyin. Malum pandemi devam ediyor. Ama hayatta devam ediyor. Karatay , üniversiteli gençlere ve sınavlara hazırlananlara, sınavlarda başarılı olmaları ve hastalıklardan korunmak için meyve suyu ve asitli içecekler yerine kendisinin 'Anne sütü' olarak tanımladığı 'Zeytin suyu' içmelerini öneriyor.

                Karatay, tüm gün turp yiyin turp gibi olun diyor. Ayrıca en sağlıklı besinlerden birisi olan zeytinin günde en az 40 tane yenmesini öneriyor. Canan Karatay hoca eğer günde kırk tane zeytin yerseniz gün boyu dipçik gibi olur ve düz tırmana bile tırmanırsınız diye esprili şekilde anlatıyor. Karatay hoca trans yağların yerine de özellikle zeytin yağlarını öneriyor.  Prof.Dr.Karatay, gençlere başta zeytin ve zeytinyağı olmak üzere, fındık fıstık, badem yağı, kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz, çekirdek ve tohum yağları ile köy tereyağını önerileri arasında bulunuyor. Zeytinyağının aspirin gibi ağrı giderici özelliği olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karatay, “Karatay ezber bozmuyor, gözlerinizi açıyor. Zeytinyağının içeriği ana sütüyle aynı. Ancak trans yağ haline geldiğinde bozuluyor. Paket içindeki yağların hepsi trans yağıdır ve katı yağlardan daha fazla zararlıdır” açıklamalarında bulundu.

                Geçtiğimiz günlerde özellikle belediyeler zeytin diksin yazımızdan sonra Yörükler Derneklerinden de bana ulaşanlar fikrimi desteklediklerini söyledi. Özellikle Antalya da her yer Benjamin ağaçları ama görüntüsü harici zeytin kadar doğaya yardımcı bir ağaç değildir. Özellikle ödem oluştuğu zaman elinizde ayağınızda zeytin yağı ile masaj yaptığınızda en faydalı ürünlerden birisidir. Antalya’mıza önemli katkılarından birisi de havadaki nem oranını düşürmesi olacaktır. Her şeyi geçtim belediyelerimiz tasarruf edecek. Bu bile özellikle pandemi sürecinde ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan kurumlarımızı rahatlatacak tasarruftur.

                Zeytinyağı gün boyu yorgunluğunun azalmasını sağlayacak. Bağışıklığı kuvvetlendirecek bir besin maddesi üstelik dikimi de en kolay ağaç. Sürekli olarak göç alan Antalya da maddi anlamda sorun yaşayan hemşerilerimiz içinde belediyelerin destek kalemleri olabilecektir. Bu nedenle belediyeler zeytin diksin diyoruz.  Zeytin yaprağının özü özellikle şu pandemi döneminde vücuda kuvvetli bir antivirüs görevi gördürecektir. Çocukların sağlıklı olabilmesi için sık sık örneğin grip olmaması için bile zeytinyağı önemli

                Son söz ara ara zeytinyağı konusunda da zeytin konusunda da yazmaya devam

Bu yazı toplam 1916 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim