- IMKB
% - Altın
6811.86
%0 - Dolar
44.5989
%0 - Euro
52.3513
%0
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 14:13 - DAİMFED’DEN 46. BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ İSTİŞARE
- 14:08 - SAHTE İLANLARLA 200 MİLYON TL’LİK VURGUN: 8 ŞÜPHELİ YAKALANDI
- 14:03 - KAHRAMANMARAŞ’TA UYUŞTURUCU OPERASYONU: 8 ŞÜPHELİ YAKALANDI
- 13:43 - KAYIP GENCİN ARANMASINDA 11. GÜN: ŞELALE KORKULUKLARINA TEL ÖRGÜ ÇEKİLDİ
- 13:38 - KENDİ MOTOSİKLETİ GİBİ ÇALIP GÖTÜRMESİ SANİYELER SÜRDÜ
- 13:33 - BAŞKAN SEÇER: "MERSİN’E EN İYİ ŞEKİLDE HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
- 13:23 - BAŞKAN SEÇER: "MERSİN’İ DAHA ÜST NOKTALARA TAŞIMAK İSTİYORUZ"
- 13:03 - ISPARTALI SPORCU UMUT YILMAZ TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLDU
- 13:03 - 17 YAŞINDAKİ SÜRÜCÜNÜN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDUĞU KÜÇÜK ÇOCUĞUN CENAZESİ AİLESİNE TESLİM EDİLDİ
- 12:53 - MERSİN MERKEZLİ 8 İLDE FETÖ OPERASYONU: 43 GÖZALTI
- 12:33 - KEPEZ’E KIRMIZI-BEYAZ MODERN EKMEK BÜFELERİ
- 12:28 - KAHRAMANMARAŞ’TA AKROBATİK HAREKETLER YAPAN MOTOSİKLETLİYE 47 BİN TL CEZA
- 12:28 - MERSİN’DE BİYOÇEŞİTLİLİK İÇİN SAHAYA İNDİLER
- 12:08 - OSMANİYE KİTAP FUARI İLK 3 GÜNDE 30 BİN ZİYARETÇİYİ AĞIRLADI
- 12:03 - ANNENİN ÇOCUKLARINI KORUMAYA ÇALIŞIRKEN HAYATINI KAYBETTİĞİ KAZADA KAMYON SÜRÜCÜSÜ ADLİ KONTROLLE SERBEST
PROF DR RAMAZAN DEMİR / KONUK YAZAR


AKADEMİK BAŞARISIZLIK VE ÖRTME YÖNTEMLERİ
Giriş
Çalışma yaşamı, bireylerin yalnızca teknik bilgi ve akademik donanımlarıyla değil; aynı zamanda duygusal dayanıklılıkları, kişilik özellikleri ve sosyal etkileşim becerileriyle şekillenen çok katmanlı bir yapıdır. Bu nedenle, bir çalışanın akademik performansı ile mesai arkadaşlarının başarısına karşı geliştirdiği tutum arasında doğrudan veya dolaylı ilişkiler kurulabilir. Akademik başarısızlık yaşayan bir kişinin, başarılı bir meslektaşına yönelik kıskançlık ve olumsuz yargı üretme eğilimi; bireysel bir duygu durumunun ötesine geçerek belirli bir zihniyetin, algı çarpıklığının ve sosyal konumlanma sorunlarının dışavurumudur. Bunun ana sebebi akademik başarısızlığın yarattığı psiko-sosyal yansımalarıdır.
*
Başarıyı Tehdit Olarak Almak
Başarıyı tehdit olarak algılayan zihniyetin temelleri çok farklı sebeplere dayanır. Akademik başarısızlık, her bireyde aynı psikolojik etkiyi yaratmaz. Bazı çalışanlar bunu gelişim alanı olarak görüp kendilerini güçlendirmeye yönelirken; bazıları başarısızlığını kişisel bir eksiklik ve benlik saygısına tehdit olarak yorumlar. İşte bu ikinci grupta, başarılı bir mesai arkadaşının varlığı kıyaslanma kaygısını yoğunlaştırır.
Bu zihniyetin temelinde şu unsurlar vardır.
-Kırılgan öz güven: Birey, kendi donanımını sağlam temellere oturtamadığı için başkasının başarısını kendisine yönelik bir saldırı gibi algılar.
-Sosyal karşılaştırma bağımlılığı: Kendi gelişimini ölçmek için içsel kıstaslar/ölçütler yerine dışsal kişilerle kıyaslamayı tercih eder.
Yetkinlik algısındaki bozulma: Başkasının başarısı, kişinin kendi yetersizliğini görünür hâle getiren bir ayna olur.
Bu psikolojik dinamikler, bireyin başarıyı takdir etmek yerine “tehdit” olarak yorumlamasına yol açar.
*
Başarısızlığı Savunma Mekanizmaları
Bireyde, sorumluluk yüklenmek yerine, ondan kaçınmak için savunma mekanizmaları gelişir. Başarısızlığıyla yüzleşemeyen birey, sorumluluğu kendi üzerinden uzaklaştırmak için çeşitli savunma mekanizmalarına başvurur. En yaygın olanları kısaca özetlemek mümkündür.
-Rasyonalizasyon: “Onun şartları daha iyiydi”, “Benim sorumluluklarım daha ağırdı” gibi gerekçeler üretmek.
-Yansıtma (projeksiyon): Kendi yetersizlik kaynaklı rahatsızlığını, başarılı mesai arkadaşına yöneltmek.
-Karalama söylemleri: Meslektaşının başarısını küçümsemek veya itibarsızlaştırmak için doğrulanması güç iddialar ortaya atmak.
Bu tavır, bireyin kendi akademik eksikliklerini görünmez hâle getirmeye yönelik bilinçli veya bilinçdışı bir çabadır.
*
Aleyhte Beyan ve Algı Oluşturmak
Kıskançlığın söylem düzeyine yansıması farklı “itham” araçları kullanılır. Örneğin aleyhte beyan ve algı yönetimine başvurur.
Kıskançlık, çalışma hayatında çoğu zaman doğrudan ifade edilmez; bunun yerine örtük, imalı, uydurma ve çoğu zaman çarpıtılmış söylemlerle ortaya çıkar. Başarısız çalışan, başarılı mesai arkadaşını itibarsızlaştırarak kendi konumunu korumaya ve çevresel algıyı etkilemeye çalışır.
Bu çabalar çeşitli şekilde görünür:
-Başarıyı değersizleştirmek şeklinde olabilir. “Aslında o kadar da iyi değil”, “Şansı yaver gitti” gibi ifadeler kullanılır.
-Kapasiteye gölge düşürmek için söylem geliştirir; “Bu kadar yapabiliyorsa mutlaka birileri yardım etmiştir” şeklindeki imalar yayılır.
-Etik dışı suçlamalar bile yapılır. Gizli ajandası, çıkar ilişkileri olduğu yönünde temelsiz iddialar ve iftiralar söylenir.
-Yöneticilerle algı çalışması yapılır. Üstlerine meslektaşın “güvenilmez, aşırı hırslı, ekip ruhuna aykırı” olduğu yönünde mesajlar iletmek.
Sonuçta bu tip söylemler, bireyin kıskançlığını gizleyerek durumu meşrulaştırma girişimidir.
*
Kurumsal/Örgütsel Etkiler
Örgütsel açıdan sorunun derin etkileri vardır. Bu zihniyet yalnızca bireyin kendi gelişimini engellemez; çalıştığı kurum açısından da ciddi riskler doğurur:
-İşbirliği kültürü zedelenir.
-Güven ortamı bozulur.
-Başarılı çalışanlar kendilerini hedef hâline gelmiş hisseder.
-Ekip içi performans dağılımı objektif algısını kaybeder.
Kurumsal atmosferde rekabet sağlıklı sınırlarından çıktığında, üretkenlik yerine gerilim artar. Böylece kıskançlık temelli mikro davranışlar, makro düzeyde örgütsel iklime zarar veren sonuçlar üretir.
*
Örnek Olay
Olayı daha açık ifade etmek için örnek olay mantığıyla bir değerlendirme yapılabilir. Örneğin, akademik yeterlilikleri düşük olan bir çalışan, yüksek lisansını başarıyla tamamlamış veya akademik yayınlar üretmiş bir mesai arkadaşını tehdit olarak algılayabilir.
Bu kişi:
-Kendi kariyer gelişimi tıkalı olduğundan,
-Yenilik ve sorumluluk almaktan kaçındığından,
-Eleştiriye kapalı bir karakter yapısına sahip olduğundan, başarılı mesai arkadaşının yükselişini engellemeye yönelik söylemler üretebilir. “Aslında yaptığı çalışmalar yüzeysel”, “Danışmanları ona torpil geçmiştir”, “Bu başarı kurumun gerçek ihtiyaçlarını yansıtmıyor” gibi iddialar ortaya atarak hem çevresel desteği azaltmaya hem de kişiyi yalnızlaştırmaya çalışır.
Bu durum, bir “kişisel yetersizlik krizi”nin, “başkasını değersizleştirme stratejisine” dönüşmüş hâlidir.
*
Sonuç
Tüm bu analizler göstermektedir ki, akademik başarısızlığın yarattığı kıskançlık duygusu yalnızca bir bireysel zafiyet değildir; belirli bir zihinsel modelin, eksik öz değerlendirme becerisinin ve etik dışı rekabet anlayışının göstergesidir. Başarılı bir mesai arkadaşına yönelik karalayıcı söylemler, kişinin kendi yetersizliklerinden kaçma çabasının dışa vurumdur. Bu zihniyet hem bireyin gelişimini engeller hem de kurumsal kültürü zayıflatan “toksik” bir etkileşim biçimi yaratır.
BENİ LEYLEKLER GETİRMİŞ OLAMAZ ANNE!GÜRSEL KAYA
VİCDAN: RUHUN YORULMAYAN BEKÇİSİMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
DÜNDEN BUGÜNE YANLIŞ GİDEN NE?TARIK ÇELENK
MUSLUKTAN AKAN SU NE KADAR GÜVENLİ?CEM ARÜV
SAMUEL BALLET HEMEN SATILMALIDIRKAHRAMAN KÖKTÜRK
YENİDEN YENİDEN DOĞMAK VE MOLA HAKKINI GERİ ALMAKBAHAR UYSAL HAMALOĞLU
İDİL VE URALLARDA TÜRK RUHUNURİ SEZEN
ANTALYA’NIN ALIN TERİ EZİLMEZ!1 TONDAN 1300 TONA UZANAN BİR EMEK DESTANISÜLEYMAN EKİN
BU BELEDİYECİLİK ZİHNİYETİ OLAMAZVEDAT GÜRHAN
BİLİNÇ ÇAĞINDA BAHARBİHTER GÖRDÜ
ZAMANIN ÇARKINDA YENİ BİR DÜNYA VE TÜRKİYEIŞIK YARGIN
MUHAFAZAKARLIK; ‘YERLİ ve MİLLİLİK’ ÜZERİNDEN BATI KARŞITLIĞIALİ İHSAN DİLMEN
MİRASIN ESARET ESTETİĞİ: SANATIN YENİ SAVAŞ KİMLİĞİGÖZDE SARI
KARGODA ÜCRET TUZAĞIAV İBRAHİM GÜLLÜ
GÖNÜLLÜ UYUMARAZİYE GÖK AKTAŞ
110 MİLYAR DOLAR BİR HEDEF DEĞİL, BİR ZİHİN DEVRİMİDİRHÜSEYİN BARANER
HASTA BİNA SENDROMUAHMET İLBARS
KAZANANI OLMAYAN, KAYBEDENİ ÇOK OLAN SAVAŞNİZAMETTİN ŞEN
YARIM KALAN AMA DEVAM EDEN BİR HAYATŞAFAK ÇELİK
KÜRT DENİLEN OLUŞUMUN TARİHİ VAR MI?MUHARREM YELLİCE
ANKARAŞENER METE
GÜÇLÜ KADIN MI, YORULMUŞ KADIN MI?DERYA DEMİR
BİR TÜRKÜNÜN ARKA SOKAKLARI: ÜSKÜDAR'A GİDERKEN ALDI DA BİR YAĞMURGAZANFER ERYÜKSEL
BEHÇET KEMAL ÇAĞLAR İLE “YUNUS EMRE VE MEZARI” ÜZERİNEYUNUS YAŞAR
BAİB'DE YENİ YÖNETİM GÖREVE BAŞLADI
AKRA GRAN FONDO ANTALYA START ALDI
İSMAİL BAHA SÜRELSAN ANISINA ÖDÜL TÖRENİ
NAFAKA NEDENİYLE ENGELLİ MAAŞI BAĞLANMADI
HEM TEDAVİ GÖRÜYORLAR, HEM PARA KAZANIYORLAR
TÜRK TARIMI İÇİN STRATEJİK KAZANIM FIRSATLARI
8'İNCİ ETNOSPOR FORUMU ANTALYA'DA
3 ÇOCUK ANNESİ GAMZE, BABA MESLEĞİ FIRINCILIĞI SÜRDÜRÜYOR
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





