Bugün 17 Aralık 2025 Çarşamba
- IMKB
% - Altın
5949.299
%0.53 - Dolar
42.7185
%0.08 - Euro
50.205
%0.00
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 17:48 - BURDUR’DA HALI SAHADAKİ KAVGAYLA İLGİLİ 2 KİŞİ TUTUKLANDI
- 17:38 - TAKLA ATARAK HURDAYA DÖNEN TOFAŞ’IN SÜRÜCÜSÜ YARALANDI
- 17:28 - ANTALYASPOR’DA, TEKNİK DİREKTÖR EROL BULUT DÖNEMİ SONA ERDİ
- 17:13 - YERLİ ÜRETİM VE TASARRUF BİLİNCİ OKULLARDA ANLATILDI
- 15:28 - KONYAALTI’NDA BOZUK GIDA DENETİMİ
- 15:13 - OSMANİYE’DE ÇÖP KAMYONUYLA OTOMOBİL ÇARPIŞTI: 1 YARALI
- 14:53 - ANTALYA’DA 5 YILDIZLI OTELDEKİ YANGIN KORKUTTU
- 14:53 - ANTALYA TİCARET İL MÜDÜRLÜĞÜ EKİPLERİNDEN KUYUMCU VE EMLAKÇILARA DENETİM
- 14:48 - ÇAMURLU AYAKKABISINI ÇIKARIP MARKETTE ALIŞVERİŞ YAPMIŞTI: "YİNE OLSA YİNE YAPARIM"
- 14:38 - BAKAN YARDIMCISI AĞAR: "ADANA’DA BU YILIN İLK 11 AYINDA İHRACAT TUTARI YAKLAŞIK 4 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNE ULAŞTI"
- 14:13 - ANTALYA’DA 9 KURŞUNLU KADIN CİNAYETİNDE İYİ HAL İNDİRİMİ ANNEYİ GÖZYAŞLARINA BOĞDU
- 13:58 - MİNİKLER TOGG’LA TANIŞTI, YERLİ ÜRETİMİ ÖĞRENDİ
- 13:48 - ENGELLİ ÇOCUKLARI İÇİN EV HAYALİ KURAN BABAYA MÜTEAHHİT DARBESİ İDDİASI
- 13:33 - YÜREĞİR BELEDİYESİ KREŞLERİNDE YERLİ MALI HAFTASI KUTLANDI
- 13:33 - 10 YILLIK BÖBREK HASTASI, 1 YILDIR BEKLEDİĞİ NAKİLLE ADETA YENİDEN DOĞDU
BİNALİ EFE / KONUK YAZAR


Aleviler Almanya’da Tüzel Kişilik Statüsü Kazandı
19 Ocak 2021 Salı 00:22
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) onlarca yıl vermiş olduğu mücadele sonunda istediği tarihi bir kazanıma imza attı.
Dünya’da ilk olan bu karar, NRW (Kuzey Ren Vestfalya) Eyaleti’ne bağlı Düsseldorf Parlamentosu tarafından verildi.
Bu tarihi karara göre; Kiliseler, Camiler, Sinagoglar ve diğer inançlar hangi haklara ve yetkilere sahiplerse Alevilerin ibadet yeri olan Cemevi de aynı haklara ve yetkilere sahip olacak.
Aleviler bir inanç ve bir kamu kurumu olarak devlet nezdinde tüm diğer inançlarla eşit derecede temsil edilecek anlamını taşıyor.
Alevilerin özerklik ve bağımsızlık statüsü daha güçlü hale geldi. Bu kararla Alevi inancı ve değerleri Almanya devleti tarafından anayasal hak olarak güvence altına alınmış oldu.
Mesela; alınan bu kararla, Almanya’da yaşayan Aleviler, inançları gereği ibadet etmiş oldukları Cemevleri böylece resmi statü kazanmış oldu.
Tıpkı; Kilise ve cami gibi artık Cemevleri de resmileşmiş oldu.
Peki Türkiye’de durum nasıl?
Her zaman olduğu gibi, bu konu ile ilgili somut bir gelişme yok.
Kendi öz vatandaşlarına yurttaşlık ve anayasal hakkı olan haklarını vermemek için adeta deve kuşu misali, başını kuma sokarak görmemeye çalışmaları son derece manidar değil mi?
Yani; üç maymunu oynamaya devam ediyorlar.
Nasıl mı?
İş işten geçip atı alan Üsküdar’ı geçtikten sonra, bizimkiler ‘vay şöyle oldu vay böyle oldu’ diye ahkam keserek suçlu aramaya başlar ve “Dış mihraklar” diyerek topu taca atmaları artık alışa gelmiş bir durum.
Sen; öz Türk ve ana vatanı Türkiye Cumhuriyeti olan 15 milyon Alevi’yi yok sayarsan, hak, hukuk, adalet ve kul hakkı olan ibadetlerini vermezsen, “El oğlu dediğin dış mihraklar” Alevilere ibadetleri için CEMEVLERİNE RESMİ STATÜYE onayını verdiklerinde bir öz eleştiri yapmak gerekir.
AB’ye girmeye çalışan bir ülkeyiz. Bununla alakalı çalışmalar ve girişimler yıllardan beri yürütülmekte.
Aleviler vermiş oldukları vergi ile Diyanete verilen paralarını “asla ve katta helal etmediklerini” defalarca dile getirdiklerini sağır sultan duydu ama ne devlet ne de diyanet duymadı duymak istemedi
15 milyon alevi bir o kadar da gayri Müslümlerden alınan vergilerle, Diyanet’e 2021 yılı bütçesinden yüzde 28,1 oranında artışla 4 milyar 39 milyon lira artırılarak 13 milyar lira ödenek.
Kaynak Yeniçağ: Diyanet İşleri’ne ayrılan bütçe artırıldı, yeni rakam dudak uçuklattı. Avrupa ve diğer birçok Hıristiyan ülkelerinde dini kurumlar devlet bütçesinden ayrılan parayla değil vatandaşların vermiş oldukları bağışlarla ayakta durmaktadır.
Kendi vatandaşının inanç ve ibadet hakkı olan Cemevlerine resmi statü hakkını vermeyen Türkiye, AB nezdinde insan haklarına riayet etmeyen konumundadır.
Hz. Muhammet sağ olmuş olsaydı, “Diyanet kurumu memurlarına helal edilmeyen vergilerden almış oldukları maaş karşılığı kılmış oldukları namaz ve etmiş oldukları duaları kabul edilmeyeceği gibi Alevilere edilmiş olan bunca haksızlık, Kuran-ı Kerim’de ve ak divanında yeri olmadığını” söylerdi.
Merak ettiğim için soruyorum?
Yeri ve zamanı geldiğinde Türklerin bin yıllık devlet geleneğinden dem vuran hükümet ve devleti yönetenler, konu Aleviler olduğunda susmalarının altında yatan neden; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin geleceği değil, kendilerinin koltuk sevdası ve çıkar ve menfaatleri yatmaktadır.
Bu yazı toplam 2300 defa okunmuştur.
HALK DİLİ TÜRK DİLİNURİ SEZEN
CAMİANIN UMUDU TÜKENMİŞVEDAT GÜRHAN
CAN YAKAN KEŞKELERMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
ÇÖZÜMÜN ALTIN ANAHTARI;DEMOKRATİK İKLİMALİ İHSAN DİLMEN
ÇOCUK YURDUN TEMELİDİR…HASAN YAKUP CANGÜVEN
YÜREĞİN ALANINI HESAPLAYAMASAM DABAHAR UYSAL HAMALOĞLU
KAPATIN DÜKKANI GİTSİN KARDEŞİM!GÜRSEL KAYA
FUTBOL SADECE BİREYSEL KALİTE İSİMLERLE OYNANAN BİR OYUN DEĞİLSÜLEYMAN EKİN
UZAYAN GECELER VE SONBAHARGAZANFER ERYÜKSEL
AKADEMİK BAŞARISIZLIK VE ÖRTME YÖNTEMLERİPROF DR RAMAZAN DEMİR
KOMANDOŞENER METE
BİR ŞİİR TAHLİLİ / VAKTİN DEM DÜŞLERİMUHARREM YELLİCE
ORMAN YANGINLARI ÜZERİNE-3AHMET GEDİKAĞAOĞLU
SAÇI GELENEĞİ VE KANSIZ KURBANHALİL ERDEM
AİDAT GÖÇÜAV İBRAHİM GÜLLÜ
ANTALYA TRAFİĞİ: KONTROLDEN ÇIKAN KRİZİN AYAK SESLERİERDOĞAN KAHYA
SINIFTA ÖĞRETİLEN, HAYATTA KONUŞULAMAYAN YABANCI DİLŞÜKRAN KAYA
URUMMİ'DEN RUM'A (ANADOLU)-5ALİ YILDIZ
ÇOCUKLARIMIZ KİMLERE EMANET?DİLEK DEMİRKAN
SOL’UN ÜÇ LANETLİSİEŞREF URAL
ALTIN DEĞERİNDE ASGARİ ÜCRETRAZİYE GÖK AKTAŞ
AGC VE ÇAVUŞOĞLUKAHRAMAN KÖKTÜRK
DOKTOR BAHRİ ÖZDEMİR'İN ARDINDANMESUT GÜRKAN
HUKUK DÜZENİNDE GELDİĞİMİZ NOKTAPROF DR SAMİ SELÇUK
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim













