Bugün 29 Mart 2024 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2324.961
    %0.80
  • Dolar
    32.3581
    %0.15
  • Euro
    34.9
    %0.56

Binali Efe / KONUK YAZAR

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Binali Efe / KONUK YAZAR

Alevilikte Metafizik Felsefesi

15 Mart 2022 Salı 11:54

Alevi’nin inancı, dünya görüşü veya yaşam biçimi, tüm dinlerin rafine edilmiş halinin özüdür.

Alevi felsefesi, kulaktan dolma, yüzeysel düşünceden çok öte birçok inançlarda bulunmayan edep, erkan destur içinde vahdeti vücut olmaktır.

Alevilik, Evrende, evrensel döngünün ahengi içinde görülen veya görülmeyen tüm

Varlıkların yaşam hakkını, hak ve hukukunu koruyarak insani kâmil mertebesine yükselmek demektir.

Alevilerin inanç felsefesi “En-el Hak” diyen Hallac-ı Mansur gibi, kendi varlığını, Allah’ın varlığı içinde eritip yok etmektir.

Alevilik, sadece okuyanı yazanı, şairi, ozanı, bestekarıyla, düşünürüyle, sanat icra edenler de değil…

Alevilik, yaşamın her evresinde, doğrunun yanında, haksızın karşında olan, menfaat ve çıkar gözetmeden, eğilmeden, bükülmeden, dik duran, yüce gönüllü, tavır ve düşünceleriyle insanlığa örnek teşkil eden, vicdanın sesini dinleyen, Yunus’un dediği gibi “yaratılanı severler

Yaradandan ötürü” diyenlerdir.

Alevilerin, Cem’de, cemaatte, cenazede, okumuş olduğu gülbankler, nefesler, şiirler ve Duvazı imamlar söylerken, derdini, kederini, barış içinde yaşamak ve yaşatmak isteğini telli kuran denen bağlamasıyla dile getiren, inanıcıları gereği evrenin dönüşünü temsil eden Semah’ı dönerken haktan alıp halka, halktan alıp Hakka verilmesi için cem tutup dua edenlerdir.

 

Edebiyatıyla, felsefesiyle, sözüyle birlik, özüyle dirlik, tasada, sevinçte bir olmak, diri olmak, iri olmak kendileriyle barışık olanlardır.

Aleviler, insanın kutsalına, inançlarına, düşüncelerine saygı duyan, hürmet eden ama “doğura eğri, eğriye doğru” diyen olmayanlardır.

Alevilerin Piri, Rehberi, Horasan erenlerinden Hacı Bektaş Veli’nin dediği gibi “İlimle gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” sözü gereği, Aleviler, te… Kalu Bella’dan beri bugün olduğu gibi yenilikçiliğin önderi, Çağdaş olmanın lideri, insan olmanın erdemini yüreğinde taşıyanlardır.

Alevilikte, Cem’i yürüten dede, Cemaate katılanlara, On İki Hizmeti yürütmek için ibadete başlamadan önce, cemaatte bulunan büyük- küçük, zengin- fakir, yaşlı- genç, kadın ve erkek ayırımı yapmadan, eşikteki ile beşiktekini eşit sayanlardan icazet alarak ibadete başlayan inancın adı Aleviliktir.

Alevilik, Yaratandan korkmayan, sevmeyi bilen, çalmayan, haksızlık etmeyen, haram yemeyen, hiçbir kişinin namusuna, şerefine zeval getirtmeyen, çalışan, üreten, Hakkına, halkına, vatanına, milletine sahip çıkan, dürüş ve ahlaklı olanlara Alevi denir.

Alevilik inancı; Var olan dinlerin en insani, en akılcı, en çağdaş şeklidir.

 

Alevilik, Yaratanın birliğini ve evrenin oluşunu, varlık birliğini oluşturan tasavvuf yani; Vahdet-i Vücut anlayışını benimsemiş dini bir felsefi akımının adıdır.

Alevilik, İnsanlığın aydınlık yüzüdür.

Yani Alevilik sadece bağlama çalıp seme dönülen bir inanç değil, felsefenin, bilimin ve ilimin içinde “metafizik “barındıran bir inançtır. 

Binali Efe

 

Bu yazı toplam 1264 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim