Bugün 20 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya26 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2511.269
    %0.28
  • Dolar
    32.2117
    %0.03
  • Euro
    35.01
    %-0.23

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Altın Portakal ve hazırlıklar

19 Eylül 2022 Pazartesi 00:02

 

            Ülkemizin en uzun soluklu sanat organizasyonları arasında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin önemli bir yeri ve önemi var.

            Yarım asrı aşan zaman diliminde Türk Sinamsına birbirinden değerli ve nitelikli filmlerin çekilmesinde öncü olan bu festival Antalya’mızın da özgün bir değeri.

            Aynı zamanda sembolü…

            Zaman zaman değişik nedenlerle kesintiye uğrasa da sanat ve kültür ekseninde her yıl yeni hedeflere evrilen Antalya Altın Portakal Film Festivali ile ilgili hangimizin değerli bir anısı yok ki?

            Altın Portakal heyecanı bu anlamda her yıl Ekim ayında şehir ve ülke genelinde kendisine çok farklı bir yer bulur…

            Antalya’da Altın Portakal heyecanı bir başka yaşanır ve bu heyecan ödül töreni ile yerini bir sonraki yılın hazırlıklarına bırakır.

   Bu yıl Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla 1-8 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda Sinema Yazarları Derneği (SİYAD) En İyi Film Ödülü bu yıl kaybettiğimiz sinema yazarı Murat Özer anısına, Film Yönetmenleri Derneği (FİLM-YÖN) En İyi Yönetmen Ödülü ise usta yönetmen Erden Kıral anısına verilecek.

   Öte yandan Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Sinema Yazarları Derneği tarafından verilen SİYAD En İyi Film Ödülü, bu yıl aramızdan ayrılan, derneğin de bir dönem başkanlığını yapmış sinema yazarı Murat Özer anısına verilecek. Murat Özer’in en yakın arkadaşlarından Murat Erşahin, Olkan Özyurt ve Uğur Vardan jüriyi oluşturacaklar.

Sinemayı hayatının başrolüne koyan ve mart ayında aramızdan ayrılan Murat Özer, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde uzun yıllar emek verdiği dernek tarafından verilecek SİYAD En İyi Film Ödülü ile anılacak; ismi sinema ile yaşamaya devam edecek.

   Yine aynı şekilde yakın zamanda kaybettiğimiz usta yönetmen Erden Kıral anısına verilecek FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü jürisi bu yıl Feyzi Tuna, Görkem Yeltan ve İsmail Güneş’ten oluşacak.

   Anımsanacağı üzere Erden Kıral, üniversite yıllarında Yılmaz Güney, Bilge Olgaç, Osman Fahir Seden gibi yönetmenlere asistanlık yaparak sinemaya başladı. İlk uzun metraj filmi Kanal’ın ardından çektiği, Orhan Kemal’in aynı isimli romanından uyarlanan Bereketli Topraklar Üzerinde, Strasburg Avrupa Film Festivali’nde En İyi Avrupa Filmi seçildi. Ferit Edgü’nün O adlı romanından esinlenerek çektiği Hakkari’de Bir Mevsim sıkıyönetim döneminden yasaklansa da Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödüllerine layık görüldü. Ayna adlı filmi Venedik Film Festivali’nde, Dilan filmi Cannes Film Festivali’nin Yönetmenlerin 15 Günü bölümünde gösterildi, Av Zamanı Berlin Film Festivali’nde yarıştı. Av Zamanı ile 30. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerine layık görüldü. Bir dönem yaşadığı Berlin’de Berlin Sanat Akademisi üyesi olan, yönetmen, senarist Erden Kıral, Aşk Üzerine Söylenmemiş Her Şey, Mavi Sürgün, Avcı, Yolda, Vicdan, Yük, Gece gibi önemli filmleri ardında bırakarak temmuz ayında hayata veda etti. Altın Portakal Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Erden Kıral, 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde FİLM-YÖN En İyi Yönetmen Ödülü ile anılacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in başkanlığını yaptığı 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin idari direktörlüğünü Cansel Tuncer, yönetmenliğini Ahmet Boyacıoğlu üstlenirken, sanat yönetmenliğini Başak Emre, Antalya Film Forum direktörlüğünü ise Armağan Lale ve Pınar Evrenosoğlu yürütüyor.

            Antalya Altın Portakal Film Festivali heyecanının giderek arttığı şehrimizde bu yılki etkinlikler şimdiden merak ediliyor.

            Sanat dolu günler dileğimle…

Bu yazı toplam 436 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim