- IMKB
% - Altın
5875.822
%2.64 - Dolar
41.6478
%0.03 - Euro
48.4964
%-0.19
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 22:36 - “AMERİKALI” ALTIN PORTAKAL'DA
- 21:42 - CÜBBE GİYME VE BELGE TAKDİM TÖRENİ YAPILDI
- 20:23 - DEVRİLEN ARAÇTAKİ 8 AYLIK BEBEK CAMDAN, BABA İSE ARACIN BAGAJINDAN ÇIKARTILARAK KURTARILDI
- 19:33 - ANTALYA’DA KAYALIKLARDA MAHSUR KALAN ALMAN TURİSTİ SAHİL GÜVENLİK EKİPLERİ KURTARDI
- 19:18 - KAHRAMANMARAŞ’TA SİLAH KAÇAKÇILIĞI OPERASYONU: 7 TUTUKLAMA
- 17:13 - TEKSTİL MALZEMESİ SATAN İŞ YERİNDE ÇIKAN YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ
- 17:08 - POLİS SİRENLERİ BU KEZ ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞA SÜRPRİZ İÇİN ÇALDI
- 17:03 - "ÇOCUĞUN CİNSEL İSTİSMARI" SUÇUNDAN 32 YIL 9 AY HAPİS CEZASIYLA ARANAN HÜKÜMLÜ YAKALANDI
- 17:03 - TARIMSAL GİRDİ ENFLASYONU AĞUSTOS’TA YAVAŞLADI
- 16:58 - YANGINDA ÖLEN POLİS MEMURU ADANA’DA TOPRAĞA VERİLDİ
- 15:58 - 27 YAŞINDAKİ GENÇ PARKTA ÖLÜ BULUNDU ANNENİN FERYADI YÜREKLERİ DAĞLADI
- 15:33 - AMELİYATHANEDE TÜRKÜ VE UZUN HAVA
- 15:33 - SİLAHLI KAVGADA HAYATINI KAYBEDEN 2 GENCİN CENAZELERİ TESLİM ALINDI
- 15:23 - BUCAK’TA ARAZİ YANGINI
- 15:18 - ELBİSTAN MUTLUCAN ŞEKER FABRİKASI SAHİBİNE YUMRUKLU SALDIRI
ÖMER YETGİN / BUGÜNLÜK





Antalya Göç Çalıştayı
Antalya; potansiyelleri ile adından söz ettiren bir şehir. Turizm, tarım, hayvancılık ve ticaret hacmi ile özellikle iş bulmak amacıyla göç alan bir şehir.
Her ne kadar başta turizm olmak üzere iş arayanların beklentilerini karşılayamasa da, geçtiğimiz yıllardaki inşaat sektöründeki canlılık nedeniyle iş gücü anlamında yoğun göç aldı.
Bunun yanı sıra Rusya – Ukrayna savaşının patlak vermesiyle birlikte farklı kültürlerden yabancı sığınmacıların da uğrak noktası oldu.
Binlerce yabancı sığınmacı Antalya’dan ve ilçelerinden konut aldı, ev kiraladı ve yeni iş kurdu.
Zaten hızla kozmopolit bir yapıya bürünen bu şehir hızlı bir nüfus artışı ile karşılaştı.
Bunun uzantısında kentin kronikleşmiş sorunları daha da işin içinden çıkılmaz boyuta geldi.
Göç dalgası ile Antalya’da demografik yapı da olumsuz anlamda etkilenmeye başladı.
Geçtiğimiz günlerde Akdeniz Üniversitesinde önemli bir çalıştay gerçekleşti.
Bu anlamda Akdeniz Üniversitesi’nin girişimiyle gerçekleştirilen Antalya Göç Çalıştayı önemli sonuçlarla tamamlandı.
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Politika ve Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASPAG), Friedrich Ebert Stiftung Derneği İstanbul Temsilciliği, Antalya Valiliği Göç İdaresi Müdürlüğü ile Alanya Belediyesi Yabancılar Meclisi ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortaklaşa düzenlediği “Onlar Bizim Hemşehrimiz – Antalya Göç Çalıştayı” önemli sonuçlarla tamamlandı.
Akademisyenler, merkezi ve yerel idareden yöneticiler, çeşitli sosyal ve kültürel kuruluş temsilcileri Antalya’da göç konusunda sorunları tartışıp çözüm önerileri geliştirdi. İki gün süren çalıştayda Türkiye’deki kentlere yönelen göç akınının sınır önlemleri yardımıyla önemli ölçüde kontrol altına alındığına değinildi. Komşu ülkelerdeki sosyal, siyasi ve ekonomik sorunlar nedeniyle Türkiye üzerindeki göç baskısının devam ettiği belirtildi.
Akdeniz Üniversitesi Göç Çalışmaları Merkezi’nin (ASPAG) iki günlük Antalya Göç Çalıştayı’nda ele alınan bir diğer konu da yeni bir kriz alanı olan iklim değişikliğinin göç hareketlerini nasıl etkilediği üzerine olduğu konuşuldu. Gelecekte iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarından birisi de orta ve uzun vadede Türkiye’yi bekleyen yeni göç hareketlerinin olacağı ifade edildi. Dış göç kadar iç göçe de neden olacak iklim değişikliğinin orta ve uzun vadede öncelikle Orta Anadolu, Göller ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin etkilenmesi beklendiği söylendi. Olası iklim değişikliği ve buna bağlı olarak göç hareketlerinden yoğun bir şekilde etkilenmesi beklenen Antalya’da kurumlar arası iş birliğinin artırılması gerektiği vurgulandı.
Çalıştaya katılan uzman konuşmacılar ve 50’den fazla kurum temsilcisi çözüm önerilerini de konuştular. Öneriler arasında uzmanlar tarafından sığınmacı/mültecilerin ülke içindeki hareketliliği yasal sınırlar içerisine çekilmesi, göçmenlerin yoğun yaşadığı illerde belediyeler ve sivil toplum kuruluşlarına da göç konusunda sorumluluk ve yetki verilmesi yer alıyor. Göçmen ailelerinin kent hayatına uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için, kolayca bilgi alabilecekleri danışma merkezlerinin kurulmasının, İl Göç Konseyi ve benzer kurumlar üstü oluşumların belediyeler ve STK’ları gibi paydaşları da içine alan yeni bir yapıya kavuşturularak göçmenleri ilgilendiren olası sorunların birlikte ele alınması, Antalya’da kurumlar üstü ve sivil toplum ağırlıklı bir destek ve koordinasyon merkezinin oluşturulması öneriliyor.
Bu tarz çalıştayların, sempozyumların çözüm arayışları noktasında ışık olacağını düşünüyorum.
REFİK, REFAKAT, SAZ ARKADAŞIGAZANFER ERYÜKSEL
SELÇUKLU MEDRESELERİ:FETİH SONRASI KURUMSALLAŞMANIN ÜRÜNÜDÜRMUHARREM YELLİCE
DİŞ ACİL Mİ, REÇETE SERVİSİ Mİ?SÜLEYMAN EKİN
KAYGILI İYİMSERLİKALİ İHSAN DİLMEN
ANTALYA’NIN MOR ÜZÜMÜŞENER METE
BİR NEDEN, ONLARCA BAHANEHASAN YAKUP CANGÜVEN
VERGİ KANUNLARINDA YİNE YENİDEN DEĞİŞİKLİKLER KAPIDARAZİYE GÖK AKTAŞ
KALEİÇİ'NİN İÇME SUYU SORUNUTURGAY ALP
ESKİ SSK HASTANESİ'NİN KAPISINA KİLİTVEDAT GÜRHAN
AHLAKA, HUKUKA VE GERÇEKLERE DÖNELİMPROF DR SAMİ SELÇUK
SANATTAN KAZANDIKLARINI SANATEVİNE YATIRDIKAHRAMAN KÖKTÜRK
AĞAÇ KÜLTÜHALİL ERDEM
MUHARREM YELLİCE HOCA’YAALİ YILDIZ
DEVLET ADAMI VE TÜRKÇE ÜZERİNEBEKİR DİREKCİ
TERÖRSÜZ TÜRKİYE Mİ?ERDOĞAN KAHYA
UNUTULAN ZAFERİN SESSİZ ÇIĞLIĞIPROF DR RAMAZAN DEMİR
ASLINDA HERKES AYNI PARTİDE!EŞREF URAL
BİZDE NEDEN LAWRENCE YETİŞMEZ?TARIK ÇELENK
ANTALYA'YI NE YAPMALI?CEM ARÜV
BİR FUARIN NABZI, BİR ŞEHRİN TADIGÜRSEL KAYA
TRİBÜNLER HER MAÇ BOŞ! NEDEN?ONUR BAKİ VURAL
ANTALYA TRAFİĞİNİN HÂL-İ PÜR MELÂLİAV CENGİZHAN GÖKÖZ
2026 İÇİN ZORUNLU BİR DÖNÜŞÜMHÜSEYİN BARANER
EFSUNKÂR DEMOKRASİNURİ SEZEN
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim