Bugün 27 Temmuz 2024 Cumartesi
  • Antalya28 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2529.106
    %0.09
  • Dolar
    32.8951
    %0.13
  • Euro
    35.7068
    %-0.12

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Antalya ve turunç

12 Şubat 2021 Cuma 00:05

 

         Antalya; turunçla özdeşleşmiş bir şehir… Turunç meyvesi de son yıllardaki çalışmalar sonucu Muratpaşa ile adeta bütünleşen bir meyve haline geldi.

         Antalya; iklimi gereği ılıman bir şehir. Ve bu şehirde sembolleşmiş değerlerimiz var.

         Geçmiş yıllarda turunç ağaçları ile ünlü şehrimiz şimdilerde bu özelliğini ve güzelliğini ‘’yeniden’’ yaşatabilme adına umut verici çalışmalar yapıyor.

         Narenciyeyi ön plana çıkarma düşüncesi; özellikle Muratpaşa ilçemizde kent kültürüne kazandırılmaya çalışılıyor.

         Muratpaşa Belediyesi’nin de gerçekten umut verici bir çalışmasını siz değerli okurlarımla paylaşmak istiyorum.

  Muratpaşa Belediyesi’nin kentin parklarına, sokaklarına diktiği turunçlardan Antalya Kadın Girişimi Kooperatifi sabundan sirkeye, reçelden lokuma 20 farklı çeşit ürün elde etti.

   Belediyenin Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde çalışmalara devam eden kadınları ziyaret eden Belediye Başkanı Ümit Uysal, “Bu fidanları dikenken hayalimiz tam da buydu. Siz bunu üretime dönüştürdünüz. Muhteşem bir şey” diyerek konuya olan yaklaşımını dile getirdi.

Evet… Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, 5 yıl önce, Ermenek Mahallesi’nde 12 dönüm alanda fidanlık kurarak turunç fidanı üretimine başladı. En iyi tohumuna ulaşmak için Antalya bölgesinde tarama çalışması gerçekleştirildi, en sağlıklı turunç meyvelerinden tohumlar alındı. Bu tohumlardan 2015’te ilk fidanlar üretildi. Belediyenin yetiştirdiği fidanlar, parklara, sokaklara, kaldırımlarda uygun yerlere dikilmeye başlanırken ilçede bugüne kadar 21 bin 34 turunç dikildi.

Dikilen fidanlar, bu yıl meyve vermeye, yeşil yaprakların arasından gündoğumu rengiyle turunçlar parlamaya başladı. Bir yanda ilçe sakinleri Akdeniz’in geleneksel lezzetlerinden turunç reçeli yapmak için meyveleri toplarken diğer yandan Antalya Kadın Girişim Kooperatifi de belediyenin destekleriyle turunçtan farklı ürünler elde etmek için çalışmalara başladı.

Çalışmalarını Muratpaşa Belediyesi’nin Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde sürdüren kooperatif üyesi kadınlar, acımsı tadı nedeniyle çiğ olarak tüketilmeyen turuncun kabuğundan posasına, her yerini değerlendirdi. Birçok yöntem kullanarak reçelden turunç ekşisine ve sirkeye, lokumdan şekerlemeye, kolonyadan sabuna birçok ürün ortaya çıkartıldı.

         Son yıllarda 21 bin turunç ağacının dikilmesi bile çok önemli bir adım.

         Muratpaşa Belediyesi’ni bu anlamda kutluyorum.

         Mutlu kalın.

Bu yazı toplam 950 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim