Bugün 12 Mayıs 2024 Pazar
  • Antalya21 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2444.587
    %0.00
  • Dolar
    32.193
    %0.00
  • Euro
    34.7877
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Balık türleri ve fahiş fiyatlar…

19 Ekim 2022 Çarşamba 02:47
Geçtiğimiz bazı mutfak ihtiyaçlarını gidermek için bir markete gittim. Birkaç kalem ürün aldıktan sonra balık reyonuna uğradım. Fiyatları görünce gözlerime inanamadım. Gerçekten dar gelirliyi bırakın orta gelirli bir ailenin bile artık balık tüketmesi zorlaşmış!
 
En ucuz balığın kilogram fiyatının 60 liradan başladığı markette 450 – 500 liraya kadar balık var. Gerçekten inanılır gibi değil…
 
Özellikle bu yıl fiyatlarda anormal bir durum var…
 
Asgari ücretli bir ailenin balık yiyebilmesi de artık olası değil…
 
Öte yandan Antalya denizle iç içe olan bir şehir. Eşsiz kıyıları, masmavi denizi ile eşi benzeri olmayan şehirlerin başında geliyor.
 
Deniz potansiyeli olan bu şehirde maalesef balıkçılık beklenilenin altında.
 
Antalya için balık kültürü olan bir şehir maalesef diyemiyoruz…
 
Çünkü; balık türleri az, balık fiyatları ise aşırı yüksek!
 
Bu anlamda Antalya’da Balıkçı Barınağı’nda sezonun açıldığı bugünlerde balık fiyatlarının yüksek oluşu özellikle dar gelirli aileleri düşündürüyor.
 
Diyebilirim ki, Liman’daki balıkçı barınağına giderek ihaleye katılarak balık alan esnaflar ile vatandaşlar, bu yılki fiyatların yüksek oluşundan rahatsız.
 
Günde 50’ye yakın balık türünün saat 05.00’de satışının ihale usulüyle gerçekleştiği Balıkçı Hali’nde balık fiyatlarının oldukça yüksek oluşundan dert yanan vatandaşlar, ‘’Ucuz balık yemek hayal oldu’’ demekten kendilerini alamıyor.
 
Öyle ki; balık avlanma sezonu Eylül’de başlamasına rağmen, balıkçı barınağında kasa ile balık almak bile pahalıya geliyor.
 
Geçtiğimiz yıllarda yaşanan balık azlığının en azından bu sezon yaşanmaması balıkçıları teselli ederken, vatandaşlar ise fiyatları yüksek
 
buluyor. Birkaç balık dışında fiyatların yüksek olması vatandaşları düşündürürken, istavritin kilosu bile 60- 75 liradan başlıyor. Kupes ve izmarit ise yine yüksek fiyatıyla alıcı buluyor.
 
Öte yandan bilinçsizce avlanmanın sonrasında balıkçı tezgahlarında her yıl balık bolluğu ve çeşitliliği azalırken bu durumdan en çok dar gelirli vatandaşlar etkileniyor.
 
Bilinçsizce avlanma yüzünden özellikle Akdeniz’de balık çeşitliliğinin azaldığını da unutmamamız gerekiyor.
 
Diğer temel tüketim ürünleri gibi balık fiyatları da gerçekten çok yüksek. Dar gelirli bir ailenin yiyebileceği hamsi vardı şimdi hamsi de fiyatıyla görenleri şaşkına çeviriyor. Balon balığı riski ise maalesef devam ediyor. 5-10 yıl önceki balık bolluğu maalesef yok. Geçtiğimiz yıllarda olumsuz sinyallerini vermişti, bu yıl biraz olsun canlılık var. Fakat şunu söylemek gerekir ki Akdeniz’deki balık çeşitliliği azalıyor. Balıkçı tezgahlarında gördüğümüz balıkların yarısından fazlası Ege, Marmara veya Karadeniz’den getiriliyor. Bir sahil ve deniz şehri olan Antalya’da daha çok balık çeşitliliği olması gerek. Antalya’da artık eskisi gibi balık çıkmıyor.
 
Mevcut avlanan balıklar ise ateş pahası. Marmara ve Karadeniz’den getirilen balıklar ise özellikle akaryakıt fiyatlarının oldukça yüksek oluşu ve artan maliyetler yüzünden gerçekten pahalı…
 
Dar gelirli vatandaşlar ise fiyatları ve balıkları izlemekle yetiniyor…
Bu yazı toplam 415 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim