Bugün 30 Mayıs 2025 Cuma
  • Antalya15 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    4161.379
    %-0.22
  • Dolar
    39.239
    %0.33
  • Euro
    44.5786
    %-0.03

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Besicilikte aynı nakarat!

29 Mayıs 2025 Perşembe 00:03

            Tarım, hayvancılık, balıkçılık ülkemizde yıllardan beri temel geçim kaynakları arasında olan sektörler.

            Her ne kadar balıkçılıkta istenen ve hedeflenen başarı elde edilememişse de tarım ve hayvancılık ülkemizin potansiyeli yüksek sektörleri.

            Bu anlamda son derece uygun meralar, arazi yapısı oldukça fazla.

            Tarım ve besicilikte istenen başarıyı elde edebiliyor muyuz?

            Bu tartışılır.

            Özellikle besicilikte ciddi sıkıntılar var.

   Bu anlamda yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besiciler oldukça dertli.

            Olaya Antalya penceresinden bakacak olursak… Büyük ve küçükbaş hayvanlarının kilogram fiyatı cep yakarken, dar gelirli ailelerden sonra orta gelirli aileler de yüksek fiyatlar nedeniyle sıkıntılı.

            Kırmızı et fiyatının kilogramının 600 ila – 700  TL’ye dayandığı günümüzde vatandaşlar yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde hayli tedirgin.

            Kurban Bayramı yaklaşırken küçük ve büyükbaş hayvan satışlarının başladığı bugünlerde, fiyat olarak daha uygun olur düşüncesiyle kurbanlık hayvan almak isteyen vatandaşlar yüksek fiyatlar yüzünden adeta şaşkına dönüyor.

            Küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan besiciler oldukça sıkıntılı görünürken, vatandaşlar da 25 ila 30 bin liraya  kadar çıkan küçük baş kurbanlıklar nedeniyle şaşkınlığını gizleyemiyorlar.

                        Maliyetlerin sürekli artması ve özellikle mera alanlarının daralmasıyla sıkıntılı günler geçirdiklerini söyleyen besiciler ise, yetiştirmek üzere aldıkları hayvanları yüksek meblağdan aldıklarını, maliyetler ve zorunlu giderlerle kurbanlıkların fiyatlarının yüksek olduğunu, bunun da vatandaşın alım gücünü olumsuz olarak etkilediğini belirtiyorlar.

                        Mahalleye dönüşen köylerde artık besicilik yapmanın zorlaştığına dikkat çeken vatandaşlar, mera alanlarını da daralmasıyla birlikte et fiyatlarının daha da artabileceğini dikkat çekiyorlar.

            Tam da bu noktada köylerde artık hayvancılığın çok güç şartlarda yapıldığını, büyük ve küçük baş hayvancılığın kayıt altını alındığını, mera alanlarının daralmaya başladığını, hayvanları otlatacak alan bulamadıklarını da söyleyen besiciler, hayvancılığı teşvik edici adımlar atılması gerektiğini daha önceki yazılarımda dile getirmiştim.

            Besiciliğe belirli kriterler getirilmesinin şu an sıkıntılı olan hayvancılığı daha da sorunlarla baş başa bırakacağını söyleyen besiciler, etin kilogramının sürekli artmasının bunda etkili olduğunu özellikle vurguluyorlar.         

  Fiyatlar sürekli artarken benim gözlemlediğim konu; besicilik yapan herkeste bir tedirginlik var. Birçok kişi artık hayvancılık yapmak istemiyor. Besiciliği teşvik etmek, özendirmek gerek. Hayvanları otlatacak alan bile kalmadı neredeyse. Maliyetler yüksek ve bu iş zahmetli. Yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde fiyatlar yüksek.  Küçükbaş olarak 20 – 25  bin TL’ye kurbanlık alan bir kişinin bütçesi alt üst olur. Büyükbaş hayvan fiyatları ise kilogramına göre 200’den başlayıp, 300 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bu noktada alım gücü düşen vatandaş da haklı. Dışarıdan et ithal etmek yerine mevcut besiciliği, yani büyük ve küçükbaş hayvancılığın teşvik edilerek maliyetlerin düşürülmesi ve et fiyatlarının aşağıya çekilmesi gerekiyor…

           

Bu yazı toplam 217 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim