Küçük esnafın bugün karşılaştığı sorunların en önemlisi kuşkusuz çırak yetişmemesi…
Çırak yetişmeyince yeni ustalar da yetişmiyor.
Gelecek yıllara yönelik olarak çırak sorununun küçük el sanatları ile uğraşan esnafın temel sorunu olmaya devam ederken, taklit ürünler, artan maliyetler ve zamlar da diğer sıkıntılar arasında yer alıyor.
Öyle ki; başta sanayi çarşıları olmak üzere artık çırak yetişmiyor. Sanayi işletmelerinde çırak yetişmemesi ise sektörü etkiliyor.
Dükkanlarında çırak yetişmemesi yüzünden sıkıntı çektiklerini söyleyen ustalar buna bir çare bulunmasını istiyorlar.
Bazı meslekler var ki durum iç açıcı değil…
Örneğin; terzilik, kalaycılık, radyo tamirciliği, saat ve ayakkabı tamirciliği gibi mesleklerde yeni ustalar yetişmezken, mevcut ustalar da çırak bulamamaktan muzdarip.
Durum böyle olunca çırak yetişmemesi yüzünden küçük el sanatlarının da yok olmak üzere olduğu artık bilinen bir gerçek.
Bu konuda artık bir şeyler yapmanın zamanı geldi bence. Birçok meslekte olduğu gibi çırak yetişmiyor ve mesleki eğitim veren okullarla birlikte çırak yetişmesi tarih olmak üzere.
Bir de her geçen gün artan maliyetler küçük esnafın belini bükmüş durumda.
Bu konuda teşvik edilmesi lazım.
Örneğin; berberlerin en büyük derdi yine çırak yetişmemesi. Ben gezerken görüyorum bazı berber dükkanlarında “Çırak Aranıyor” levhası var.
Esnafın da talebi bu yönde ve çırak, kalfa ve usta sıralamasının devamı için küçük el sanatlarının da yaşamasını istiyorlar.
Sanayi çarşılarında durum daha kötü.
Meslek liseleri yeterli değil ve gereken eğitim verilemiyor.
Bu noktada kaybolmaya yüz tutmuş meslekler kategorisine daha çok küçük el sanatlarının girmesi kaçınılmaz gibi görünüyor…
Bu yazı toplam 967 defa okunmuştur.