Bugün 02 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya23 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2420.766
    %-0.24
  • Dolar
    32.4438
    %0.01
  • Euro
    34.797
    %0.12

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Haşere kabusumuz olmadan…

15 Haziran 2023 Perşembe 00:05

 

            Antalya’nın can sıkan sorunlarından birisi de haşere sorunu olmuştur…

            Sıcak ve nemli havada bir de sinek ve sivrisineklerle yaşamaya çalışmak ayrı bir sıkıntıdır.

 

   Antalya;  sıcak ve nemli bir şehir.  Nemli ortamı ve aşırı sıcaklar etkisini artırmaya başladı ve dolayısıyla gündeme yine haşere sorunu geldi.

                        Hava sıcaklığının arttığı  bugünlerde sinek ve sivrisinekle mücadele hakikaten önemli bir konu.

            Sinek ve sivrisinek mücadelesi; Antalya gibi sıcak bir şehirde kesinlikle planlı ve    proğramlı yapılmalı.

Çünkü geçtiğimiz yıllarda yaşanan sinek ve sivrisinek şikayetlerinin muhtemelen bu yıl olmaması için Büyükşehir Belediyesi ekipleri daha geniş kapsamlı olarak çalışmalarını yürütmeliler.

            Bu esnada diğer illere nazaran hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üstünde seyrettiği Antalya merkez ve ilçelerinde vatandaşların özellikle karasinek şikayetlerinin önlenmesi maksadıyla ekipler çalışmalarını devam ettiriyorlar.

            Geçtiğimiz yıllarda haşere konusunda vatandaşların dikkat çeken şikayetleri oldu.

            Her zaman vurguladığım gibi  sinek ve sivrisinekle mücadelede kararlı olmak ve larvalama döneminde etkin ilaçlama yapılması şart.

   Diğer taraftan  Antalyalıların sıkıntısız bir yaz  dönemi geçirmeleri için sinekle mücadele konusunda  çalışma gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri, 19 ilçede sinekle mücadeleye devam ediyor. Çevre Sağlığı ekipleri başta sivrisinek olmak üzere, karasinek, hamamböceği gibi halk sağlığı açısından önemli zararlılara karşı biyolojik, kimyasal ve fiziksel mücadele yapıyor.

                                   Özellikle sulak alanların, durgun su yataklarının, fosseptiklerin, dere yataklarının ve sazlık alanların devamlı olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

   Bu anlamda Antalya Büyükşehir Belediyesi, yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte 1450 personel, 19 araç ve 3 tekneyle sinekle yoğun mücadele ediyor. Halk sağlığını korumak amacıyla kent merkezi ve tüm ilçelerde ilaçlama çalışmaları aralıksız sürüyor.

   Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı vektörel mücadele ekipleri vatandaşların rahat bir yaz geçirmesi için 1450 kişilik mücadele ordusu ile  çalışma yapıyor.

Başta karasinek, sivrisinek ve hamam böceği olmak üzere, sineklerin üreme alanlarına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ilaçlama personeli tarafından 12 ay boyunca kesintisiz sürdürülüyor. Çevre sağlığı ekipleri haşerelerin üreme alanı olan açık alan su birikintisi, durgun akan dereler, bataklık alan, asansör boşluğu, bina altı suları, inşaat sahası, rögar, mazgal, fosseptikler, bahçelerde bulunan depo, kova, küvet, saksı, varil, tekne, bidon, lastik içi gibi alanlarda vektörle mücadele çalışmaları gerçekleştiriyor.

   Sivrisinek, karasinek gibi haşerelerle mücadelede özellikle çatı katları, site bahçeleri, bodrumlardaki ve atık durumundaki malzemelerin üzerinde kalan su birikintilerinin bu tür canlıların üremesinde önemli bir faktör oluşturduğuna dikkat çeken yetkililer, “Vatandaşların çatılara ve binaların etraflarına koymuş oldukları boş kaplara dolan yağmur suyuyla beraber sivrisinek ve haşereler buralara yumurtluyor. Sonrasında ani ve kontrolsüz uçkun meydana geliyor. İlaçlama personelimiz bu çatı katları, balkon ve bahçelerindeki su birikintilerine ulaşamaması sebebiyle, vatandaşlar tarafından biriken suların boşaltılması gerekiyor” diye konuşuyorlar.

            Yazımın başında da vurguladığım gibi bu kentin gündemden düşmeyen sorunlarından birisi olan haşere sorununun çözümü için ‘’zamanında’’ ilaçlama ve çalışma periyotu gösterilmesi kaçınılmaz bir zorunluluk…

            Hemen hemen her mahalleden sinek ve sivrisinek şikayetlerinin peş peşe geldiği bugünlerde ‘’kararlılıkla’’ bu mücadele sürmeli…

Bu yazı toplam 491 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim