Bugün 10 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya20 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2442.209
    %0.52
  • Dolar
    32.2276
    %0.15
  • Euro
    34.7434
    %-0.01

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

İhmal ve planlama...

28 Kasım 2022 Pazartesi 00:05

 

          Şehir planlaması; asla oldu – bittiye getirilemeyecek kadar önemli bir konu. Planlama yaparken geleceğe dönük yapılmazsa, alternatif yol güzergahları oluşturulmazsa, yeşil alanlar ayrılmazsa ve en önemlisi yollar geniş tutulmazsa olumsuzluklar birbirini tetikler.

          Aslında bugün tıpkı Antalya’da gözlemlediğimiz gibi!

          Bugün yaşadığımız elektrikli scooter krizi aslında yıllar önce yapılan planlamadaki büyük yanlışların ve eksikliğin bir sonucudur.

          Çağdaş kentlerde bisiklet yolları; olmazsa olmazlar arasındadır…

          Hem sağlıklı bir yaşam, hem de toplu ulaşımı teşvik etme ve trafik sorununun çözümüne katkı koymak bakımından Bisiklet Yolu projeleri oldukça önemlidir…

   Ancak… Diğer şehirler gibi Antalya’nın da kronik sorunu yılların ihmali ve hataları olarak planlamadaki yanlışlar.

          Öyle ki; şehir merkezinde ana arterlerdeki yollar öylesine dar ve sıkışık ki değil bisikletliler için alan, yayalar için yürüyecek alan bile ‘’kısıtlı’’

          Anımsayacağınız üzere Daracık yollarda hayata geçirilen bisiklet yolları trafiği daha da karmaşık hale getirmiş, sonra da bisiklet yolları için ayrılan bölümler iptal edilerek trafiğe açılmıştı.

          Öte yandan planlamadaki yetersizlikler nedeniyle Atatürk Caddesi, Hasan Subaşı, Işıklar ve Tevfik Işık  Caddesi gibi noktalarda bisiklet kullanımına tahsis edilen alanın mevcut yolların dar ve sıkışık olması nedeniyle trafikte sıkıntılı anlar yaşanırken, bisiklet yolu noktalarına uzun süreli park eden araçlar da trafiği olumsuz etkiliyor.        

          Evet… Şehrin ana arterlerini oluşturan cadde ve sokaklardaki bisiklet yolu projesini her zaman destekledim. Ancak Antalya’nın yolları o kadar dar ki, bisiklet yolu ile birlikte neredeyse başka bir araç geçmekte zorlanıyor. Zorunlu park durumlarında ise trafik iyice sıkışıyor.

   Şehir planlamasındaki eksiklikler bu proje ile bir kez daha ortaya çıkmış durumda. Bir de bisiklet yollarına bisikletliden başka her türlü araç giriyor. Bu önlenmeli. Antalya’nın en büyük sorunu ulaşım, otopark ve çarpık yapılaşma…

          Bu sorunlar önlenemediği için yeni sıkıntılara davetiye çıkarıyor.    

                             

Bu yazı toplam 341 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim