Bugün 25 Nisan 2024 Perşembe
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2427.694
    %-0.04
  • Dolar
    32.5699
    %0.15
  • Euro
    35.0032
    %0.66

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

İlgisizlik ve kaderine terk edilmişlik…

26 Eylül 2022 Pazartesi 00:05

 

Turizmin başkenti Antalya’da tarihi eserler ile iç içe olmuş görüntü kirliliğini önleme adına çok daha fazla çalışmaya ve projeye gereksinim var.

            Antalya’yı farklı kılan özelliklerin başında eşi benzeri olmayan tarihi mirasa sahip olması…

            Tam da bu noktada geçtiğimiz günlerde Antalya’nın sembol değerlerinden birisi olan tarihi Hadrianus Kapısı (Üç Kapılar) ve çevresinde görsel kirliliği giderme adına çalışmalar başladı.

   Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 20.04.2022 tarih ve 13797 sayılı kararı ile onaylanan peyzaj düzenleme projesinin uygulanması ve Müze Müdürlüğü ile koordineli olarak surların yabani otlardan temizlenmesi, ilaçlanması  çalışmaları geç de olsa start aldı.

  Başka bir ifadeyle Muratpaşa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nce başlatılan çalışmalar doğrultusunda tarihi sur ve etrafındaki görüntü kirliliği giderilmeye başlandı.

            Anımsayacağınız üzere Antalya’nın sembol değerlerinden birisi olan tarihi Hadrianus Kapısı ve çevresinde uzun süredir devam eden kaderine terk edilmiş görüntüler Antalya’lıların tepkisini çekiyordu. En gözde ve revaçta tarihi alanların ilgisizliğe terk edilmesi nedeniyle vatandaşlar duruma tepki gösterirken, geç de olsa başlatılan çalışmalarla görüntü kirliliği ortadan kalkacak.

            Her zaman dile getirdiğim üzere Antalya’nın çekim merkezi eksikliğinin en büyük nedeninin başta sembol olmuş tarihi eserler olmak üzere ören yerlerindeki görüntü kirliliği, alt yapı eksiklikleri ve ışıklandırma gibi etkenler…       Ve bu noktada en büyük eksiklik ilgisizlik.

            Yani böylesine özgün tarihi değerlere sahipken bunun farkına varamamak!

            Başka bir ifadeyle kent merkezindeki Yivli Minare, Saat Kulesi, Hıdırlık Kulesi ve Hadrianus Kapısı gibi kent merkezinde yer alan sembolleşmiş tarihi eserlerin çekim merkezi oluşturma anlamında bir canlılık yaratamamasının en büyük nedeni ilgisizlik ve kaderine terk edilmişlik.

            Bu anlamda daha fazla proje ve ortaklaşa çalışma gerçekleştirilmesi gerekiyor.

   Tarihi Üç Kapılar’da temizleme, park alanı yaratma, ilaçlama ve görüntü kirliliğini giderme adına başlatılan çalışmalarla nihayet bu bölge hatırlanmış oldu.

  Bu tarz çalışmaların adeta kaderine terk edilmiş Balbey’de, Tahılpazarı’nda, Kışla, Altındağ  ve Elmalı mahallesi gibi görüntü kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde de olması gerekmiyor mu?

 

Bu yazı toplam 477 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim