Bugün 20 Mayıs 2024 Pazartesi
  • Antalya25 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2511.269
    %0.28
  • Dolar
    32.2117
    %0.03
  • Euro
    35.01
    %-0.23

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Kaleiçi ve kronik sorunlar…

08 Eylül 2022 Perşembe 00:05

 

            Şehrimizin önemli sorunlarından birisi de tarihi ve turistik alanlarımızdaki görüntü kirliliği.

            Tarihi mekanlarımızın kaderine terk edildiğini zaman zaman gazetemizde gerek haberlerle, gerekse de köşe yazılarıyla gündeme getirmekteyiz.

            Çöp yığınına dönen sahillerden tutun da, tarihi mekanlarımızdaki görüntü kirliliği gerçekten bu güzel kente hiç yakışmıyor…

            Zamanında yapılmayan çöp toplama işlemleri, vatandaşların şikayeti ile giderilmeye çalışılan temizlik çalışmaları ile tutarlı bir hizmet bütünlüğü sağlamak çok zor!

            Zaten tarihi alanlarımızın etrafına, sembol olmuş mekanlarımızın sokak aralarına baktığınızda ne demek istediğimi anlarsınız…

            Tarihi Kaleiçi semtimiz de görüntü kirliliği kıskacı altında.

            Böylesine özgün tarihi mirasımızın akşamları ne yeterli bir ışıklandırması var; ne de sokak araları temiz!

            Durum böyle olunca; ‘’Tarihi mekanlarımız neden kaderine terk edildi?’’ diye sormadan duramıyor insan.

  İşte tam da bu noktada nihayet Muratpaşa Belediyesi, kentin simge yapılarından Üç Kapılara uzanan Kaleiçi surlarında temizlik çalışmasına başladı. Çalışmalar kapsamında surların önünde bulunan park alanı da yenilenecek.

Anımsanacağı üzere Kaleiçi Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlıya uzanan bir tarihin izinin sürüldüğü, kentin geleneksel mimarisiyle dünya mutfağının en sıra dışı örneklerinin bir araya geldiği Antalya’nın tarihi kent merkezi. 1984’te Uluslararası Turizm Yazarları Birliği (FİJET) tarafından verilen ‘Altın Elma’ turizm ödülünün sahibi olan yaşayan antik kent. Daha da önemlisi çok özgün bir tarihi miras olma özelliği ile ön plana çıkıyor.

  Antalya’yı dünyanın sayılı turizm destinasyonları arasında yer almasını sağlayan bu tarihi miras maalesef görüntü ve gürültü kirliliği tehditi altında ve otopark amaçlı olarak kullanılmaya başlandı.

Öte yandan Muratpaşa Belediyesi, yaklaşık 50 kentin katılacağı festival hazırlıklarını sürdürürken, Kaleiçi’nin tarihi Üç Kapılara uzanan surlarında temizlik çalışmasına başladı. Çalışma Antalya Müze Müdürlüğü denetiminde Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu izniyle gerçekleştiriliyor.

   Söz konusu çalışmalar kapsamında surların önünde bulunan park alanı da yenilenecek. Çalışmalar, Kaleiçi Old Town Festivali öncesi tamamlanacak.

            Umuyorum Kaleiçi Antalya’ya yakışır biçimde her daim temiz tutulur ve diğer kronikleşen sorunlarının çözümüne yönelik göstermelik değil; kararlı adımlar atılır…

Bu yazı toplam 393 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim