- IMKB
% - Altın
6873.55
%0.46 - Dolar
45.3492
%0.24 - Euro
53.2446
%0.01
- GÜNCEL
- RESMİ İLANLAR
- SPOR
- SAĞLIK
- POLİTİKA
- EKONOMİ
- YAZARLAR
- EĞİTİM
- KÜLTÜR SANAT
- DÜNYA
- GENEL
- YEREL
- ASAYİŞ
- ÇEVRE VE İKLİM
- 00:43 - KÜBRA’YI HAYATTAN KOPARANLAR, SOSYAL MEDYA HESABINA GİRİP YAŞIYOR SÜSÜ VERMİŞ
- 00:43 - KAHRAMANMARAŞ’TA KAYIP VATANDAŞIN CANSIZ BEDENİ BULUNDU
- 23:20 - BAKAN GÜRLEK: "GÖKHAN BÖCEK ETKİN PİŞMANLIKTAN YARARLANDI"
- 22:38 - İSKELE DÜŞTÜ İŞÇİLER HALATTA ASILI KALDI
- 22:38 - BAŞKAN BOLTAÇ: "DENETİMLERİMİZİ KARARLILIKLA SÜRDÜRMEYE DEVAM EDECEĞİZ"
- 22:28 - BERBERDE TIRAŞ OLAN ŞAHSA SATIRLA SALDIRMIŞTI, O ANLARIN GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇIKTI
- 22:18 - TARSUS’TA 6 BİN 167 SAĞLIKSIZ ÜRÜNE EL KONULDU
- 22:08 - DEPREMDE ZARAR GÖREN KAHRAMANMARAŞ ULU CAMİİ İBADETE AÇILDI, ANTAKYA ULU CAMİİ DE VATANDAŞLA BULUŞACAĞI GÜNÜ BEKLİYOR
- 22:03 - ATLARA İŞKENCE KAMERADA
- 22:02 - ANTALYA RİSK ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
- 21:48 - KÜBRA YAPICI’NIN KATİL ZANLILARI TUTUKLANDI
- 20:52 - KÜBRA'NIN CESET PARÇALARI BARAJDA BULUNDU
- 20:37 - ŞABAN TAT: "ŞEBEKE VE TESİSAT KAYNAKLI YANGIN RİSKİ BÜYÜYOR"
- 20:13 - KADIN KARAVANCILAR KOROSU HOLLANDA YOLCUSU
- 19:38 - TIRLA ÇARPIŞAN SEPETLİ MOTOSİKLETİN SÜRÜCÜSÜ HAYATINI KAYBETTİ
EŞREF URAL / JOURNAL-KONUK YAZAR


KILIÇDAROĞLU’NUN ÜÇ DÖNEMİ
Bu yazımızda CHP’ye tam on üç sene liderlik yapmış bir siyasi aktörü, Kemal Kılıçdaroğlu’nu, üç farklı döneme ayırmak suretiyle analiz etmeye çalışacağız.
A-) Birinci Dönem (2010-2015 arası)
Hiç tereddütsüz bu zaman dilimine “acemilik dönemi” diyebiliriz. Hiç kimsenin beklemediği bir zamanda genel başkan olma durumu ile karşı karşıya kaldı. Çünkü mevcut genel başkan Deniz Baykal partide en güçlü dönemini yaşıyordu, görünürde muhtemel bir rakibi bile yoktu, yani tek rakibi bizzat kendisiydi. Ve Deniz Bey büyük bir başarı örneği göstererek, Deniz Baykal’ı indirmeyi başardı! O hengamede doğal olarak yeni bir genel başkan aranıyordu ve epey bir zamandır grup başkanvekilliği yapmış bir isim olarak Kemal Kılıçdaroğlu öne çıkartıldı. Bunu hem Önder Sav, hem de Deniz Baykal istiyordu, çünkü Kemal Bey’i çok kolay kontrol edebileceklerini sanıyorlardı. Ama süreç pek de böyle ilerlemedi, Kılıçdaroğlu evvela Önder Sav’ı, birkaç yıl içinde de Deniz Baykal’ı “etkisiz hale” getirmeyi başaracaktı.
Kendisini parti tabanına ve parti seçmenine kabul ettirmek için çok yoğun bir çaba sergiledi ilk zamanlar. Üslubu da oldukça sertti rakibine karşı. Erdoğan’a hitaben, “senin dişlerini sökeceğim” diyordu meselâ. Ve elbette CHP tabanından büyük alkış alıyordu.
2012 yılından itibaren başlayan Gülen Cemaati-Ak Parti kavgası, bu süreçte CHP’nin kaderini de etkiledi. Gülen Cemaati, bilhassa 2013 yılından itibaren, CHP genel merkezi ile yakın temasa geçti ve bu yakınlık kısa süre içinde ittifaka dönüştü. Cemaatin televizyonları ve gazeteleri kapılarını ardına kadar CHP sözcülerine açmaya başladılar. 2013 sonlarına doğru Cemaat-CHP ittifakı epey güçlenmiş ve aleniyet kazanmış durumdaydı. Bu yıl içinde pek çok CHP kurmayı, belediye başkanı ve parti yetkilisi, hiç çekinmeden Pensilvanya turları düzenliyor, televizyonlarda açık açık Fethullah Gülen’e övgüler düzüyorlardı. 2014 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde CHP’nin belediye başkanı ve meclis üyelerine bizzat müdahil oldular, listelere bazı elemanlarını yazdırdılar. Ve bu süreç CHP gibi bir partiyi, Ekmelettin İhsanoğlu gibi bir İslamcıyı cumhurbaşkanı adayı yapmaya kadar savurdu. (Yukarıda özetlediğim tablo, benim de şahsen CHP’den kopmama sebep olan süreçlerden birisi oldu).
Dediğim gibi, bu dönem Kılıçdaroğlu için “acemilik dönemi” idi ve bu şekilde kapanıp gitti.
B-) 2015-2019 Arası (İkinci Dönem)
Bu ikinci döneme, Kılıçdaroğlu açısından, pekala “kalfalık dönemi” diyebiliriz.
15 Temmuz Fetullahcı darbe girişimi her alanda büyük bir travmaya yol açtı. İslamcı bir cemaate devletin en büyük kurumlarını teslim etmiş olmanın bedeli çok ağır oldu. Millet resmen devleti sokaktan toplayıp yerine oturttu. Ve bu travmatik gelişmeler CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu da toparladı. Bünyelerine girmiş olan Gülen Cemaati’ne mensup isimleri uzaklaştırmaya başladılar. Kemal Bey böyle yanlış ittifaklarla değil, sadece siyaset yaparak ve doğrudan toplumu hedef alarak yürüyebileceğini kavramaya başlamıştı. “Adalet yürüyüşü” aslında bu arayışın bir ürünü idi ve çok başarılıydı, çok ses getirdi. Bununla da yetinmedi, 2019 yerel seçimlerinde doğru kararlar aldı, İyi Parti ile yakınlaştı, Kürt seçmene el uzattı ve böylece, 2019 seçimlerinde İstanbul, Antalya, Ankara gibi büyük şehirleri almayı başardılar.
C-) Üçüncü Dönem (2020-2023 Arası)
Ve bu dönem Kılıçdaroğlu açısından tam bir “ustalık dönemi”dir.
Bu süreçte bütün sosyo-politik ve sosyo-ekonomik göstergeler iktidarın aleyhine işliyordu. CHP kendi seçmeni yanısıra, milliyetçi ve muhafazakar kesimlere de yüzünü dönmüş görünüyor, bu zeminde siyaset yapan partilerle yakınlaşmaktan çekinmiyordu. Nitekim “Altılı Masa” fikriyatı bu şartlarda vücut buldu. Seçim kaybedildiği için şimdilerde herkes Altılı Masa projesini lanetliyor ama, eğer seçim kazanılmış olsaydı, Kemal Kılıçdaroğlu, “milli mutabakatı sağlayarak ülkeyi uçurumdan kurtaran adam” olarak tarihe yazılacaktı. Yani aslında Altılı Masa projesi doğruydu, ama sonu kötü oldu. Kemal Bey’in bu süreçte tek hatası, seçimin kesinlikle kazanılacağına inanmış ve bu nedenle de, kendi adaylığını dayatmış olmasıdır. Oysa o seçimde Mansur Yavaş ya da İmamoğlu aday olsa, seçimi çok büyük ihtimalle ilk turda kazanabileceklerdi ve işte asıl o zaman Kemal Kılıçdaroğlu, “cumhuriyeti kurtaran adam” olarak tarihe geçecekti. Ve fakat lakin… Olmadı, olamadı, olabilemedi.
Ve artık bu kadar seçim yenilgisine ne toplumun ne de CHP tabanının tahammülü kalmıştı. Zaferin sahibi çok olur, ama yenilgi öksüzdür, sahipsizdir. Nitekim seçimden altı ay sonra yapılan kurultayda Kemal Bey, bizzat kendi eliyle yazdığı parti delegeleri tarafından indirildi. Hepsi bu kadar.
ANNE OLMAK, ANNE KALMAKGÖZDE SARI
HAYATIN FIRTINALARINDA AYAKTA KALMA SANATIAHMET İLBARS
KUMLUCA TURİZMİ YÖRÜK ŞENLİKLERİNE SIĞMAZMUHARREM YELLİCE
BİR ANLAMI VARMIŞSÜLEYMAN EKİN
OĞUZHAN ÖZENCİ, ŞAKA MI BU?YAVUZ ALİ SAKARYA
BAŞKA TÜRKİYE YOK!..VEDAT GÜRHAN
İKLİM KRİZİ KAPIDA DEĞİL; İÇERİDE...CEM ARÜV
M. YELLİCE'NİN YAZISINA İSTİNADENM. ALİ ÖZDOĞAN
İÇİNŞENER METE
KONTRBASLA SAHNEDE DOLU DOLU 34 YILBİHTER GÖRDÜ
KADİM DİNLER VE BİLGELİKLER KİTABI ÜZERİNEALİ İHSAN DİLMEN
YİNE DE KENDİNE GİT/ŞERİF KUTLUDAĞNİNA ŞAHİN
SANAT DOLU BİR RÖPORTAJGAZANFER ERYÜKSEL
GERÇEK ALİM İLE SAHTE AYDIN ARASINDAKİ UÇURUMMÜJGAN AKBÜLBÜL ÇELİK
68 DEĞİL, YETMİŞSEKİZLİLERTARIK ÇELENK
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ BİR MARKET KURULUŞU MUDUR?HASAN YAKUP CANGÜVEN
MASLOW PİRAMİDİ'NİN BASAMAKLARINDABAHAR UYSAL HAMALOĞLU
CUMHURİYET VE DEVRİMCİLİKNURİ SEZEN
DUAYEN GAZETECİ MUSTAFA UYSAL'I KAYBETTİKYUNUS YAŞAR
ANTALYASPOR ALTYAPI BAŞARILIKAHRAMAN KÖKTÜRK
DİJİTAL GÜÇ: KADINLARIN SOSYAL MEDYADA YÜKSELEN SESİGÜLŞEN ARAS GÜLMEZ
LİYAKATMEHMET ZORLU
RUZ-I HIZIR GÜNÜ: KUANTUMDAN GÜL DALINA DİLEK YOLCULUĞUIŞIK YARGIN
ANTALYA NEDEN 'BURASI RADYO ŞARAMPOL’ Ü ISKALIYOR?NİZAMETTİN ŞEN
KADIN KARAVANCILAR KOROSU HOLLANDA YOLCUSU
KEPEZ'DE OTODRAG ŞAMPİYONASI HEYECANI
YARIŞLI GÖLÜ'NDE FLAMİNGOLAR HAYRAN BIRAKTI
‘ANNA KARENİNA’ DÜNYA PRÖMİYERİ İLE SAHNEDE!
ANTALYA, TİYATRO FESTİVALİNE HAZIR
ÖZBEK: "AVRUPA İLE ENTEGRASYON, GELECEĞİN STRATEJİK KALDIRACI"
YÖRÜK TÜRKMEN TOYU, 8-10 MAYIS'TA
EDEBİYAT DOSTLARI TOPLUMCU GERÇEKÇİLİĞİ TARTIŞTI
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





