Bugün 03 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya27 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2392.404
    %-0.11
  • Dolar
    32.3509
    %-0.05
  • Euro
    34.7737
    %-0.06

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Ormanlarımız ve hassasiyet

21 Temmuz 2023 Cuma 00:05

 

            Bunaltıcı ve nemli yaz günlerinin hüküm sürdüğü bugünlerde farkındaysanız hepimiz gölge ve ağaçlık bir yer arıyoruz!

            Her fırsatta ise hafta sonları ya ormanlık bir alanda piknik yapmaya ya da deniz kenarlarına gidiyoruz.

            Böylesi bir ortamda sığınacak yer olarak ağaçları görüyoruz…

            Sığınacak bir liman olarak gördüğümüz ormanların bir çırpıda tedbirsizlik ve dikkatsizlik amaçlı yanıp kül olması ise anlık bir olay…

            Tam da bu noktada bugünümüz ve geleceğimiz açısından büyük önem taşıyan ormanlık alanlarımız ile yeşil dokunun tahrip olmasına, yanıp kül olmasına hiç birimizin gönlü razı olmaz.

            Bu duyarlılık ve sorumluluk içerisinde ormanlarımızı koruma ve kollamada dikkatimizi en üst seviyeye çıkarmalıyız.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Antalya’da orman yangını riski de artarken, bu günlerde tedbirlerin en üst düzeye çıkarılması isteniyor.

            Bu bağlamda, Temmuz ayında olduğumuz bugünlerde özellikle havaların oldukça sıcak ve nemli olması orman yangını riskini arttırırken,  herkesin büyük sorumluluk alması gerekiyor.

                        Bu aylarda özellikle mesire yerlerinde piknik ateşi yakılmasına belirli bir düzen getirilmesini isteyen vatandaşlar, 10 – 15 yılda yetişen ağaçların küçük bir dikkatsiz ve sorumsuzluk sonucu yanıp kül olmaması için önlemlerin en üst düzeyde arttırılması artık şart!

            Piknik alanları başta olmak üzere ören yerleri ile ormanlık alanlarda mangal ateşi yakılmasına belirli kurallar ve düzen getirilmesini isteyen Antalyalılar, tarla açmak amacıyla kasten çıkarılan yangınlara karşı da cezaların arttırılmasını, önlemlerin de sıklaştırılmasını istediler.

            Aynı şekilde geçmiş yıllarda yaşadığımız çok acı tecrübeler ışığında Temmuz ve Ağustos ayları orman yangınları için en kritik aylardır. Dolayısıyla bu aylarda her zamankinden çok daha dikkatli olmak mecburiyetindeyiz. Ülkemizde farklı noktalarda çıkan  yangınlar ve özellikle geçmişte yaşadığımız Manavgat yangınını asla unutmadan büyük bir titizlik içinde önlemlerimizi almalıyız.  Ormanlarımıza ve geleceğimize hep birlikte sahip çıkmalıyız. Yangınla mücadele sadece Tarım ve Orman Bakanlığı’nın işi olmamalı. Hepimiz sorumlu olmalıyız ve duyarlı olmalıyız. Yeşil alanları gözümüz gibi korumalıyız. Piknik alanlarında yakılan mangal ateşinin tamamen söndürülmemesi, anız yakılması, tarla açmak amacıyla kasten çıkarılan yangınlara karşı mücadele daha etkili olmalı. Bu aşamada herkese büyük görevler düşüyor. Yetkililer daha kapsamlı mücadele etmeliler. Piknik alanlarının büyük bölümünde mangal yakılmaması kararını doğru ve yerinde buluyorum.

   Çünkü; ormanlık alanlarda mangal ateşi yakmak oldukça tehlikeli bir durum.

            Bu bilinçle bu günlerde ve aylarda çok dikkatli olmak zorundayız…

 

Bu yazı toplam 549 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim