Bugün 10 Mayıs 2024 Cuma
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2453.016
    %0.96
  • Dolar
    32.2206
    %-0.08
  • Euro
    34.7527
    %-0.12

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Sel felaketleri ve plansızlık!

13 Aralık 2022 Salı 00:05

 

            Son yıllarda şiddetini giderek arttıran doğal afetler; şehir planlamasındaki ciddi ‘’eksiklikleri’’ de gündeme getiriyor.

            Boş bulunan her alanın neredeyse betona gömüldüğü Antalya’da yaşana sel manzaralarında bu acı gerçeği bir kez daha gördük!

            Kumluca ve Finike ilçesindeki sel felaketi artık bu konuda daha ne kadar işi akışına bırakacağımızın sorusuna cevap arıyor!

            Kumluca ve Finike başta olmak üzere şiddetli yağış sonrasındaki inanılmaz görüntüler belleklerimizde uzun süre unutulmayacak gibi görünüyor.

            Öte yandan Antalya; kimilerine göre bir turizm kenti, kimilerine göre tarım şehri… Son yıllarda turizm vizyonuyla ön plana çıkarıldığı bir gerçek…

            Ancak… Antalya tüm ilçeleriyle tarımın merkezi…

            Ülkemiz için hem tarım potansiyeli ile, hem de turizm vizyonuyla ayrıcalıklı bir şehir…

            Tarım son yıllarda “ihmal” edilse de, özgün kimliğiyle tüm ilçe ve köyleri tarıma uygunluk arz eden Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde geçtiğimiz gün yaşanan şiddetli yağış, fırtına ve hortum felaketi herkesi perişan etti.

            Aşırı yağışlar sonrasında oluşan sel felaketinde  üreticiler ve ilçe halkı  ektikleri ürünlerin yerle bir olması karşısında perişan olurken, bizler de tarifsiz üzüldük…

            Yolların sele döndüğü, araçların sel sularında sürüklendiği, evlerin sular altında kaldığı sel felaketinde hepimiz büyük üzüntü yaşadık.

            Finike ve Kumluca ilçelerinde etkili olan selin  blançosu ağır oldu…

            Seralar tahrip oldu, evleri su bastı, ağaçlar devrildi, binalar hasar gördü.

            Son yıllarda sel felaketleri, orman yangınları gibi felaketlerle gündeme gelen Antalya, planlamadaki eksiklikleri, hataları ve yanlışları ile anılır oldu.

            Ülkemizin meyve ve sebze ihtiyacının büyük bölümünü tek başına karşılayabilen özelliğiyle ön plana çıkan Antalya’nın ilçelerinde yaşanan bu felaket; kuşkusuz ki herkesi üzdü.

                        İlçelerin caddelerinde, sokaklarında  ve seraların yoğun olduğu yerlerde aşırı yağışlar sonrasındaki sel felaketi nedeniyle üreticiler canlarını zor kurtarırken, seralar yerle bir oldu, evler ve araçlar zarar gördü.

                                                Bu görüntüler yüreğimizi burktu…

            Maalesef bu tür felaketler sonrasında kent planlamasının ve  tarımın önemi ortaya çıkıyor.

            Bu doğal afetlerin getirdiği yıkım; bin bir emek ve özveriyle ürünlerinin üzerine titreyen üreticileri perişan ederken, özellikle dar gelirli vatandaşlar bu afet sonrasında artacak fiyatların karamsarlığına düşmüş durumda…

            Hele ki; çarşı – pazarda sebze ve meyve fiyatlarının inanılmaz derecede arığı günümüzde son yaşanan felaket sonrası fiyatların nasıl olacağı tam bir belirsizlik…

            Planlı, kurallı ve doğal dokuyu önceleyen kent imajını bir an önce  oluşturamazsak korkarım bu görüntüler ve felaketler 

Bu yazı toplam 371 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim