Bugün 29 Nisan 2024 Pazartesi
  • Antalya29 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2439.282
    %0.00
  • Dolar
    32.4246
    %0.00
  • Euro
    34.6533
    %0.00

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Tarihi çarşı ve çekim merkezleri kavramı…

22 Eylül 2023 Cuma 15:55

 

            Çekim merkezleri oluşturulamamış ve yeni çekim alanları kazandırılamamış şehirlerde gerçek anlamda bir sinerjiden söz edilemez.

            Sadece deniz, tarih ve güneş temasıyla belirli bir yere kadar canlılık yaratabilirsiniz. Bir noktadan sonra yaşam alanlarının ‘’karakteristik’’ özelliklerini taşıyan, geleneksel değerlerini yansıtan ve geçmişten günümüze kadar yaşayabilen mekanlar yerli ve yabancı turistlerin her zaman ilgisini çeker.

            Bunlardan birisi de Elmalı ilçesinde bulunan tarihi çarşı…

            Bir adı da Leblebiciler Çarşısı olarak da bilinen bu tarihi mekan ile ilgili endişelerimden söz edeceğim bugün.

            Tam da bu noktada  Antalya’ya 132 km. uzaklıktaki Elmalı’da yerli ve yabancı turistlerin geçmiş yıllarda adeta akınına uğrayan tarihi Leblebiciler Çarşısı’nda bugünlerde tam bir sessizlik hakimken, çevre esnafı eski yıllardaki canlılığın kalmadığını söylüyor.

            Elmalı ilçesinin tarihi ve kültürel mekanlarının başında gelen Leblebiciler Çarşısında eski yoğunluğun olmamasını sosyal ve kültürel etkinliklerin yeterli derecede olmamasına bağlayan  çevre esnafı, diğer yayla ilçelerinden Korkuteli’nin ise şansının Antalya’ya daha yakın olmasını gösteriyorlar.

                        Antalya’nın yayla ilçelerinden Elmalı’daki tarihi mekanlardan birisi olan Leblebiciler Çarşısı; bugünlerde adeta eski yıllarını ararken, çevre esnafı Elmalı güreşleri dışında ilçeye çekim gücü yaratacak kapsamlı etkinliklerin  olmamasının ciddi bir eksiklik olduğuna dikkat çekiyorlar.

            Yaz aylarında nüfusu  70 - 75 bine yaklaşan Elmalı’da tarihi Leblebiciler ve Helvacılar Çarşısı’nda eski hareketliliğin olmaması dikkatlerden kaçmazken, Eylül ayında olduğumuz bugünlerde tarihi mekanda tam bir sessizlik var. Leblebiciler Çarşısı’ndaki dükkanların kapanması ve sayılarının azalması ise dikkatlerden kaçmıyor.

            Bu anlamda Elmalı’da bu sinerjiyi tekrar canlandıracak projelere gereksinim var.

Tarihi çarşıda  eski yoğunluğun olmamasını sosyal ve kültürel etkinliklerin yeterli derecede olmamasına bağlayan  çevre esnafı, diğer yayla ilçelerinden Korkuteli’nin ise şansının Antalya’ya daha yakın olmasını gösteriyorlar.

            Bence bu konuda haklılar.

            Elmalı’nın mevcut potansiyellerini ayağa kaldırması gerek…

           

   Benim gözlemlediğim; son yıllarda tarihi çarşıdaki alışveriş yoğunluğu beklentilerin altında. Yine de nüfusu hızla artan ilçede  daha iyi bir tanıtım yapılarak bu eksiklik giderilebilir…

            Böylesine özgün değerleri yaşatmalıyız…

 

Bu yazı toplam 429 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim