Bugün 25 Ocak 2026 Pazar
  • Antalya11 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    6941.19
    %1.38
  • Dolar
    43.3551
    %0.25
  • Euro
    51.2654
    %0.74
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
'TRİA' YA  ALKIŞLAR SUSMADI
25 Ocak 2026 Pazar 13:11

'TRİA' YA ALKIŞLAR SUSMADI

Antalya Devlet Opera ve Balesi, ‘Tria’ modern dans eserini dün akşamgerçekleştirdiği prömiyer ile sanatseverlerle buluşturdu.

Üç Ülke Üç Koreograf Üç Dünya

Antalya Devlet Opera ve Balesi, 2026 yılının ilk prömiyerini ‘Tria’ modern dans eserinin güçlü anlatımıyla gerçekleştirdi. Seyircilerin her bölümü dakikalarca ayakta alkışladığı eser, 27 Ocak 2026 Salı akşamı Antalya Devlet Opera ve Balesi Haşim İşcan Kültür Merkezi Opera Sahnesi’nde ikinci kez sahnelenecek. İki perdeden oluşan eser, bu sezon yalnızca altı kez sanatseverlerle buluşacak.

this-is-your-life-11-1.jpg

 

Üç Koreograf, Üç Ayrı Duygusal Evren

Tria; İstanbul, Helsinki ve Seul ekseninde şekillenen üç ayrı dünyayı aynı sahnede buluşturuyor. Anlatıdan çok duygunun, hikâyeden çok bedenin konuştuğu bu özel yapım; öfke, korku, kaygı, sevgi ve özlem gibi insanın en temel duygularını çağdaş dansın diliyle görünür kılıyor. Alper Marangoz’un koreografisini üstlendiği ‘Koz’, Emrecan Tanış’ın koreografisini üstlendiği ‘Fragment’ ve Young Soon Hue’nin koreografisini üstlendiği ‘This is Your Life’ bölümlerinden oluşan eser, seyirciyi farklı bir içsel yolculuğa davet ederken; üç eser bir araya geldiğinde, modern insanın parçalanmış ama ortak duygularla örülü haritası sahnede bütünleniyor. Eserlerde dekor düzenlemesi Çağda Çitkaya’ya, kostüm tasarımı ve düzenlemesi Gülay Korkut’a ve ışık tasarımı Mustafa Eski’ye ait.

koz-11.jpg

Koz – Bastırılanın Sessiz Direnci

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin genç koreograflarından Alper Marangoz imzasını taşıyan ve bestesi Onur Seçki'ye ait ‘Koz’; karanlıkta yolunu arayan, bastırılmış bir topluluğun birlikte söz söyleme hâlinden doğuyor. Sıkışmışlık duygusunun isyana dönüştüğü eşikte duran bu topluluk, kendisi gibi olanlardan güç almaya çalışırken; farklı düşünce ve inançların yan yana durabilme ihtimalini sorguluyor. ‘Koz’, baskılayanı baskılamadan direnmenin mümkün olup olmadığını araştırıyor. 2021 yılında MDT İstanbul repertuvarı olarak sahnelenen eser, Antalya Devlet Opera ve Balesi’nde tekrar perde açıyor.

Eserde, Riine Sasaki, Milina Fidan, Saki Ota, Rina Murata, Bengü Altuntaş, Sevim Yıldız, İlayda Binzet, P. Selin Telek, Mavisu Tuğrul, Yağızhan Danış, Burak Özbek, Ryhuei İto, Volkan Altunel, Teimu Onishi, Kaname Noi, Artemii Pliusnin ‘Koz’un dünyasını sahneleye taşıdı.

dsc08376.jpg

Fragment – Zihnin Kıyısında Bir Yolculuk

Helsinki Ulusal Balesi’nde uzun yıllardır dans eden Emrecan Tanış imzalı ‘Fragment’, bestesi Fransız besteci Claude Debussy’e ve bestesi ve düzenlemesi Mehmet Sadık Tanış’a ait eserlerle hayat buluyor. ‘Fragment’; izleyiciyi zihnin en kırılgan anlarına davet ediyor. Tekrar eden düşünceler, panik duygusu, bedensel farkındalık ve kimlik sorgusu arasında gidip gelen dansçılar; ‘Uyanık mısın?’ sorusuyla seyirciyi kendi iç sesiyle baş başa bırakıyor. Zamanın yavaşladığı, bedenin her zerresinin hissedildiği bu parçalı anlatı, modern insanın içsel çıkmazlarını güçlü bir fiziksel dil ile sahneye taşıyor.

Eseri, Sayaka Matsushita ve Başak Özbek unutumaz bir perfosmans ile sahneledi.

seyirci-1.jpg

This Is Your Life – Tanıdık Hayatların Sahnedeki Yansıması

Dünyaca ünlü Güney Koreli koreograf Young Soon Hue’nin koreografisini üstlendiği ‘This Is Your Life’, etkileyici tango müzikleriyle dünyaca üne sahip olan Astor Piazzolla’nın ‘Libertango’ parçası ile başlıyor. Devlet Opera ve Balesi Bale Başöğretmeni Armağan Davran’ın sahneye koyduğu eserde, orkestra şefi İsmail Aytuğ Ülgen’in bu eser için özel olarak bestelediği ‘La Pegadiza’ parçası da sanatseverlerle ilk kez buluşacak. ‘This Is Your Life’; 1960’ların televizyon programlarından ilham alan çarpıcı bir sahne kurgusuyla izleyiciyi tanıdık hayatlara konuk ediyor. Aşk, ihanet, terk ediş ve kimlik arayışı etrafında şekillenen karakterler; günlük mücadelelerin ve duygusal seçimlerin sahnedeki yansımasına dönüşüyor.
Bir hikâyede sadakatsizlikle yüzleşen bir eşin sessiz direnişi, diğerinde fazla sevdiği için gitmeyi seçen bir kadının kırılganlığı sahnede beden buluyor. Eser, seyirciyi kendi deneyimlerini dışarıdan izlemeye davet eden, samimi ve çarpıcı bir yüzleşme sunuyor.

selam-1.jpg

Eserde, Anchor (Sunucu) rolünde Umut Çaltekin görev alırken, ‘Trio’ bölümünde Lover; Milina Fidan, Husband; Yağızhan Danış, Wife; M. Özde Serter, ‘Beauty Saloone’ bölümünde Hair Dresser; Kaname Noi, Three Ladies; Riine Sasaki, Sayaka Matsushita, İlayda Binzet, ‘Business Man and Six Man’ bölümünde Business Man; Ryhuie İto, Six Man; Burak Özbek, Volkan Altunel, Cenk Tan Karayel, Artemii Pliusnin, Burak Burçak, Deniz Özbek, Tango Duet; Hira G. Albayrak, Teimu Onishi, Diva Ladies; Bengü Altuntaş, Sevim Yıldız, P. Selin Telek, Saki Ota, Chair Dance; Yağızhan Danış, Burak Özbek, Volkan Altunel, Burak Burçak, Artemii Pliusnin, Cenk Tan Karayel, Deniz Özbek, Egemen Kunt, Love Pas de Deux; Rina Murata, Kanat N. Uulu tarafından sahnelendi.

this-is-your-life-32.jpg

Sezonun Tek Modern Dans Eseri

‘Tria’, 2025–2026 sanat sezonunda Antalya Devlet Opera ve Balesi repertuvarındaki tek modern dans eseri olma özelliği taşıyor. Alper Marangoz, Emrecan Tanış ve Young Soon Hue’nin koreografilerini üstlendiği eserleri bir araya getiren bu yapım, modern dansın evrensel dilini Antalya sahnesinde güçlü bir buluşmaya dönüştürüyor.

Antalya Devlet Opera ve Balesi sanatçılarının gerçekleştireceği ‘Tria’ modern dans eseri 27 Ocak 2026 Salı tarihinde saat 20.00’de tekrar sahnelenecek. Sınırlı sayıdaki biletler, Antalya Devlet Opera ve Balesi gişeleri ve www.biletinial.com internet adresinde satışa sunulmuş olup, Antalya Opera ve Balesi Gişesi’nden; hafta içi ve Cumartesi günleri 10.00- 18.00 saatleri arasında, temsil günleri temsil bitiş saatine kadar temin edilebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Bu haber toplam 121 defa okunmuştur
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim