

TÜKONFED: “KATILIM EVİM İŞTİRAKÇİLERİ YALNIZ BIRAKILMAMALI”
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED), ev ve otomobil sahibi olmak amacıyla tasarruf finansman sistemine dahil olan Katılım Evim iştirakçilerinin, şirketin bağlı bulunduğu holding ve şirketlere yönelik gerçekleştirilen operasyonun ardından endişe yaşadığını açıkladı.
TÜKONFED tarafından yapılan açıklamada, söz konusu şirketlere yönelik adli sürecin başlamasının, sistemde tasarruflarını değerlendiren ve belirli bir ödeme planı kapsamında ev veya otomobil sahibi olmayı bekleyen tüketiciler açısından ciddi bir belirsizlik oluşturduğu belirtildi.
“Peşin hüküm verilmemeli”
Yürütülen adli soruşturmanın sonucuna ilişkin herhangi bir peşin hüküm verilmemesi gerektiğine dikkat çeken TÜKONFED, soruşturmanın varlığının tasarruf finansman sisteminde yer alan tüketicilerin bilgilendirilmesi gerekliliğini ortadan kaldırmadığını vurguladı.
Konfederasyon, yetkili kamu kurumları ve ilgili şirket yönetiminin şu konularda kamuoyunu bilgilendirmesini istedi:
- Katılım Evim iştirakçilerinin şirkette bulunan tasarruf ve birikimlerinin güvence altında olup olmadığı,
- Sözleşmelerden doğan hak ve alacaklar açısından herhangi bir risk bulunup bulunmadığı,
- Ev veya otomobil teslimatı bekleyen tüketicilerin teslimat süreçlerinin devam edip etmeyeceği,
- Düzenli ödeme yapan tüketicilerin sözleşmelerinin aynı şekilde sürdürülüp sürdürülmeyeceği,
- Şirketin mevcut hukuki ve idari durumunun ne olduğu,
- Şirket hesaplarında bulunan tüketici tasarruflarının hukuki statüsü,
- Sözleşmesini feshetmek veya sistemden ayrılmak isteyen tüketicilerin birikimlerini hangi koşullarda ve ne zaman geri alabilecekleri,
- Tüketicilerin mağduriyet yaşamaması amacıyla kamu kurumlarınca alınan veya alınması planlanan tedbirler.
“Tüketiciler belirsizlik içinde bırakılmamalı”
Tasarruf finansman sistemlerine katılan vatandaşların çoğu durumda uzun süre düzenli ödeme yaparak konut veya otomobil sahibi olmaya çalıştığını belirten TÜKONFED, yaşanan gelişmeler sonrasında tüketicilerin sosyal medya paylaşımları, söylentiler veya doğrulanmamış bilgiler üzerinden hareket etmek zorunda bırakılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Açıklamada, tüketicilerin bilgilendirilmesi ve haklarının korunması konusunda yetkili kurumların gecikmeden açıklama yapması gerektiği belirtilirken, tasarruf finansman sektörünün niteliği nedeniyle başta BDDK olmak üzere görev ve yetkisi bulunan kamu kurumlarının tüketici haklarının korunmasına yönelik mevcut durumu açıklamasının önem taşıdığı kaydedildi.
TÜKONFED Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü imzasıyla yapılan açıklamada, “Katılım Evim iştirakçileri yalnız bırakılmamalıdır” çağrısı yapıldı.
Açıklamada, tüketicilerin tasarruflarının, sözleşmelerinden doğan haklarının ve teslimat beklentilerinin hangi hukuki güvence altında bulunduğunun kamuoyuna açık, resmi ve anlaşılır biçimde açıklanması gerektiği vurgulandı.
Tel : 0532 474 99 63 | Haber Yazılımı: CM Bilişim





































