Bugün 09 Mayıs 2024 Perşembe
  • Antalya18 °C
  • IMKB

    %
  • Altın
    2419.191
    %1.07
  • Dolar
    32.2363
    %-0.01
  • Euro
    34.7926
    %0.48

Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Ömer Yetgin / BUGÜNLÜK

Üreticilerin kaygısı…

20 Aralık 2022 Salı 00:31

 Turizm ve tarımın merkezi olarak kabul edilen Antalya’da tarım sektörü her geçen gün biraz daha kötüye giderken üreticiler ürettiklerinin karşılığını alamamaktan yakınıyor.

Tarım alanlarının daralması, ilaç, mazot ve gübre fiyatlarındaki astronomik artışa paralel olarak mevsimlik işçi sorunlarının baş gösterdiği Antalya’daki tarım alanlarında çalışan üreticiler oldukça dertli.

‘’Ürettiğimizin karşılığını alamıyoruz!’’ diye serzenişte bulunan üreticiler, özellikle mazot fiyatlarının aşırı derecede yüksek olduğunu, ilaç ve gübre fiyatlarındaki son zamlarla birlikte ürünlerinin tarlada kalma tehlikesini her geçen gün biraz daha derinden yaşadıklarını söylüyorlar.

Bu serzenişi ve endişeyi zaman zaman gittiğim değişik köylerdeki üreticilerle olan sohbetlerimde gözlemliyorum.

Maliyetlerin sürekli artmasından dolayı değil 1 hafta 3 gün önce aldıkları ilaç ve gübreyi 3 gün sonra zamlı fiyattan aldıklarını ve bu durumun kendilerini ciddi anlamda zorladıklarını dile getiriyorlar.

‘’Üretirsek ve tarımı kalkındırırsak gelecek kuşaklar rahat eder’’ diyen üreticiler, böylesi bir durumda ise çocuklarının çiftçilikle uğraşmak istemediklerini ve başka iş kollarında hayata başlamak istediklerini söylüyorlar.

Bu durum gerçekten tarım için büyük tehlike.

Tarımla uğraşan kişi sayısının artması gerekirken, sürekli azalması ve bu sektörün yabancı sığınmacı işçilerle çözülmeye çalışılması ayrı bir olumsuzluk.

Örneğin; son yıllarda sera üretiminin de artış gösterdiği Antalya’nın Korkuteli ilçesinde bu yıl istedikleri verimi alamadıklarını, fiyatların yüksekliğinden dolayı vatandaşların eski yıllarda gösterdiği ilginin azaldığını söyleyen üreticiler, maliyetlerin sürekli artmasının ve alım gücünün düşmesinin en büyük sorun olduğuna dikkat çekiyorlar.

Maalesef gördüğüm genel tablo şu. Diyebilirim ki artık çiftçi yol ayrımında. Yazın sıcakta, kışın yağmur ve çamura toprakla uğraşan çiftçiler daha çok teşvik ve destek istiyor. Aşırı fiyat artışlarının sona ermesini bekliyorlar. Yapılan işin maliyeti öylesine yüksek ki; ne üretici bu ürünleri satarak para kazanabiliyor, ne de vatandaş durumdan memnun değil. Zamlar ve her geçen artan maliyetler üreticiyi olduğu kadar vatandaşı da çok zor durumda bırakıyor. Özellikle mazot fiyatları o kadar yüksek ki, bazı üreticiler toprağa bir şey ekmekten artık korkar hale geldiler! Yeni nesil tarımla uğraşmak istemiyor ve toprağa küstü.

Çiftçilere üretme ve teşvik etme noktasında yeni projeler geliştirilmesi gerekiyor.

Doğal afet sonucu yaşanan sel, hortum ve fırtına nedeniyle meyve ve sebze fiyatlarının daha da arttığı günümüzde üretimin ne kadar yaşamsal değere sahip olduğunu bir kez daha anlıyoruz…

Bu yazı toplam 370 defa okunmuştur.
SPOR
Tüm Hakları Saklıdır © 1983 Antalya Son Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 242 311 76 60 0 242 311 76 61 | Faks : 0 242 311 46 64 | Haber Yazılımı: CM Bilişim